Evropsko prvenstvo, Jakob Klemenčič
2. julija 2022

Po skoraj desetletju zopet vrhunska predstava slovenskega kolesarja in kolajna na evropskem prvenstvu v moški članski kategoriji v disciplini eliminator.

Miha Halzer je oral ledino, kar se tiče mednarodnih uspehov v disciplini eliminator. Bil je evropski in svetovni podprvak, v žepu pa ima tudi zmago v svetovnem pokalu. Po skoraj desetletju stagnacije v tej disciplini pa je za Slovence zavel nov veter. Jakob Klemenčič je že večkrat dokazal, da med slovenskimi tekmovalci v olimpijskem krosu sodi med tiste z najbolj “eksplozivnimi” nogami. Odlične predstave je nizal že v mladinskih kategorijah, sedaj, ko je presedlal v kategorijo do 23 let, pa je njegov uspeh v Anadii nekaj, kar mu bo zagotovo dalo krila tudi v “kraljevi” disciplini – v olimpijskem krosu.

Morda ga bo navdušil tudi nov format krosa na izpadanje oziroma eliminatorja, ki ga zadnjih nekaj sezon v svetovnem pokalu prirejajo s pomočjo belgijskega organizatorja City Mountainbike.

Jakob Klemenčič po osvojitvi naslova

“Čez teden sem bil malo prehlajen, tako da res nisem vedel, kaj pričakovati od današnje dirke. V kvalifikacijah sem imel soliden čas, ampak kar nekaj sekund za prvimi, tako da nisem pričakoval zmage. Potem pa je kar steklo. Drugo mesto v četrtfinalu, pa potem prvo v polfinalu, v finalu pa sem dal ven iz sebe še zadnje watte, kar pa je blo dovolj za zmago. Res sem vesel!
Velika zahvala gre seveda slovenski reprezentanci in spremljevalni ekipi, ki mi je omogočila vse pogoje za dober nastop.”

Vrhunci dirke v eliminatorju

Sama trasa eliminatorja je bila mnogo bolj gorskokolesarska kot pa trase, ki jih naredijo za preizkušnje svetovnega pokala, saj slednje potekajo po mestnih središčih in imajo po večini postavljene le umetne ovire.

Jakob Klemenčič je v finalu premagal Portugalca Ricarda Marinheira in Romuna Ede-karoly Molnarja. Četrti je bil še en Portugalec Bruno Silva. Med ženskami je slavila aktualna svetovna prvakinja in serijska zmagovalka v tej disciplini Italijanka Gaia Tormena, ki je v velikem finalu ugnala Slovakinjo Terezo Ciriakovo, Čehinjo Zuzano Safarovo in še eno Slovakinjo Terezo Kurnicko.

Vrstni redi na uec.ch

Video štafetne preizkušnje

Slovenci tokrat niso nastopili med štafetami. Slavili so Nizozemci v postavi Tom Schellekens, Rens Manen, Fem Empel, Lauren Molengraaf, Puck Pieterse in David Haverdings.

Foto UEC

Preberi še

EP Anadia: Vita Movrin v kratkem krosu tik za stopničkami

Sledite nam