4. julija 2012

Ob sedežnici Planja od sredine meseca pet progic povprečne dolžine 1 km. Ne DH park temveč proge za učenje in zabavo ob prijetnih temperaturah.

Rogla s tem mesecem vstopa med slovenske gorskokolesarske parke. Za 14. julij napovedujejo otvoritev Bike parka Rogla.

Zimski obiskovalci Rogle smučarsko progo pod štirisedežnico Planja gotovo poznate kot tako položno, da se v megli bojiš, da bo kdo prismučal v nasprotni smeri. Ob višinski razliki nekako 150 m poleti ob spodnji postaji Planje verjetno ne boste videli vrste mladeničev s kolesi za spust in vso zaščitno opremo. Bike park Rogla pa bo lahko odlična učilnica novih veščin za kolesarje vseh starosti, dopolnitev tur na Zreškem Pohorju in še kaj.

Prog bo pet v skupni dolžini okrog petih kilometrov.

Pri snovanju in gradnji parka je sodelovala ekipa Alliance Andreja Žigona in Martina Martinca, ki sta bila doslej bolj znana po svojih zimskih stvaritvah.

“To ni downhill park,” poudarja Andrej, ki se ga je med njegovo kratko DH kariero prijel vzdevek Luni. “Namenjen je predvsem začetnikom. Ko smo začeli projekt, v drugih parkih ni bilo primernih prog za popolne začetnike. Naprimer v Whistlerju veliko razmišljajo, kako razširiti ciljno publiko in zato ponujajo tudi lahke proge. S sedežnico v šport privabiš tudi širši krog ljudi, ki sicer s kolesom niso pripravljeni poganjati navkreber. Kot se naprimer niso pripravljeni ukvarjati s tekom na smučeš, alpsko smučanje pa jih zanima.”

“Proge, ki jih gradimo na Rogli, bodo omogočale začetek ter nato varno in hitro nadgrajevanje znanja vsakomur. Od tu se bodo lahko odpravili v druge parke,” še pove Andrej.

Proge bodo zemeljsko urejene z nekaj lesenimi objekti, ena bo malce zahtevnejša, z več objekti, bolj “North Shore”, a vendarle varna. Ob zgornji postaji že stoji “skills park”, spretnostni poligon z objekti, na katerih se lahko učijo najmlajši in tudi starejši začetniki.

Sedežnica Planja zaenkrat obratuje le ob koncih tedna, po potrebi bodo razmišljali o dodatnih terminih.

Novica na rogla.eu

Na uvodni fotografiji primer proge v gozdu, v galeriji pa še nekaj gradnje in spretnostnega poligona. Vse foto Bike park Rogla.

Sledite nam