Vid Peršak
8. julija 2021

Po slabem začetku na tretji dirki svetovne enduro serije na koncu v kraljevski etapi Vid le za Rudom in Moirom.

Američan Richie Rude (Yeti / Fox Factory Team) in Francozinja Melanie Pugin sta zmagovalca tretje dirke svetovne enduro serije EWS. Slovenski prvak Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je s petim mestom izenačil svoji najboljši uvrstitvi v seriji.

Po dveh dirkah v Val di Fassi v Dolomitih so se danes najboljši tekmovalci v enduru pomerili na štirih hitrostnih preizkušnjah nad krajem La Thuile v Aosti za severozahodu Italije.

Rude je dobil prvo, drugo ter zadnjo, četrto hitrostno preizkušnjo, ki je bila tudi najdaljša. Drugouvrščeni Avstralec Jack Moir (Canyon Collective) je na koncu za njim zaostal za 1,81 sekunde, tretjeuvrščeni Francoz Adrien Dailly (Lapierre Zipp Collective) pa že 15 sekund. Na četrtem mestu je sledil Kanadčan Jesse Melamed (Rocky Mountain Race Face) z 29 sekundami zaostanka, na petem pa Vid Peršak s 37 sekundami zaostanka.

Po slabem začetku se je zbudil

Vid je slabo začel z le 43. časom prve hitrostne preizkušnje, nato pa uvrstitve stopnjeval vse do tretjega mesta v zadnji, kraljevski etapi. Pred njim sta bila le Rude in Moir, na skoraj 9 minuti dolgi etapi je za prvim zaostal le dobro sekundo, za drugim pa 6 stotink.

Vid Peršak

Vid, ki je po prejšnji dirki z mehaniki kar nekaj časa posvetil nastavitvam vzmetenja, je po dirki povedal:

“Začel sem katastrofalno, potem sem si rekel, da moram poskusit dati vse od sebe. V drugi etapi danes sem prvič letos lahko res vozil na gas. Vse je šlo, kot je treba, vse je delovalo. Kar neverjetno, kako se lahko vse spremeni v eni etapi. Za zadnjo etapo mi sploh ni jasno, kako sem bil tako dober, vozil sem s flowom. Sam bi rekel, da sem bil v tretji najboljši, najbolj sem odprl. V četrti je na polno deževalo, na pol proge sem si z rokavico brisal očala. Veliko je bilo za gonit, bila je daleč najbolj fizična etapa.”

Zelo je bil zadovoljen tudi vodja ekipe Orbea Fox Primož Štrancar, saj si je ekipa sploh prvič pridirkala tretje mesto:

“V zadnji preizkušnji je šlo morda Vidu malo na roko tudi vreme. Sicer je tudi on startal v dežju, a za naslednje so bile razmere še malo slabše. Ampak skalnati odsek, kjer sem stal, je odpeljal kot nihče drug. Iz etape v etapo se mu je odpiralo.”

Vsi vrstni redi

www.enduroworldseries.com

Naslednja dirka bo na istem prizorišču že konec tedna, tokrat z izbrano etapo v soboto zvečer in nato vsemi štirimi v nedeljo. Trase naj ne bi veliko spreminjali.

Fotografiji Kike Abelleira

Preberi še

EWS: Na drugi dirki v Dolomitih zamenjava na vrhu
EWS: Na začetku v Val di Fassi Peršak 31.

Sledite nam