Mednarodne dirkaške
28. novembra 2022

Lestvica UCI XCO, Italijanski pokal z novim pokroviteljem in datumi 2023 ter tri CX novičke.

Italijanski pokal XCO

Pri naših zahodnih sosedih prihodnjo sezono vstopa nov glavni pokrovitelj pokala v krosu. Pokal se bo naslednje leto imenoval Italia Bike Cup Chaoyang. Chaoyang je blagovna znamka kitajskega gumarskega velikana Zhongce Rubber Group, ki ima v svojem portfelju še znamke Airsun, West Lake, Goodride in Trazano. Chaoyang je pokrovitelj nekaterih znanih gorskokolesarskih ekip, tudi ekipe BH Templo Cafes UCC. Italijanski pokal bo v prihodnji sezoni gostil šest dirk mednarodnega formata.

Dirke si bodo sledile v tem vrstnem redu:

 • Verona, 4. in 5. marec (Verona MTB International, C2)
 • Albenga, 10., 11. in 12. marec (Internationale XCO Copa Citta di Albenga, C1)
 • Pergine Valsugana, 25. in 26. marec (Memorial Bruno Alvera International, C2)
 • Nalles, 1. in 2. april (Marlene Südtirol Sunshine Race, HC)
 • Stevena’ Di Caneva, 15. april (MTB Caneva Trophy, C2)
 • Courmayeur, 27. maj (Courmayeur MTB Event, C1)

Celotna novica na solobike.it.

Lestvica UCI MTB XCO

Kakšno je stanje v elitnih kategorijah edine gorskokolesarske olimpijske discipline, kjer tekmovalci in tekmovalke pospešeno nabirajo točke za nastop na OI 2024 v Parizu? Zadnji vnosi so datirani na 22. november. Med posamezniki gre takole:

Moški elite:

 • 1. mesto Španec David Valero Serrano (BH Templo Cafes UCC)
 • 2. mesto Italijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team)
 • 3. mesto Francoz Titouan Carrod (BMC MTB Racing)

Najvišje uvrščeni Slovenec je na 166. mestu Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki ima 227 točk. Naglič je izgubil 6 mest. Sledi mu Jakob Klemenčič (MBK Črni vrh), ki je s 184 točkami na 198. mestu. Klemenčič je zdrsnil s 190. mesta. Ostale slovenske uvrstive na mtbdata.com.

Ženske elite:

 • 1. mesto Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon) 2218 točk
 • 2. mesto Francozinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV) 2040 točk
 • 3. mesto Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) 1931 točk

Med slovenskimi tekmovalkami je Tanja Žakelj (Unior – Sinter Factory Racing) z 993 točkami na 23. mestu. Vita Movrin (Energijateam.com) je 62. in je zbrala 592 točk, Maruša Naglič (Calcit Bike Team) je z 222 točkami na 153. mestu. Tanja je od zadnjega seštevka napredovala za 2 mesti, Vita za eno, Maruša pa je nazadovala za 4 mesta.

CX de Gernelle

V Franciji je dan pred dirko svetovnega pokala v Hulstu potekala dirka druge kategorije UCI. Slavil je Nemec Marcel Meisen, drugi je bil Francoz Joshua Dubau, tretji pa Belgijec Sander De Vet. V ženski elitni kategoriji je slavila domačinka Line Burquier. Drugo in tretje mesto sta si razdelili Kanadčanka Maghalie Rochette in Francozinja Lauriane Deraffurg. Vsi vrstni redi na cyclocross24.com.

X20 Trofee Kortrijk – Urban Cross

Še ena dirka kategorije C2, enako dan pred svetovnim pokalom Nizozemskem, je potekala v Belgiji. Slavil je Britanec Tom Pidcock, le tri sekunde slabši je bil Nizozemec Lars Van Der Haar, ki je zaostal le tri sekunde, Belgijec Eli Iserbyt je zaostal še sekundo več. Med ženskami so se za prva tri mesta “udarile” Nizozemke. Zmaga v roke veteranke Marianne Vos, ki je Ceylin Del Carmen Alvorado prehitela le za sekundo. Tretje mesto je z 10 sekundami zaostanka zasedla Denise Betsema. Vrstni redi.

Vrhunci X20 Trofee Kortrijk

Svetovni pokal Hulst

Sedmič v letošnji sezoni so se pomerili na dirki svetovnega pokala. Tokrat so tekmovali na Nizozemskem. Prvič sta se pomerila velika kolesarska zvezdnika, Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin – Deceuninck) in Britanec Tom Pidcock. Na povsem blatni in tehnično zelo zahtevni trasi je prvo letošnjo CX zmago zabeležil van der Poel. Pidcock mu je bil konkurenčen do zadnjega kroga. Na žalost se je Britančev lov na Nizozemca končal krog pred koncem, ko je Pidcock padel, zadel ograjo in zvil zadnji obročnik do te mere, da ni mogel več nadaljevati z vožnjo. Na drugo mesto se je uvrstil Belgijec Laurens Sweeck (Crelan – Fristads), na tretje pa Sweeckov rojak Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal).

Med ženskami je bila prepričljivo najboljša Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin – Deceuninck), drugo in tretje mesto sta zasedli rojakinji Fem Van Empel (Pauwels Sauzen – Bingoal) in Shirin Van Anrooij (Baloise Trek Lions).

Naslednja dirka svetovnega pokala bo že ta konec tedna. Gostitelj pa belgijski Antwerpen. Vrstni redi sedme dirke.

Vrhunci moške dirke v Hulstu

Vrhunska predstava van der Poela, veliko zdrsov in padcev ter “stena”, ki jo je bilo potrebno preplezati v vsakem krogu.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Sledite nam