Ekopak Belgian Mountainbike Challenge, Peter Vesel
20. maja 2023

Ardeni so zahtevni, to priznava tudi Afriški lev Peter Vesel, ki je premagal najzahtevnejši dve etapi.

Glavno vodilo etapnih dirk je ne pozabi se prehranjevati! Topel nasvet zvitega in prekaljenega etapnega kolesarja. Peter Vesel tokrat svoje meje preizkuša na dirki posameznikov, ki se od dirk parov močno razlikuje, saj skrbiš le zase in ne še za partnerja, moči pa moraš razporediti previdno, saj nikdar ne veš, kje bo napadel tvoj tekmec. Ardeni ne prizanašajo s terenom, vzponi pa so kratki in strmi! Vesel z odliko preko druge in tretje etape.

Druga etapa: 85,4 kilometra in 2650 višincev

Zahteven teren, na celotni trasi kar 18 vzponov, a nobenega lahkega. Peter Vesel je vozil taktično, odgovarjal na napade najbližjega konkurenta in po prvem dnevu vodilnega Belgijca Ronyja Vandaela (Bike Team B61). V cilj je Peter prišel prvi, slavil zmago v kategoriji men 55 in po 4 urah, 27 minutah in 46 sekundah za nekaj manj kot pet minut prehitel drugouvrščenega Avstrijca Alexa Straussa (Radbar Vienna). Z nekaj več kot 5 minutami zaostanka je v cilj prišel Rony Vandael.

V absolutni moški konkurenci je s časom treh ur, 31 minut in 57 sekund slavil Švicar Simon Vitzthum (Bischibikes – Tobier – Racing), pri ženskah je še eno etapo osvojila Kanadčanka Haley Smith (Maxxis Factory Racing).

Peter Vesel po etapi:

“Priznam, prvo uro in pol sem imel polno kapo teh napaljenih belgijskih ‘remkotov’. Šlo je zares zares. Vmes sem mislil svojega najbližjega konkurenta pustiti naprej, saj je vse skupaj izgledalo kot neka juniorska dirka. Dobesedno brezglavo dirkanje. Sam sem mu sicer sledil in ugotovil, da je dober na spustih, dober na klanec in dober po ravnini. Ampak fant je pozabil jesti! Nato sem samo čakal in čakal. V nekem trenutku mi je dejal, naj grem naprej. Nekaj časa me je sledil, potem pa je samo ugasnil.”

“Etapa pa – klanec, spust, klanec, spust, malo ravnine, klanec, spust, klanec, spust. Ne vem, kje najdejo vse te vzpone. Dan v sedlu je bil težak in kar dolg. Sem pa sedaj prvi v skupnem seštevku, kar tudi nekaj šteje.”

Vrhunci druge etape z Lenardom Heindenreichom

Tretja etapa: 84,1 kilometra in 2600 višincev

Še ena težka etapa in v kategoriji men 55 odlična predstava afriškega leva. Peter je po 4 urah, 28 minutah in 32 sekundah zanesljivo osvojil etapo in v skupnem seštevku prednost pred zasledovalci še povečal. Drugo mesto je osvojil domačin Rony Vandael, tretje pa Alex Strauss. Med elito je zmagal Južnoafričan Tristan Nortje (Toyota Specialized), med ženskami pa že tretjič zapored Haley Smith.

Peter Vesel je imel po etapi dar govora:

“Najprej kulinarika. Po etapi jem bageto s špehom. Rahlo popečeno. Dobro za prste obliznit. V bistvu jem že drugo. Pa palačinke s cukrom. Noro dobro. Drugače težak dan. Sicer sem imel vse nekako pod kontrolo. Edino na vsaki okrepni postaji se moram ustaviti, da vzamem pijačo. Ostali tekmeci imajo večinoma pomočnike. Razliko do tekmecev sem naredil v zadnjih desetih kilometrih, ko sem ga res pohodil.”

“Po etapi pa še presenečenje. So me še enkrat poklicali na zmagovalni oder, saj sem osvojil tretje mesto na nekem vmesnem sprintu, za katerega še sam ne vem, kje je bil. Seveda je to tretje mesto le v naših kategorijah, tekmovalci elite so imeli podelitev posebej. Ko sem videl tablo Houffalize, sem vedel, da je vrag odnesel šalo, saj se je z makadamskih cest in gozdnih poti trasa spremenila v totalen kaos. Korenine, spusti na glavo, blata na izvoz. Je bilo sicer zanimivo in zelo strmo navzdol. Danes sem hodil samo na en klanec. Noge so ok. Pa presenečen sem sam nad seboj, da lahko vse to zvozim z razmerjem 34 spredaj in 50 zadaj.”

“Še zanimivost. Danes smo prečili reko. Vsaj kakšnih 50 metrov. Je bila kar deroča in spolzko kamenje ter kolesarski čevlji res ne gredo skupaj. Sem bil v pripravljenosti, da se zvrnem, ampak sem na srečo prišel cel na drugo stran.”

Vrstni redi

V nedeljo tekmovalce čaka še zadnjih 60 kilometrov in 2075 višinskih metrov vzponov. Več o etapi na bemc.be.

Naslovna fotografija organizator

Preberi še

Ekopak Belgian Mountainbike Challenge s Petrom Veselom

Sledite nam