Freestyle zaposluje
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
25. aprila 2012

Pred petkovo preizkušnjo v XC eliminatorju v Ajdovščini predstavljamo novo vročo disciplino svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu.

V svetovnem pokalu so jo lani preskusili kot dodatno atrakcijo, letos je poleg statusa uradne discipline svetovnega prvenstva tudi nova uradna disciplina svetovnega pokala. Lahko rečemo, da na račun izključitve 4krosa iz svetovnega pokala. To je “Cross Country Eliminator” ali XCE.
Da v slovenski trdnjavi 4krosa, ajdovskem klubu Črn trn, zanemarjanja 4X na račun XCE ne zamerijo, bodo dokazali v petek z organizacijo prvega eliminatorja sezone.

Eliminator so pri nas prvi zagrabili pri kamniškem Calcitu. Poskusno so ga izvedli ob kamniškem krosu, potem še enkrat avgusta ob Kamfestu.

XCE, kot je okrajšava za disciplino, je pogosto spremljevalna disciplina tekem v krosu, največkrat pa se jo priredijo ob večerih pred glavnimi tekmami.
Tekmovalci se pomerijo med seboj v skupinah po štiri, na kratki in atraktivni progi, v smislu 4krosa, le z veliko več poganjanja, tudi v hrib in seveda nazaj dol. Podobno kot pri šprintih v smučarskem teku.
V eliminatorju se odlikujejo najbolj eksplozivni, pa tudi drzni in spretni kolesarji. Kot je naprimer as 4X Brian Lopes ali naša XC/DH dvoživka Miha Halzer.

Proga
Proga tekmovanja v XCE je dolga nekje od minute in pol do dveh minut, izjemoma več ali manj. Proga ima načeloma nekaj vzpona in seveda spusta. Mora biti dovolj široka, da omogoča prehitevanje in menjave v vodstvu. Na progi so lahko naravne ovire, ki pa morajo biti 100 % prevozne. Če naravnih ovir ni, lahko organizator postavi tudi umetne. Pogosto se uporavljajo hlodi za preskakovanje, stopnice itd.

Potek tekmovanja
Tekmovalci najprej v kvalifikacijah posamično prevozijo progo na čas. Na tekmovanje se uvrsti najboljših 32 po času, ki jih razdelijo v 8 skupin po 4 tekmovalce. Skupine so sestavljene turnirsko, tako da se četverica nosilcev – najhitrejših iz kvalifikacij – lahko sreča šele v velikem finalu.
Tekmovalci štartajo naenkrat v skupinah po 4. Najboljša dva se uvrstita naprej, zadnja dva pa izpadeta iz nadaljnjega tekmovanja. V zaključku se izvede mali finale za mesta od 5. do 8., ter finale za mesta od 1. do 4. Najmanjši premor med posameznimi vožnjami kolesarja je lahko 5 minut.
Zmaga seveda najhitrejši v finalu.

Opis discipline smo povzeli in priredili po prispevku na prenovljeni strani Energijateam.com

Na uvodni fotografiji: lahko tudi v skupinah po šest, kot so to rešili na lanskem Kamfestu. Foto Grega Stopar.

Eliminator Črn trn v koledarju mtb.si, razpis

Predstavitev discipline s posnetki s prve dirke svetovnega pokala v Houffalizu

Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam