1. aprila 2012

S sedmo etapo konec devete epske južnoafriške preizkušnje. Zadovoljna novinca Rok in Katalenić, člana levjega krdela postala trikratna “finišerja” Vesel in Miljković.

Pod streho je deveti Cape Epic, etapna gorskokolesarska preizkušnja v Južnoafriški republiki in po vrsti meril največje tovrstno tekmovanje na svetu. Prejšnjo nedeljo se je začela s prologom, danes pa se je končala s sedmo etapo, dolgo 64 km.

Slovenija je ima v končni razvrstitvi enega od treh kolesarjev, ki so dirko začeli. Novinec Mitja Rok, sicer znan po nastopih na ultrakolesarski dirki okoli Slovenije, je v Afriko “padel” bolj po naključju, saj je Hrvat Tomislav Katalenić, prav tako novinec, ostal brez partnerja. Za Mitja je bilo to sploh prvo tekmovanje na gorskem kolesu! Zasedla sta solidno 67. mesto v kategoriji in 94. absolutno – med 481 uvrščenimi dvojicami oziroma 260 v kategoriji moških dvojic.

Mitja: “Konec je! Ne vem ali sem srečen ali celo zalosten. Dala sva vse od sebe, saj so pulzi bili skoraj ves čas nad 150 in to po osmih dneh dirkanja. Šlo je neverjetno hitro, malce sem se že čudil, kaj zmorem na spustih, vzponih, singlah … Mogoče je kar škoda, da je že konec.”

Tomas: “Prelepo je bilo danes videti tablo ‘5 km to finish’. Noge so mi eksplodirale in če sva vsak dan še tako garala, je šlo zadnjih pet kilometrov tako kot prvih pet kilometrov prologa. Vsa čast Mitju, uspelo nama je skupaj.”

Hrvata Milivoj Miljković in njegov partner, novinec Hrvoje Ružić, sta preizkušnjo končala le nekaj mest za Tomasom in Mitjem in tako med navijači doma poskrbela za še nekaj dodatnega razburjenja ob spremljanju. Obe ekipi sta danes pridobili še nekaj mest.

Izkušena Uroš Breški in Peter Vesel sta odstopila, potem ko sta njuna partnerja zbolela za trebušno infekcijo. Dirko sta nadaljevala kot posameznika. Peter si je tako s tretjo dokončano preizkušnjo prislužil naziv Amabubesi, član levjega krdela. Je drugi Slovenec s tem nazivom, lani ga je kot prvi prejel Breški. Amabubesi je postal tudi Mile Miljković.

Peter: “Danes smo šli z Urošem in Leom v izletniškem tempu. Kot posameznik vsak dan štartaš s tisoč kolesarji pred seboj in prebijanje naprej je zelo naporno, vsako prehitevanje je interval.”

Absolutna zmagovalca sta drugo leto zapored postala Švicar Christoph Sauser in domačin Burry Stander.

Letošnji Cape Epic je bil najtežji tudi po mnenju glavnega zdravnika dirke dr. Basila Bonnerja, saj je videl več zlomljenih ključnik kot kadarkoli doslej, v petek pa tudi nekaj primerov podhladitve.

Toliko zaenkrat iz Južne Afrike (pravzaprav iz domače pisarne), v naslednjih objavah pa še kakšna izjava naših ter delo fotografa in snemalca Luka Stanovnika.

Vrstni red sedme etape – absolutno (v kategoriji)
1. (1.) 36one-Songo-Specialized – Christoph Sauser (Švi)/Burry Stander (JAR) 2;35:11
2. (2.) Topeak Ergon Racing – Alban Lakata (Avt)/Robert Mennen (Nem) +0:57
3. (3.) Songo-Specialized – Max Knox (JAR)/Kohei Jamamoto (Jap) +1:03

62. (51.) Jastrebarsko – Protea Jaska – Tomislav Katalenić (Hrv)/Mitja Rok (Slo) +46:59
72. (56.) GT Croatia – Milivoj Miljković/Hrvoje Ružić (Hrv) +49:37
– (-) Uroš Breški (Slo) +1;34:20
– (-) Peter Vesel (Slo) +1;34:20
– (-) Luka Sopić (Hrv) +1;55:03

Končna razvrstitev po sedmi etapi – absolutno (v kategoriji moški)
1. (1.) 36one-Songo-Specialized 31;46:50
2. (2.) 360life +27:22
3. (3.) Multivan Merida Biking +31:07
4. (4.) Bulls (Fietsch/Boehme) +31:57
5. (5.) Topeak Ergon Racing +32:32

94. (67.) Jastrebasko – Protea Jaska +11;52:10
102. (72.) GT Croatia +12;17:53

Zmagovalci drugih kategorij
ženske: Wheels4Life – Sally Bigham (VB)/Esther Suess (Švi) 38;34:11
masters: World Bicycle Relief – Bart Brentjens/Jan Weevers (Niz) 35;35:58
mešane: Contego 28E – Erik Kleinhans/Ariane Kleinhans (JAR) 37;33:23

www.cape-epic.com

Na uvodni fotografiji pogost prizor danes v cilju – po osmih dneh Cape Epica si pivo privošči tudi kdo, ki ga sicer sploh ne pije. Foto Karin Schermbrucker/Cape Epic/SPORTZPICS


Video iz cilja zadnje etape

Pokrovitelji

ekipe Rädisch ekipe Rasta
 
 
 
 
Sledite nam