1. maja 2016

Zadnji dve etapi južnofriške preizkušnje, Petrove in Bobijeve misli ter dva videa Blaža Omana in Tomaža Kovšce.

Še zadnjič z obale Južne Afrike. joBerg2c je končan. Peter, Ivonne in Bobi pa v cilju. Foto in video material sta zbrana – hvala spremljevalni ekipi za obilico vrhunskega gradiva! Vsi pa ta trenutek po vsej verjetnosti uživajo v razgledih ter dobri pijači in jedači. 

Osmi dan je bog ustvaril rock, Proper Wappo pa etapo, ki te po relativno lahkem dnevu sedem spet spomni, da je to dirka. Predzadnji dan se je začel s spustom v dolino Umkomaas. In to kakšnim spustom. Po moje 16 kilometrov narejenih enoslednic in zemeljskih poti. Podlaga je kompaktna in serpentine so prijazne. Kamni so, a jih lahko obvoziš in pot je zadosti široka, da nimaš občutka, da boš končal v grmadah. Ko si enkrat na dnu, pa se začne navigacija preko mostičkov in kmetij.

Višek pa je vzpon do druge okrepne postaje, ki jemlje moči, po makadamu na Vršič! Potem še strm vzpon na 42 zob in ovinkasto do cilja kakih 20 kilometrov. Vse, kar sem kdaj upal pri vožnji z gorskim kolesom, se je zgodilo na tej etapi. Lahkotno, naporno, povzdigujoče in navdušujoče. Zaenkrat najlepši dan na kolesu v življenju!

Po tem pa seveda pivo, meso na žaru in trapanje dolgo v noč.


Zadnji dan je trasa hitra. Vožnja do obale Indijskega oceana in plaže! Čas za refleksijo kaj je bilo najboljše, najtežje, najljubše … Vmes nekaj hupserjev in zadnjih 30 kilometrov nabijanje po gladkih enoslednicah, ki so jih zgradili člani Scottburgh Mountain Bike Cluba. To je res lep zaključek fantastične avanture. Potem še preko zaliva in pontonskega mostu z rahlo neugodnim zibajočim občutkom in cilj na plaži po 900 kilometrih in štiridesetih urah dirkanja.

Na žalost vreme ni zdržalo in nas je malo namočilo, tako da je kopanje v morju odpadlo. Vse ostalo pa za 16 na lestvici z desetimi stopnjami.


Ta dirka je narejena za uživanje in sprostitev. Ko si daleč od doma v odmaknjenih krajih, takrat res misliš samo na gorsko kolesarstvo.

Zbudiš se z mislijo na kolo, kolesariš z mislijo na kolesarjenje, ješ in piješ ter greš spat z mislijo na kolo. Nič te ne more spraviti iz zena, ki se imenuje gorsko kolesarstvo.

Joberg2c je mlin, ki te pretrese in zmelje in te izvrže prenovljenega fizično in mentalno.

Ko zagledaš zadnji pontonski most in obalo Indijskega oceana, je vse poplačano. Je dolga, naporna, polna preizkušenj. A obenem najbolj prijeten test karakterja, ki ga najdeš v Južni Afriki. Peter in Iva sta zadnji dve etapi zaključila na petem mestu, kjer sta tudi ostala. Iva je na zadnjih metrih pontonskega mostu zapeljala v morje, a vse se je končalo spravljivo, saj smo bili premočeni že od dežja.

Peter: “Moram priznati, da sem bil zelo presenečen na začetku dirke. Nekako nisem pričakoval takšne trase v prvih treh etapah. Hitri in gladki makadami so bili pravi poligon za cestni način dirkanja. Tu sva iskala načine, da bi ostala poleg a nekako ni šlo. Poleg tega so domačini želeli zmago v domači dirki in so pazili, da ne bi bila v zavetrju. Tako je bilo še težje ostati v skupini. Obsojena sva bila na vožnjo v drugi grupi ali celo sama v veter.

Moram priznati, da za višjo uvrstitev tokrat nisva bila sposobna. Ostali mešani pari so bili pač močnejši, saj so sami priznali, da so traso dodobra poznali in naštudirali. Imela sva tudi nekaj težav z materialom v ključnih trenutkih, kar naju je tudi malo spravilo s tira.

Če pa potegnem črto, sem popolnoma zadovoljen z rezultatom in celo dirko še posebej. Takih trejlov nisem vozil še nikoli. Ljudje tu se res potrudijo za svojo strast. Neverjetni razgledi in dostop na področja kamor kot navadni turist ne bi nikoli zašel. Pokrajina, ki jemlje dih, in ljudje, ki živijo za gorsko kolesarstvo. In z njim. Pa seveda nešteti gledalci ob progi, ki te spodbujajo brez rezerve, pa če tudi ne vedo, za kaj sploh gre. Še se bom vrnil. Mogoče ne naslednje leto, mogoče v drugačni sestavi para, mogoče celo solo, a vrnil se bom. Dirka me je navdušila in mi napolnila mentalne baterije za kar nekaj časa. Ljubezen do gorskega kolesarstva se je samo še utrdila.”


Bobi

Jaz, sprašujete? Jaz sem končal na skupnem 62. mestu, 32. mestu v kategoriji Solo Men in na prvem mestu v kategoriji Grand Master Solo Men. Srečen? Vprašanje ni na mestu! Ekstatičen!

Skupna razvrstitev

joberg2c.co.za

Preberi še
joBerg2c: Šesti in sedmi dan

Foto Nejc Vesel, nejcvesel.com
Video Blaž Oman in Tomaž Kovšca

Pokrovitelji Petra Vesela in Ivonne Kraft

Pokrovitelji Aleša Bobna

Sledite nam