19. avgusta 2022

V Olympiaparku v Münchnu poleg atletov, veslačev, plezalcev, cestnih kolesarjev … v boj za naslove evropskih prvakov tudi gorski kolesarji. Slovenija s Tanjo Žakelj in Rokom Nagličem

Po Portugalski, tam so se za naslove borili v mladinskih in kategorijah do 23 let, in po Švici, kjer je bilo evropsko prvenstvo mladih do 17 let, se bodo v Nemčiji za evropsko krono v olimpijskem krosu borili člani in članice.

Na skoraj povsem umetno postavljeni progi, ki so jo oblikovali pri švicarskem Trailworks, nas bosta zastopala trenutno najboljša tekmovalca v edini gorskokolesarski olimpijski disciplini, Tanja Žakelj in Rok Naglič.

Rok Naglič o progi in pričakovanjih:

“Odkrito povedano se od operacije naprej še lovim in nimam pravih dirkaških občutkov, tako da upam na najboljše, dal bom vse od sebe in morda se mi odpre ravno na tej dirki. Na štartu nas ne bo veliko in na nekaterih odsekih je proga sicer široka, a po drugi strani je opcij za prehitevanje malo, sploh če bo deževalo, bo res težko. Taka proga mi sicer ne ustreza, želel bi si dolgih klancev in tehničnih spustov, na tem terenu s kratkimi in res strmimi klanci ter precej ravninskimi deli pa bodo blesteli kolesarji, ki so dobri tudi na ciklokrosu.”

Tanja Žakelj pove:

“Proga je trenutno velika neznanka in šele ko bom na kolesu, bom glede na razmere videla, koliko si upam. Generalno proga ne deluje pristno, ni takšna, kot sem jih vajena iz svetovnih pokalov. V takem okolju bi bilo mogoče narediti dosti več. Sicer nimam posebnih pričakovanj, enostavno sem prišla dirkat. Prejšnji teden smo sicer tekmovali v Turčiji, a je bila konkurenca majhna, zato po zmagi ne bi upala delati zaključkov, zadnji svetovni pokal v Andori pa je bil že pred enim mesecem. Upam, da je forma enaka ali še boljša: zdaj me v kratkem času čakajo tri pomembne dirke, torej evropsko in potem svetovno prvenstvo ter še dirka svetovnega pokala v Val di Soleju. Upam, da mi uspe vsaj eno od teh treh dirk sestaviti tako, da bom na koncu stoodstotno zadovoljna.”

Kaj meni vodja odprave Simon Erjavec?

“Opazno je, da je evropsko prvenstvo letos del velikega športnega dogodka. V Olympiaparku je bilo veliko ljudi že danes, ko se ni dogajalo še nič. Organizacija je na splošno odlična, sama proga pa sredo še ni bila končana in smo si jo lahko ogledali samo peš. V bistvu ima le en tehničen odsek, to je skalnat spust, objekti iz zemlje delujejo mehki, sicer pa je ogromno trave in veliko zelo strmih klancev. Napovedan je dež in ne predstavljam si, kako se bo vozilo v blatnih razmerah. Na kolesu sta le dva enourna treninga, vendar bo za vse enako. Progo bodo vsi tekmovalci in tekmovalke preizkusili šele tik pred dirkama.”

Startno listo si lahko ogledaš na uec.ch.

Ogled proge z Davidom Listom

Prenos današnje in jutrišnje dirke bo tudi na TV Slo, 2. program

Start Roka Nagliča danes ob 17. uri, Tanja Žakelj se bo s starta pognala jutri ob 12. uri. Danes vključitev v prenos ob 17 uri in 30 minut, jutri ob 11:55.

EP boš lahko spremljal v živo tudi na uec.ch.

Vremenska napoved

Skoraj 100-odstotno bo deževalo na moški preizkušnji, pri ženskah pa pričakujemo konkretno blato in 90-odstono možnost dežja. Temperature pa nič kaj poletne, manj kot 20 stopinj bodo namerili. Podrobneje na yr.no.

Uradna stran prvenstva: munich2022.com.

Fotografije Simon Erjavec

Preberi še

EP Anadia: Zadnji dan prvenstva še dirki v olimpijskem krosu
EP Anadia: Klemenčičevo zmagoslavje v videu

Ep Anadia: Klemenčič evropski prvak v eliminatorju!
EP Anadia: Vita Movrin v kratkem krosu tik za stopničkami
EP XC mladi: Video krosa, ki ga je dobila Maruša Tereza Šerkezi

Sledite nam