21. maja 2018

In še kaj. Za nami je prvi Bike & Beer festival v Ilirski Bistrici, ki se je kljub neobetavni vremenski napovedi lepo vtisnil v spomin vseh udeležencev.

Za nami je prvi Bike & Beer festival, ki se je kljub neobetavni vremenski napovedi lepo vtisnil v spomin vseh udeležencev.

 

Na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico lokalni kolesarski navdušenci zadnjih nekaj let pridno vihtijo krampe in lopate. Nastaja kvalitetna gorskokolesarska infrastruktura, vzporedno z njo pa se vzpostavlja tudi močna kolesarska scena, ki z dobrim delom in sodelovanjem s krajevno skupnostjo že rojeva sadove. Letošnji Bike & Beer festival je plod poslušnega ušesa TIC Ilirska Bistrica in ideje gorskih kolesarjev, ki so želeli svoje rezultate pokazati širšemu občinstvu.

 

Dvodnevni festival se je minulo soboto uradno začel z vodenima turama po obronkih Snežniške planote. Udeleženci so se na daljši, 30 km dolgi trasi, ki je premagala slabih 1000 m višine, in malo krajši 25 km trasi po makadamskih poteh povzpeli proti vrhu Milanje (1099 m). Naprej jih je pot vodila po mešanici enoslednic in makadamov proti Štangi, od koder so imeli prvič priložnost okusiti rezultate domačih “trail builderjev”. Proti izhodišču ture, Črnim njivam, je trasa sledila naravnim enoslednicam in na roke urejenim progam z bandami in skoki. Za poslastico pa so tik pred ciljem odvili še na čisto svež trail “Masterchef”, ki je nastal ob letošnji akciji #takecareofyourtrails.

 

Za tiste, ki jim spusti bolj dišijo od vzponov, so organizatorji poskrbeli z dvema bike shuttloma, ki sta skozi celoten potek festivala vozila kolesarje iz Ilirske Bistrice do Črnih njiv in naprej do izhodišča najvišje ležečega traila Štange. Kolesarji so imeli priložnost preizkusiti gorska kolesa raznolikih proizvajalcev, med drugim tudi tista s pomožnim električnim pogonom. Žiga Pandur je vodil gorskokolesarsko delavnico, zaradi katere je marsikdo festival zapustil bolj vešč in samozavesten. Proti večeru pa so za utrujene in lačne kolesarje poskrbeli z lokalnimi kulinaričnimi dobrotami in seveda zelo pomembno točko tega vikenda – craft pivom. Za dobro vzdušje pozno v noč so bile (poleg piva) zadolžene tri lokalne glasbene skupine – The Baker Street Quartet, Sekire in Reverend Haze.

 

Nedeljsko jutro se je za večino začelo bolj počasi … Izjema so bili udeleženci 60 km dolge gravel ture, ki jih je po lepih makadamih vodila proti Mašunu in Sviščakom. Glede na utrujene a zadovoljne izraze na njihovih obrazih je Bike & Beer festival lepo poskrbel tudi za to ciljno publiko. Ostali so se tekom dneva s pomočjo shuttlov ali na lastno moč podili po okoliških stezicah, kar 14 km smo jih našteli. Pozno popoldne pa so še zadnji pospravili šotore in se očitno utrujeni odpravili proti domu. Vsi so obljubljali, da se v kratkem vrnejo.

 

Prvi Bike & Beer festival je uspel in tudi datum za prihodnje leto bodo organizatorji objavili zelo kmalu. Priporočamo, da jih spremljate na njihovem instagram ali facebook profilu. Predvsem pa svetujemo obisk Črnih njiv, seveda s kolesi.

 

Fotografije Marjan Krebelj www.facebook.com/marjankrebeljphotography

 

www.bikebeerfest.si

 

www.facebook.com/bikebeerfestival

www.instagram.com/bikebeerfest

Sledite nam