Evropsko prvenstvo, kros, Pauline Ferrand Prevot
17. oktobra 2020

Na evropskem prvenstvu v Švici so se že zaključila tekmovanja v disciplini eliminator, v štafetni vožnji, ter dirke v olimpijskem krosu za kategorije elite in moški U23.

V švicarskem kantonu Ticino poteka evropsko prvenstvo v krosu in eliminatorju. V eliminatorju tako kot zadnjih nekaj let brez slovenskih predstavnikov, zato pa so danes tekmovali mlajši člani, člani in članice. Od Slovencev danes na startu Matevž Govekar, Rok Naglič in Tanja Žakelj.

Nino Schurter
Titouan Carod, Nino Schurter in Mathias Flueckiger.

Moški elite

Naslov najboljšega na stari celini je obliž na rano za osemkratnega svetovnega prvaka Švicarja Nina Schurterja, ki se mu letošnja sezona nekako ni odvila po željah. Na drugo mesto se je z desetimi sekundami zaostanka uvrstil tretji s svetovnega prvenstva, Francoz Titouan Carod, tretje mesto je pripadlo Schurterjevemu rojaku Mathiasu Flueckigerju. Četrto mesto je osvojil Italijan Luca Braidot, peto pa aktualni svetovni prvak, Francoz Jordan Sarrou.

Edinega slovenskega predstavnika v članski kategoriji Roka Nagliča zaradi zdravstvenih težav (prebavne motnje) ni bilo na startu.

Vrstni redi

Ženske elite

Nova evropska je postala aktualna svetovna prvakinja, Francozinja Pauline Ferrand Prevot, ki je s konstantnim tempom in 41 sekundami prednosti premagala prvo zasledovalko, Nizozemko Anne Terpstra. Na tretje mesto se je uvrstila Ukrajinka Jana Belomojna (lani druga), ki je zaostala 4 sekunde manj kot minuto.

Pauline Ferrand Prevot
Pauline Ferrand Prevot je naslovu svetovne dodala še majico evropske prvakinje.

Četrto mesto je pripadlo Britanki Evie Richards, peto pa Švicarki Sini Frei. Branilka naslova Jolanda Neff dirke ni končala.

Edina slovenska predstavnica Tanja Žakelj je s petimi miniutami in 33 sekundami zaostanka osvojila 19. mesto. Lani v Brnu je bil tak zaostanek za zmagovalko dovolj za 10. mesto.

Vrstni redi

Fantje U23

Prva tri mesta so si razdelili Švicarja in Italijan, boj za naslov evropskega prvaka pa je potekal skoraj do ciljne črte, saj je imel zmagovalec Joel Roth v cilju le 6 sekund prednosti pred Vitalom Albinom. Juri Zanotti je zaostal 28 sekund.

Matevž Govekar je z zaostankom 9 minut in 7 sekund osvojl 42. mesto, mesto pred njim je končal Hrvat Anthony Bilić.

Vrstni redi

Štafeta evropsko prvenstvo
Dirka štafet je bila edina, ki je potekala v mokrih razmerah.

Med štafetami zlato Italijanom

Italijanska reprezentanca je v postavi Luca Braidot, Eva Lechner, Filippo Agostinacchio, Nicole Pesse, Marika Tovo in Juri Zanotti za 21 sekund prehitela drugouvrščene Francoze (Mathis Azzaro, Luca Martin, Loana Lacomte, Olivia Onesti, Lena Gerault in Jordan Sarrou). Na tretje mesto so se s 46 zaostanka uvrstili Švicarji (Fabio Püntener, Janis Baumann, Alessandra Keller, Noelle Buri, Elisa Alvarez in Thomas Litscher).

Slovenske štafete tokrat ni bilo na startu.

Vrstni redi štafet

Druga z leve je nova evropska prvakinja v disciplini eliminator.

V eliminatorju naslova v Italijo in Francijo

Med ženskami je v vožnji na izpadanje evropska prvakinja postala lanska svetovna prvakinja Italijanka Gaia Tormena, ki je v finalu uspela premagati Švicarko Lindo Indergand, Nemko Marion Fromberger in Francozinjo Coline Clauzure.

V moški kategoriji tudi brez presenečenj, saj je aktualni svetovni prvak Francoz Titouan Perrin Garnier pometel s konkurenco in si zagotovil še naslov najboljšega na stari celini. Drugo mesto je pripadlo Nizozemcu Jeroenu Van Ecku, tretji je bil Francoz Hugo Briatta, četrti pa Švicar Patrick Lüthi.

Napadalna vožnja novega evropskega prvaka.

Vrstni redi XCE ženske
Vrstni redi XCE moški

Jutri bodo v Švici nastopili še v mladinskih kategorijah in dekleta U23.

Aktualne fotografije celotnega evropskega prvenstva najdeš na facebook strani Evropske kolesarske zveze UEC.

Fotografije Michele Mondini / BettiniPhoto

Preberi še

EP XCO Brno: Kralj in kraljica stare celine sta?

Sledite nam