Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
23. junija 2016

Temelji novega mtb raja nedaleč od Šmohorja, je prepričan Paco Wrolich. Novi projekti tudi na Mokrinah in v Bad Kleinkirchheimu.

Peca se pogosto pojavlja na naših straneh, drugi avstrijski parki pa bolj poredko. A dobro je vedeti, v kakšno mtb pošast raste avstrijska Koroška! Saj se tudi na južni strani Karavank situacija s parki lepo popravlja, a smo hkrati lahko veseli, da imamo na severu takšno sosedo.

V soboto 25. junija nad Belim jezerom (Weissensee) na severu Ziljskih Alp, nedaleč od Šmohorja (Hermagor) odprejo prvo dejanje novega parka. Približno 3,3 km dolga proga s 370 m višinske razlike se spušča z vrha Naggler Alma.

Ne gre za kakšno novo stvaritev Diddieja Schneiderja v slogu flow country proge na Peci temveč za bolj naraven spust po terenu, na katerem se bolj uživa na polnovzmetenem kolesu. Ni pa se ga treba lotiti spustaško, lahko tudi kot del ture.

Klikni za karto proge


Belo jezero ima v gorskem kolesarstvu še svetlo prihodnost, meni naš nedavni sogovornik v seriji Na verigi, kolesarski koordinator koroškega turizma Paco Wrolich: “Belo jezero vidim kot absolutno MTB Meko, pokrajina je tu najlepša za kolesarjenje. Tu so najlepše poti, krogi, ture, pa še hoteli, tudi kolesarski. Kombiniranje tur s sedežnico je res dobro, mislim da bo projekt uspešen.”

Po prvi progi načrtujejo še vsaj dve.

www.weissensee.com/bike

Pa še Mokrine

Drugi koroški projekt je na Mokrinah (Nassfeld). Tam načrtujejo pet ali 6 krajših, 2,5 km dolgih prog. Polovico na italijanski in polovico na koroški strani.

Proge se začenjajo 2000 m nad morjem, kjer je bil nedavno še sneg, zato z deli začenjajo šele te dni in do avgusta nameravajo dokončati testno fazo, po kateri bodo lahko ocenili, koliko denarja bodo potrebovali za tri proge.

“Tako mora biti, vsi zimski centri na teh nadmorskih višinah morajo imeti proge za kolesarje, saj v smučanju ni prihodnosti,” pravi Paco. “Kdor za to ne poskrbi v naslednjih letih, bo zamudil. Zdaj je še čas skočiti na vlak, a je treba narediti, kot se spodobi.”

To pa pomeni, da se ne smejo ustaviti pri eni progi, tudi če je po številnih merilih enkratna. “Tudi na Peci morajo še graditi, da bodo gostje pri njih oziroma na Koroškem ostali ves teden na kolesarskem dopustu,” pravi Paco.

“V kombinaciji z žičnicami in prevozi po cesti je Koroška lahko konkurenca Leogangu, Schladmingu in drugim ter se uveljali kot MTB destinacija.”

Pa še … BKK!

Vrnimo se k na začetku omenjenemu graditeljskemu zvezdniku Diddieju Schneiderju (če znan proizvajalec športne obutve ponuja čevelj za delo in kolesarjenje s tvojim imenom, si zvezdnik, kajne?). Diddie se je iz Nemčije preselil na Koroško, tako da je tukajšnjim morebitnim naročnikom pri roki. A ne bo (še) gradil na Belem jezeru, utegnejo pa ga povabiti na Mokrine, čeprav njegova gradnja hitro podraži projekt.

Zagotovo pa bo gradil v še enem koroškem turističnem kraju, v Bad Kleinkirchheimu. Kot nam je izdal Paco, bo tudi tam gradil progo “flow country” v slogu tiste na Peci. “Bad Kleinkirchheim ima najboljšo mrežo poti in najboljšo ponudbo vodičev ter kolesarskih šol, manjka jim še umetna proga, kot je na Peci,” pravi Paco. Ker je šla medtem v stečaj regionalna turistična organizacija, datum začetka del še ni znan.

www.badkleinkirchheim.at
www.nassfeld.at

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam