18. septembra 2023

Pet (za e-mtb celo šest) hitrostnih preizkušenj na dveh lokacijah v dveh dneh, super razmere in vzdušje med skoraj dvesto udeleženci ter vrsta napetih odločitev.

To je bil šesti Enduro Golovec trails v organizaciji ŠD Golovec trails, skupnosti, ki ureja mrežo gorskokolesarskih poti tako rekoč sredi Ljubljane. Tokrat je pristopilo še drugo ljubljansko društvo, Kolesarsko društvo Rajd. Tako se je Enduro Golovec trails 2023 začel že v soboto z dvema hitrostnima preizkušnjama na drugi strani Ljubljane, v Bike parku Ljubljana v Podutiku, v nedeljo pa so udeležence na Golovec trails čakale še tri preizkušnje – tiste na e-kolesih še ena več. Rajd je pripravil dve povsem novi preizkušnji, na Golovcu pa so poskrbeli za nekaj novih kombinacij in povezav obstoječih prog.

Vse skupaj je potekalo pod okriljem festivala Ljubljana MTB vikend. Na obeh prizoriščih je bilo še veliko drugega dogajanja in veliko ljubiteljev gorskega kolesarstva, ki so navijali za skoraj dvesto udeležencev enduro dirke iz osmih držav.

Enduro Golovec trails ne prinaša točk za serijo SloEnduro, ima status promocijskega dogodka s prilagojenimi kategorijami in pravili. Tako so na dirki manjkali številni z lestvic serije, tudi celi klubi. A kot dokaz, kako široka je scena gorskih kolesarjev, ki se radi zabavajo na malo zahtevnejših progah in tudi poiščejo meje svojih sposobnosti ter se pomerijo s starimi in novimi prijatelji, so jih nadomestili drugi, ki si redkeje nataknejo startno številko ali so jo imeli sploh prvič na krmilu.

Najhitrejši

Na dolgi trasi so med ženskami na vrhu pristale mlade članice ekipe Rajd Ljubljana – Eva Terpin in Hana Kranjec Žagar, ki sicer nastopata v krosu, ter Kaja Berginc – vse iz kategorije do 30 let. Eva je bila 16. najhitrejša v absolutni konkurenci dolge trase (brez kategorije e-mtb)! Kaja je bila za pičlih 21 stotink sekunde hitrejša od zmagovalke kategorije nad 30 let Teje Cerar (Golovec trails).

Med moškimi je z zmago v obeh etapah v soboto v Podutiku povedel Avstrijec Simeon Sachse (Altis the Bike Team) in do konca ostal na vrhu, čeprav v nedeljo ni dobil nobene etape. Deveti z dveh letošnjih dirk SloEndura, Perkmandeljca in Gorjancev, ter 18. z lestvice, je tako s skupnim časom 9 minut, 3 sekunde in 81 stotink osvojil zmago s prednostjo 2,82 sekunde pred številko 4 SloEndura Nejcem Huthom (Energijateam.com), ki je dobil prvo nedeljsko etapo. Tretje mesto je z zaostankom 4,12 zasedel Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh), zmagovalec Krokarja. Sledila sta hrvaški prvak v krosu Fran Bošnjak (BBK Šišmiš) na 4. mestu in Valentin Šmon na 5.

Valentin Šmon in Hana Kranjec Žagar sta dobila predzadnjo etapo in tako osvojila nagradi Spar Online SuperStage.

V kategorijah dolge trase

Zmagovalci v moških starostnih kategorijah so na dolgi trasi postali Tine Gračner (Golovec trails) v najštevilčnejši kategoriji od 15 do 18 let, Simeon Sachse v najhitrejši kategoriji od 19 do 29 let, Nejc Huth v kategoriji od 30 do 34 let, Mitja Potočin (KD Hrastnik) v kategoriji od 35 do 39 let, Avstrijec Walter Zeidler (Do-Biker Bruck) v kategoriji od 40 do 44 let, Grega Nagode (Energijateam.com) v kategoriji od 45 do 49 let, Roman Vukina (Črnuče trails) v kategoriji od 50 do 59 let in Martin Brus (Kamplc Racing Team) v kategoriji 60-letnikov in starejših.

Na e-kolesih sta se med 19 udeleženci nepozabno usekala Rok Perko in Poljak Marcin Motyka (Dartmoor Enduro Team). Motyka je dobil one sobotni etapi, Perko pa ga je prehitel z zmagami v zadnjih dveh nedeljskih klasičnih etapah ter v dodatni dvominutni krožni etapi “powerstage”. Na koncu je razlika med njima znašala 48 stotink sekunde!

Na kratki trasi

Najmlajši so izpustili zadnjo nedeljsko etapo. V kategoriji dečkov do 15 let je zmagal Izak Bizjak med deklicami pa Zala Krečič (oba Kamplc Racing Team). V najmlajši kategoriji do 13 let pa je pri dečkih zmagal Nikolaj Vukojević iz domačega kluba Golovec trails, pri deklicah pa Eva Podvornik (MTB klub Kranj Scott Team).

Vsi vrstni redi na sloenduro.com

Čez dva tedna pa spet zares!

Finale serije SloEnduro bo 1. oktobra v Istri: SloEnduro Grozni v Grožnjanu. Razpis in prijave vsak trenutek na sloenduro.com.

SloEnduro

Fotografije Anže Petkovšek

Preberi še

SloEnduro Gorjanci: Dolenjski slalom za predzadnji komplet točk v 2023
SloEnduro Gorjanci 2023: Video

Sledite nam