28. julija 2019

Na evropskem prvenstvu v krosu na Češkem v elitnih kategorijah zmagi favoritov, vrhunca slovenskih nastopov 10. mesto Tanje Žakelj in 12. mesto štafete.

Na letošnjem evropskem prvenstvu v krosu na Češkem so slovenski predstavniki dirkanje začeli z 12. mestom v štafeti, nato so sledile posamične dirke mladincev, mladink, članic do 23 let, danes pa dirka članov do 23 let in veliki finale v elitni moški ter ženski kategoriji.

Na dirki žensk je bilo vse odločeno že na startu, ko je evropska prvakinja iz Glasgowa 2018 potegnila in konkurentke pustila daleč za seboj. Na hitri in atraktivni progi se dolgo časa bil boj za stopničke, a je bil tudi ta odločen že krepko pred ciljno črto. Tanja Žakelj zelo dobro!


Štart članic elite, foto Jakub Svoboda/mtbbrno.eu

Ženske

Celotna dirka je bolj kot ne potekala v boju za drugo in tretje mesto, saj je naslov najboljše drugo leto zapored suvereno osvojla Švicarka Jolanda Neff, ki je v cilj priša s skoraj tremi minutami prednosti. V ozadju je dolgo časa kazalo na drugo mesto Nemke Elisabeth Brandau (tretje z zadnje dirke svetovnega pokala), a je na polovici začela popuščati in ujeli sta jo Švicarka Alessandra Keller in Ukrajinka Jana Belomojna. Zadaj se jim je bližala še Nizozemka Anne Terpstra in boj za drugo ter tretje mesto je bil kar napet. Nato je Kellerjeva popustila in za stopničke sta se pomerili Elisabeth in Jana. Jana je prišla v cilj kot druga, njen zaostanek po uri in pol dirkanja pa 2 minuti in 52 sekund za danes neustavljivo Jolando Neff. Tretje mesto je osvojila Elisabeth Brandau, ki je zaostala 3 minute in 5 sekund.


Jolanda Neff, foto Jakub Svoboda/mtbbrno.eu

Anne Terpstra se uvrstila na četrto, povratnica po poškodbi Poljakinja Maja Wloszczowska pa je skozi celotno dirko napredovala mesto za mestom in se na koncu uvrstila na 5. mesto.

Tanja Žakelj se je skozi celotno dirko vozila na robu deseterice, dolgo časa lovila tudi Italijanko Evo Lechner (8. mesto), na koncu pa z zaostankom 5 minut in 29 sekund osvojila 10. mesto.

Tanja pravi: “Zadovoljna sem z deseterico in prvim delom dirke, malo manj z drugim delom, saj mi je zmanjkalo moči. Proga je bila kar hitra. Velik se mi pa zdi zaostanek, oziroma za drugouvrščeno je sicer še kar ok.”


Van der Poel pred Voglom in Lucom Braidotom, ki je nato zdrsnil na 7. mesto, foto Jaroslav Svoboda/mtbbrno.eu

Moški

Pri moških je z zbiranjem naslovov v treh kolesarskih panogah nadaljeval Nizozemec Mathieu van der Poel, srebro je osvojil Švicar Florian Vogel in bron VdP-jev rojak Milan Vader. Rok Naglič je zasedel 46. mesto.

Van der Poel zašel v težave s padcem v prvem krogu, a se hitro vrnil v ospredje in si sredi 8 krogov dolge dirke že prikolesaril minuto prednosti. Vogel je bil ves čas med najbližjimi zasledovalci, na poziciji za bron pa je bilo kar nekaj menjav.

U23

Zgodnje dopoldansko dirko mlajših članov do 23 let je dobil Romun Vlad Dascalu, drugi je bil Švicar Filippo Colombo in tretji Nemec Maximilian Brandl. Matevž Govekar je končal na repu na 56. mestu.

V sobotni dirki mlajših članic do 23 let je Vita Movrin na svojem prvenstvenem debiju v tej kategoriji zasedla 30. mesto. Prvakinja je postala Švicarka Sina Frei pred Avstrijko Lauro Stigger in Francozinjo Loano Lecomte.

Mladinci

Med mladinci do 19 let je zmagal Belgijec Lukas Maleszewski. Teo Pečnik je bil 27. in Jakob Klemenčič 29., Blaž Žle pa 51. med 87 uvrščenimi. Najmočnejša mladinka stare celine je s skoraj dvema minutama naskoka Švicarka Jacqueline Schneebeli. Tamara Homar je bila 37.


Štart dirke štafet z Nagličem na desni, foto Jaroslav Svoboda/mtbbrno.eu

Štafeta

Prvenstvo se je v četrtek začelo s štafeto, v kateri je slovenska ekipa v postavi Rok Naglič, Matevž Govekar, Tanja Žakelj, Vita Movrin in Jakob Klemenčič zasedla 12. mesto z zaostankom treh minut in 9 sekund za Švicarji, ki so kar naročeni na ta naslov, čeprav so nastopili brez največjih imen. Druga je bila Italija in tretja Danska.

Budinov povzetek

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Budin je nastope ocenil takole: “Še najbolj sem zadovoljen s štafeto. Tam je peterica pokazala, da je vsak od njih sposoben biti blizu najhitrejšim, če le niso v gneči na štartu. Če Vita ne bi padla, bi bili verjetno celo deseti. V dirkah posameznikov sta solidno nastopila mladinca, Pečnik in Klemenčič sta bila sposobna za uvrstitvi okoli 20. mesta. Tamari ni šlo najbolje, tudi izkušenj ji verjetno manjka. Vita je med mlajšimi članicami nastopila solidno, prve tri kroge zelo dobro, pred koncem pa jo je malo pobralo. Matevž Govekar me je danes med mlajšimi člani razočaral – če bi nastopil približno tako kot v štafeti, bi se uvrstil v prvo polovico. Tanja je nastopila zelo dobro, sprva je kazalo še malce bolje kot na koncu. Rok pa ni imel svojega dne, tudi počutil se ni najbolje, na začetku se je še dobro boril.”

Vrstni redi

www.mtbbrno.eu

Na naslovni fotografiji Tanja Žakelj

Sledite nam