Kamplc enduro, SloEnduro
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
28. septembra 2020

Malo krajša startna lista, a vseeno močna konkurenca, napeto dirkanje in kljub časovnemu pribitku prva zmaga za domačina Tima Ježa. Tudi pri ženskah prva zmaga za Tino Smrdel.

Pa smo pri koncu sezone 2020, malo prej, kot smo želeli. No, tudi pričeli smo jo precej pozneje, kot bi jo morali.

Kot smo že objavili, je Enduro Grozni v Grožnjanu odpovedan, tako je bil Kamplc enduro, najstarejša enduro dirka v Sloveniji, zadnja letošnja prireditev pod okriljem SloEndura.

Kamplc in Tim prvič

Dirka, ki so jo člani (prvotno deskarskega) kluba Kamplc prvič priredili leta 2011 na smučišču Javornik, je dočakala tudi prvega zmagovalca iz domačega kluba! To je Tim Jež, ki je bil v nedeljo najhitrejših na vseh petih hitrostnih preizkušnjah in je kljub kazenskemu pribitku 30 sekund zaradi zamujenega štartnega časa na zadnji etapi še vedno stopil na najvišjo stopničko. Ne le za klub, tudi za Tima je bila to prva skupna zmaga v SloEnduru.

V absolutni konkurenci so mu sledili kar štirje Avstrijci: na drugem mestu kar nekaj časa v SloEnduru pogrešani Daniel Schemmel, na tretjem njegov kolega v ekipi Do-Biker Bruck/Mur Max Trafella, na četrtem Philipp Freudenberg in na petem najhitrejši veteran (master 1) dneva Tino Huber (Team Dorrong).

SloEnduro, Kamplc enduro 2020, Daniel Schemmel
Daniel Schemmel v cilj

Za petami Avstrijcem je na 6. mestu končal srebrni z državnega prvenstva Jan Markič (ŠKTD Avče).

Najhitrejši mladinec je bil Avstrijec Christoph Sax (Kraftbike X Hirter Beer Freeracing) na skupno 10. mestu, najhitrejši iz kategorije hobi zopet Tim Krašovec (Wolf Racing Team) mesto za njim. V srednji veteranski kategoriji master 2 je zmagal Grega Nagode (Energijateam.com) s skupno 24. mestom, v najstarejši master 3 pa Martin Brus (Kamplc Racing Team) s 25. mestom. Hitrejša izmed dveh žensk je bila Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) s 34. časom izmed 44 uvrščenih na dolgi trasi – tudi ona je prvič zmagala.

Kendino SuperEtapo, ki je bila tokrat seštevek zadnjih dveh hitrostnih preizkušenj, sta dobila Tina Smrdel in Tim Jež.

Tim Jež

“Odlično je šlo. Vedel sem, da je treba it flow, ker znam bit hiter na domačih trejlih, in če odpeljem brez problemov, je tudi velika možnost, da zmagam. Je tudi uspelo tako in sem kar zadovoljen. Na zadnji etapi sem sicer zamudil na štart, napačno sem pogledal, kdaj imam štart, prebral sem čas cilja. Mislil sem, da imam še deset minut časa in počasi pumpal gumo, potem pa videl, da so že vsi štartali, pa sem šel …”

Mladi

Tokrat so tekmovalci najmlajših kategorij (do 15 in do 17 let) opravili z istimi petimi hitrostnimi preizkušnjami kot ostali, le vzpon na štart prve preizkušnje, daleč najdaljši vzpon dneva, jim je bil prihranjen, saj so jih tja prepeljali s kombiji.

V kategoriji U17 je z veliko prednostjo zmagal Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) pred Avstrijcem Hannesom Petkom (RC KAC) in Jernejem Kavčičem (KD Sloga 1902 Idrija). Pri U15 pa je zmago slavil Juš Ažman (KK Završnica) pred domačinoma Matijem Ferjančičem in Patrikom Troštom (oba Kamplc).

Udeležba

Skupaj je na Kamplc enduro 2020 nastopilo 71 kolesark in kolesarjev iz Avstrije, Italije in Slovenije. Še nekaj jih je gotovo ostalo doma zaradi dežja, a nedelja je bila lepa in od padavin v prejšnjih dneh je ostalo le še nekaj malega drsenja v zgornjih etapah ter precej razmočena zadnja.

Razveseljuje udeležba tekmovalev iz krosa, zlasti v mlajših kategorijah. Tokrat sta člansko konkurenco okrepila tudi spustaša Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) in Luka Berginc (KK Črn trn). Žak, slovenski državni prvak v spustu, ki se je letos poskusil tudi že v svetovni enduro seriji, si je pred DP v Kočevju poškodoval gleženj, zato tam ni nastopil. Tokrat sta ga oba spustaša polomila že v prvi hitrostni preizkušnji in izpadla iz boja za vrh, Žak je končal na 9. mestu z enim 4. in dvema 5. mestoma, Berginc pa “na slepo” brez sobotnega treninga na 13.

SloEnduro, Kamplc enduro 2020, Žak Gomilšček
Žak Gomilšček

Manjkal je seveda Vid Peršak in Avstrijci, ki so nastopali na svetovni seriji v Italiji, vključno z lanskim prvakom SloEndura Maxom Fejerjem, zato pa je bilo precej drugih avstrijskih tekmovalcev skupaj s Schemmlom in še drugim povratnikom, Gerdom Skantom, številko 2 iz sezon 2016 in 2017. Gerd je bil žal že od prve etape brez verige in je končal v ozadju.

Vrstni redi 2020 na sloenduro.com

Črta

Hvala Kamplcu, Ajdovščini in vsem, ki ste pomagali uresničiti vsaj nekaj dirkanja v sezoni 2020. Zmagovalcev in končne razvrstitve letos nimamo, torej tudi zaključne prireditve ne. Morda se vendarle kaj dobimo izven sezone, sicer pa zagotovo spet v naslednji.

www.sloenduro.com

Fotografije Anže Petkovšek @anzepetkovsek

Preberi/oglej si še

Enduro Kočevje: Video
Enduro Kočevje: To je bila dirka, pa še prvake imamo

Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam