vid peršak, ews finale ligure
21. septembra 2021

Jack Moir trgal tudi v Italiji na predzadnji dirki svetovne enduro serije. Vid Peršak se je nekako sestavil po padcu v Švici, Miha Smrdel zadovoljen s premiero.

Finale Ligure letos ni gostil finala svetovne enduro serije EWS, minuli konec tedna so se najboljši enduro tekmovalci sveta tam udarili predzadnjič letos.

Zmagala sta Avstralec Jack Moir (Canyon Collective) in Francozinja Morgane Charre (Pivot Factory Racing). Dobro pa sta odrezala Slovenca – Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je bil tokrat 21., Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) pa na svoji prvi dirki 14. v kategoriji mlajših od 21 let.

jack moir, ews finale ligure
Jack Moir, foto EWS

Sobotno pro etapo je sicer dobil Belgijec Martin Maes (GT Factory Racing) pred Moirom. Avstralec, ki vodi v skupni razvrstitvi, je v nedeljo dobil tri od štirih hitrostnih preizkušenj. Na koncu je bil za 14 sekund hitrejši od drugouvrščenega Kanadčana Jesseja Melameda (Rocky Mountain Race Face) in 17 od tretjeuvrščenega Francoza Kevina Miquela (Specialized Racing). Maes je bil 4. in Richie Rude (Yeti / Fox Factory Team) 5.

morgane charre, ews finale ligure
Morgane Charre, foto EWS

Tudi pri ženskah se je v soboto začelo drugače, z zmago Francozinje Isabeau Courdurier (Lapierre Zip Collective). A Charre je dobila dve nedeljski etapi in na koncu zmagala s 16 sekundami prednosti. Courdurier je bila druga in Britanka Rebecca Baraona (Ibis Enduro Team) tretja.

Vid vesel, da je spet enkrat “spodobno” prišel do cilja

Peršak, ki je imel po padcu prejšnji teden v Švici še težave s komolcem, je začel s 17. mestom na pro etapi in bil tudi v nedeljo stalen okoli dvajsetega mesta, le v prvi nedeljski preizkušnji je bil malce bolj zadaj, na 39. mestu. V naslednji, 10-minuti kraljevski, pa je bil 18. Na koncu je na 21. mestu za zmagovalcem zaostal tri stotinke manj kot 57 sekund.

Po 5. in 19. mestu v La Thuile je 21. mesto Vidova tretja najboljša uvrstitev letos. Takole je povedal po dirki:

“Ja, ni slabo glede na to, da je v začetku tedna zelo slabo kazalo, da bom sploh lahko startal! Ves teden smo delali na tem, da bi lahko tekmoval. Tako sem bil prvič na kolesu šele na dan treninga. Nekaj časa sem potreboval, da sem ugotovil, kako naj obremenim komolec. Ko sem videl, da lahko dokaj normalno peljem, se je spet začelo zares! Dirko sem odpeljal dokaj dobro, prvo etapo malo očasneje, nato pa vsako bolje, vse do napake v zadnji etapi. Veseli me, da sem po seriji težav spet spodobno končal dirko.”

Miha v zadnji etapi sedmi

Mladinec, ki pred finalom vodi v razvrstitvi domače serije SloEnduro, se je prvič podal na najvišjo raven enduro dirkanja, kjer so tekmeci tudi dve leti starejši do njega. Miha v cilju:

“Dirka je bila naporna, zelo je bilo vroče in prašno. Etape so bile raznolike, od flowa do skokov in veliko skal. Z rezultatom sem zadovoljen, predvsem s kraljevsko etapo, kjer sem zasedel 14. mesto, in zadnjo, kjer sem bil sedmi.”

Video reportaža

Zadnja dirka EWS v sezoni 2021 bo 2. in 3. oktobra v Innerleithnu na Škotskem. Pred finalom v skupni razvrstitvi vodita Moir in Melanie Pugin.

Na naslovni fotografiji Vid Peršak, foto Kike Abelleira

Preberi še

EWS Crans Montana: Peršak brez nedeljskega starta
SloEnduro Gorjanci: Mladinec in novinka najhitrejša v dolenjskem peklu

Sledite nam