26. februarja 2020

Februarsko dirkanje na Cipru ima že dolgo zgodovino. Štiridnevna etapna dirka z znanimi imeni, slovensko udeležbo in močno konkurenco med 27. februarjem in 1. marcem.

Z jutrišnjo krajšo vožnjo na čas se bo že 23. leto zapored začela dirka na Cipru. Tokrat v drugačnem formatu, kot dirka dvojic, a še vedno pod taktirko direktorja Mika Hidjioannouja. Štiri etape, slabih 200 kilometrov in okoli 4500 višinskih metrov vzponov.

Cyprus Sunshine Epic, oziroma 24. Afxentia Stage Race

Glede na to, da je bil Ciper zadnja leta znan kot ena končnih postaj za preverjanje forme pred legendarnim Cape Epicom in je bila na startu kar močna mednarodna udeležba, bo letos tudi tako, morda še za odtenek bolj posejano z znanimi imeni gorskega kolesarstva.

Na startu dirke dvojic bodo imena kot so Tanja Žakelj, Emily Batty, Kate Courtney, Annika Langvad, Jaroslav Kulhavy, Ondrej Cink, Bartlomiej Wawak, Simon Andreassen …

Tanja Žakelj bo nastopila s češko državno prvakinjo Jitko Čábelicko, Emily Batty bo v paru z Evie Richards, Erin Huck bo delala družbo Kate Courtney, Annika Langvad bo v paru s Haley Batten.

Jaroslav Kulhavy je moral v zadnjem trenutku menjati partnerja, saj se je Jan Škarnitzl poškodoval na etapni dirki Salamina v Grčiji. Tako mu bo družbo v paru delal Jan Vastl. Povratnik med gorskimi kolesarji Ondrej Cink bo v paru z Bartlomiejem Wawakom, Simon Andreassen z Alanom Hartherlyjem.

Omeniti velja še nekatere tekmovalne dvojice, ki se znajo vmešati v boj za najvišja mesta: Andri Frischknecht in Matthias Stirnemann, Daniele in Luca Braidot ter Karl Markt in Gregor Raggl.

Startna lista

Direktor dirke Mike Hadjioannou o letošnji izvedbi dirke: “Ko smo prešli z dirke posameznikov na format dirke dvojic, smo morali narediti nekaj sprememb, zlasti v prvem letu, tako da ismo imeli lani mehko prehodno obdobje. Razvrstitev v dvojice je še vedno glavna sprememba dirke, moram pa dodati, da smo opustili časovno razliko med obema kolesarjema vsake ekipe med dirko in sedaj izračunamo skupni čas ekipe kot seštevek končnih časov obeh kolesarjev.

Na ta način lahko nekatere ekipe lažje branijo prednost, saj kolesarjema ni treba paziti na razliko med njima, po drugi strani pa močnejši kolesarji v dvojici lahko dirko odpeljejo nekoliko bolj taktično. Mislim, da bo zanimivo videti, ali se kolesarji odločajo za napade ali taktizirajo in čakajo na svoj par. Štiri dni etap se ne sliši veliko, a vsaka sekunda šteje.”

Kratka predstavitev

Etape

– 27. februar, vožnja na čas (19,5 kilometra in 470 višinskih metrov vzponov).
– 28. februar, maraton (59,3 kilometra in 1540 višinskih metrov vzponov).
– 29. februar, maraton (63,3 kilometra in 1550 višinskih metrov vzponov).
– 1. marec, dirka v krosu (dolžina posameznega kroga 6,14 kilometra in 150 višinskih metrov vzpona).

Višinski profili etap 

Dodatne informacije na activatecyprus.com in na facebook profilu Cyprus Sunshine Epic.

Foto organizator

Sledite nam