EP BMX Dessel
11. julija 2022

Belgijci so se kljub manjšim težavam s progo izkazali za dobre gostitelje, Dessel pa je še eno prizorišče, ki so ga “odkljukali” slovenski reprezentantje.

Dessel je veliko tekmovanje nazadnje gostil leta 2013, ko so priredili dirki evropskega pokala. Takrat sicer še na stari progi v parku Joel Smets. Proga je večjo preobrazbo doživela leta 2017, od takrat pa so Belgijci na njej gostili le dirke regijskih pokalov in pokala 3 Nations (treh narodov – Nemčija, Belgija in Nizozemska). Pred začetkom prvenstva so imeli nekateri veliki akterji (Francozi in Nizozemci) pomisleke glede ustreznosti proge, saj po merilih Mednarodne kolesarske zveze UCI proga na nekaterih delih ni zadostovala merilom. Kritiki so izpostavili sekcijo “pro” in zaključek prve linije, saj ta bila oba ožja od mer, ki jih določa pravilnik. Ker pa so pravila pri evropski kolesarski zvezi UEC nekoliko bolj ohlapna, je obveljalo dejstvo, da se proga razen nekaj deset centimetrov širitve na liniji “pro” ohrani takšna, kot je.

Dessel: Proga

V dolžino meri 395 metrov, ima 5-metrsko startno klančino in zelo kratko ravnino pred prvim dvojnim objektom. Sledi ji trojna grbina, ki ji pred prvim zavojem sledita še dva nizka rolerja. Zavoji so tlakovani in ne asfaltirani. Druga linija se deli na sekciji “pro” in “challenge”. Na liniji “challenge” si objekti sledijo takole: step-up, table, double, double, roler, double v zavoj. Tretja linija je sestavljena iz dveh nizkih kucljev, step-upa, dvojnega kuclja, enega step-up, še enega step-down in dvojnega kuclja v tretji zavoj. Zadnja ravnina ima sedem nizkih kucljev in mizo za zaključek. Zadnja linija je bolj ritmično oblikovana od tretje, kar je prej izjema kot pravilo. Proga v Desslu velja za najbolj tehnično v Belgiji, v določenih segmentih celo bolj od njihove najbolj znane proge v Zoldru.

Dessel: 10 Slovencev v boj za najvišja mesta, najbolje pa Jošt Ložar

Tretje mesto Jošta Ložarja je drugi največji uspeh slovenskega BMXa na evropskih prvenstvih. Najboljši rezultat si še vedno lasti Miha Čeh, ki je leta 2016 postal evropski prvak v kategoriji 8-letnikov.

Dessel, petek

Prvi so na letošnjem evropskem prvenstvu nastopili tekmovalci v kategorijah cruiser (24-palčna kolesa). Na pozno popoldanskem startu so bili trije slovenski predstavniki. Dva, ki sta se na velike dirke v kategoriji cruiser podala prvič, in veteran, ki vozi le v kategoriji BMXov na “velikih” obročnikih. Mak Breznik Falk je nastopil v kategoriji 13/14, Gaj Palčnik v kategoriji 15/16, Gregor Palčnik pa v kategoriji 45 do 49 let.

Mak Breznik Falk

Konkurenca, ki je ni poznal, saj je bila večina tekmovalcev specializiranih le za vožnjo s 24-palčnimi kolesi, mu ni prizanesla. V tej kategoriji namreč prevladujejo Francozi, ki so letos na prvenstvo prišli v polni pripravljenosti. Breznik Falk se je moral spopasti z novim izzivom. Med 28 tekmovalci se je uspešno prebil skozi mote (4., 4., 2.) in se uvrstil v polfinale. Tam pa je ob nekaj smole končal na osmem mestu in tako tekmovanje zaključil kot 15.

Gaj Palčnik

Tako kot Mak je tudi Gaj prvič okusil mednarodno dirko v kategoriji cruiser. Med 40 tekmovalci se je uspešno prebil skozi mote (7., 6., 6.), nato pa zaključil v četrtini finala ter končal na 32. mestu.

Gregor Palčnik

Če kdo misli, da je starostna kategorija od 44 do vključno 49 let neka “divja jaga,” se krepko moti. Ta stari ga dobesedno letijo, tudi po zraku. Palčnik je dirko zaključil s sedmim mestom v polfinalu, kar je na koncu zadostovalo za 13. mesto.

Dessel, sobota

V soboto so slovenske barve zastopali Maj Nanut (boys 10), Gaj Palčnik, Val Trinle Lampič (oba boys 15), in Tim Rovtar (boys 16). Maj je nastopil v jutranji skupini tekmovalcev, tam so bili zbrani vsi od 7 do 11 let, ostali trije pa so tekmovali v popoldanskem terminu, skupaj s kategorijami elite.

Maj Nanut

Maj se je v konkurenci 79 tekmovalcev v kategoriji 10 let s 4., 4., in 2. mestom iz motov prebil v osmino finala. Tam je bil tretji in je napredoval v četrtfnale. Po četrtem mestu v četrtfinalu, to še vodi v nadaljnje tekmovanje, je nato v polfinalu osvojil 6. in bil na koncu uvrščen na 12. mesto.

Val Trinle Lampič in Gaj Palčnik

Val Trinle in Gaj sta imela 94 tekmecev v kategoriji. Oba sta se prebila prek motov. Val Trinle si je v motih privozil 4., 1. in 5. mesto in imel zelo dobro izhodišče v osmini finala, Gaj pa je bil 6. in dvakrat peti. V osmini finala sta oba končala na šestem mestu. Tako je Val Trinle Lampič na koncu osvojil 43. mesto, Gaj Palčnik pa je bil 48.

Tim Rovtar

V kategoriji 16 let je bilo na startu 86 tekmovalcev. Tim je v motih dosegel 7. in dve četrti mesti ter se uvrstil v osmino finala. Tam je tako kot Val Trinle in Gaj v cilj prišel 6. in se ni uvrstil v nadaljnje tekmovanje. Na koncu je Rovtar zasedel 36. mesto.

Dessel, nedelja

Jošt Ložar

Na startu 82 tekmovalcev kategorije 12 let. Jošt je začel odločno in v motih nanizal prvo in dve drugi mesti. V osmini in četrtini finala je bil dvakrat drugi, v polfinalu pa je osvojil četrto mesto. Sledil je kaotičen finale (Ložar je nastopil ob boku evropskega prvaka, številke tri na svetu, številke dve in številke osem v Evropi), saj so se že na prvi ravnini trije tekmovalci zapletli v padec in s seboj skoraj odnesli tudi Jošta, ki se je padcu spretno izognil in v cilj prišel kot tretji. Tako je na najlepši možen način zaključil s serijo tekmovanj v Evropi.

Mak Breznik Falk

Vsekakor eden največjih pretendentov za finale je imel v kategoriji 13-letnikov okoli sebe še 97 tekmecev in po motih, ki jih je zaključil na dvakrat na tretjem in enkrat na četrtem mestu, je kazalo, da bo šlo tudi nadaljevanje kot po maslu. A je Breznik Falk na žalost tekmovanje končal kot peti v osmini finala. Razlog? Ko se je reševal pred padcem, se mu je odpel pedal in za trenutek je izgubil stik z vodilnimi. Tako je Mak, drugouvrščeni v seštevku evropskega pokala, prvenstvo v Desslu končal na zanj skromnem 34. mestu.

Mila Lampič

Množičen padec, v katerem je bila udeležena tudi Mila, ji je preprečil napredovanje v polfinale. Tako je po dveh četrtih in enem petem mestu v motih prvenstvo končala na osmem mestu v četrtfinalu. Skupno je osvojila 32. mesto med 38 tekmovalkami kategorije girls 13.

Pia Palčnik

Med dekleti kategorije 14 let je imela Pia že na začetku dirke smolo, saj je predrla pnevmatiko. Da je bila “sreča” še bolj polna, ji jo je predrta pnevmatika zagodla še enkrat. Mote je odpeljala dokaj rezervirano, saj poškodba roke, ki se vleče že od evropskega pokala v Stutgartu, še ni sanirana. Po sedmem, šestem in petem mestu v motih Palčnik ni napredovala v četrtino finala in je dirko zaključila na 35. mestu med 41 tekmovalkami.

Gaj Gorza

Prekaljeni “veteran” evropskih dirk, ki nastopa v kategoriji 17 do 24 let, je dirko končal na 23. mestu. Po motih mu je kazalo še dobro, a je v četrtini finala končal kot šesti in številka 8 letošnjega seštevka evropskega pokala se je morala zadovoljiti s 23. mestom med 53 tekmovalci v kategoriji, kjer tekmujejo enako agresivno kot v tekmovalci v kategorijah.

Vrstne rede najdeš na jstiming.nl.

Dessel: Finalna vožnja Jošta Ložarja

To se je zgodilo v finalu: Ralfs Ratnieks je pred zaključkom manuala trčil v zadnje kolo Ryuja Demuyserja. To je Ratnieksa ustavilo, od zadaj je z višjo hitrostjo vanj priletel James Clitheroe, saj je zaradi zaostanka na startu, ko je lovil ubežnike, ni kontroliral položaja ter povzročil njun padec. Demuyser pa je izgubil ravnotežje in se “ulegel” na Mattea Marianija, ki je posledično zapeljal s proge. Tako so se naprej odpeljali vodilni Jules Kasper, Francoz Tom Buffet, Jošt Ložar in Belgijec Jayden De Locht.

Dessel: Podelitev priznanj po končanem evropskem pokalu

Pred začetom prvenstva so za kategorije challenge priredili slovesnost ob koncu letošnjega evropskega pokala, kjer so podelili startne številke najboljšim osmim v vsaki kategoriji. Uradno točkovanje pri kategorijah challenge se začne pri starosti 13 let. Tako je Mak Breznik Falk sezono, v kateri je šestkrat stal na stopničkah in od tega zabeležil eno zmago, zaključil na drugem mestu in bo imel v naslednji sezoni na krmilu številko 22.

Gaj Gorza, ki tekmuje v kategoriji 17 do 24 let, se je letos udeležil vseh dvanajstih dirk evropskega pokala in na koncu osvojil 8. mesto. Gaj bo imel v naslednji sezoni na krmilu številko 28. Je bil pa s podelitve izvzet Jošt Ložar, ki je v skupnem seštevku osvojil 3. mesto, a ker je tekmoval v kategoriji 12-letnikov, ni upravičen do uporabe posebnih številk. Bo pa v naslednji sezoni kot tretjeuvrščeni na prvenstvu, na krmilu nosil startno številko 13! V zadnjih šestih sezonah BMXa je posebno startno številko med Slovenci nosil le Tilen Frank, ki je leta 2018 na evropskem prvenstvu v francoskem Sarriansu osvojil 7. mesto v kategoriji in bil upravičen do uporabe števike 17.

Za konec

Slovenski BMX doživlja preporod. To sta v največji meri s svojimi rezultati v evropskem pokalu dokazala Mak Breznik Falk in Jošt Ložar. Za njima prihaja še nekaj mlajših, ki so se letos že dokazali na “evropskem parketu” in nekajkrat dosegli uvrstitve v finale in celo stopničke. Prihodnost je svetla, vendar brez izdatne pomoči klubov in v bližnji prihodnosti tudi Kolesarske zveze Slovenije nastopi naših BMXarjev v svetovnem pokalu v kategorijah junior in elite ne bodo mogoči, olimpijske igre 2032 pa bodo ostale le nedosanjane sanje.

Fotografije Simon Stojko Falk @simon.s.falk

Preberi še

BMX: Na evropsko prvenstvo potuje 10 Slovencev

Sledite nam