Brkinska klasika
17. marca 2022

Po dolgem času zopet širni makadami, nepodprta gravel avantura in nekaj tekmovalnega pridiha. S startom v Ilirski Bistrici.

Brkinska klasika je kolesarski dogodek, ki poteka po stranskih cestah in makadamskih poteh slovenskih Brkinov. Na svoji poti poveže območja sežanske, kozinske in ilirskobistriške občine ter kolesarje vodi po izboru peščice od mnogih znamenitosti, ki jih to območje nudi.

Bitka s časom ali pač ne, to je tvoja odločitev

Dogodka se lahko udeležiš kot tekmovalec in svoje sposobnosti primerjaš s somišljeniki, ki bodo traso želeli odpeljati v čim krajšem času. Ali pa kot rekreativni kolesar, ki želi preveriti svojo pripravljenost in hkrati uživati na lepih cestah, v čudoviti naravi in brez časovnega pritiska.

Udeleženci se po neoznačeni trasi gibljejo s pomočjo navigacijskih naprav ali predpripravljenih zemljevidov. Z zapisom poti GPS pa na cilju dokažejo pristnost svoje vožnje. Dogodek je pretežno netekmovalne narave in tako odprt za vse kolesarje ne glede na pripravljenost in ambicije.

Brkinska klasika: dve trasi in dve okrepčevalnici

Udeleženci imajo možnost izbire med dvema dolžinama trase. Krajša bo dolga približno 60 kilometrov s 1000 višinskimi metri vzponov. Daljša pa bo dolga 100 kilometrov, morda kilometer manj ali več, vmes pa bo kolesarje čakalo nekaj manj kot 2000 višincev. Trasi imata kar nekaj kilometrov skupnih, vključno z začetno in ciljno točko ter dvema okrepčevalnima mestoma z domačimi izdelki in napitki za na pot. Prvo “počivališče” bo okoli tridesetega kilometra, drugo pa 10 kilometrov pred ciljem.

Zunanje pomoči in redarjev na trasi ni, kolesarji so odvisni od sebe in soudeležencev in se morajo temu ustrezno tudi pripraviti. Kdor najhitreje prikolesari v cilj, ta je zmagovalec.

Prijave

Na Brkinsko klasiko se lahko prijaviš na portalu prijavim.se. Prijave so že odprte. Če se odločiš za avanturo, potem imaš čas za cenejšo startnino vse do 24. aprila. Do takrat bo potrebno plačati 25 evrov. Če se boš odločil prijaviti na dan dirke, tudi to je mogoče, potem boš odštel 35 evrov. Vsi predprijavljeni bodo 25. aprila po e-pošti prejeli obe trasi v obliki sledi GPX. Izbrano traso bodo morali udeleženci natančno preučiti ter prenesti v navigacijsko napravo.

Uporaba sledilne naprave je obvezna – naj bo to Garmin, Wahoo, pametni telefon ali karkoli drugega, gre namreč za edini dokaz udeležbe in upoštevanja pravil. Je tudi edini priporočljivi način za uspešno navigiranje po neoznačeni trasi.

Startnina vključuje paket dobrodošlice, topel obrok in pijačo v cilju.

Brkinska klasika in ugodnost za najbolj neučakane

Če si želiš izogniti plačilu startnine, potem lahko v dnevih pred dogodkom odpelješ dve “kvalifikacijski” trasi, ki ju najdeš na komoot.com. Dokazilo o opravljenih poteh pošlješ na naslov bike@tic-ilbistrica.si. Kot dokazilo šteje povezava na zabeleženo vožnjo na Stravi ali na podobni spletni platformi ter fotografija z izbrane lokacije na trasi.

Tudi nagrade bodo

Kategoriji bosta na vsaki trasi dve. Moška in ženska. Nagrade bodo prejeli prvi trije udeleženci iz vsake kategorije, ki bodo dokazali pravilnost odpeljane trase. Simbolične nagrade bodo podelili tudi naključno izbranim udeležencem in to ne glede na njihov rezultat.

Brkinska klasika in časovnica

  • Osrednje prizorišče bo pri Domu na Vidmu, Gregorčičeva cesta 2, Ilirska Bistrica (prijave, start in cilj).
  • Od 7. ure do 7:45 minut prevzem startnih številk predprijavljenih udeležencev in prijave za zamudnike.
  • Ob 8:15 nagovor udeležencev.
  • Ob 8:30 skupinski start (za obe trasi).
  • Ob 19. uri zaključek prireditve.

Fotografije organizator

Preberi še

Ko te lokalni graditelji povabijo na krog in pivo

Sledite nam