park lijak pumptrack
11. aprila 2022

Velika in zabavna Battova stvaritev iz zemlje. Vabljeni na otvoritev v četrtek ob 17. uri. Za vse iz notranjosti malo pred Novo Gorico, tik ob glavni cesti.

Park Lijak v Ozeljanu ni bajk park. Pravzaprav je Camp Park Lijak, kamp s prostori za šotore in avtodome ter z bungalovčki in dobro restavracijo, pa tudi z veliko športa – jadralnim padalstvom, pohodništvom in kolesarstvom. Je odlično izhodišče za odkrivanje Vipavske doline in bližnjega dela Posočja z gorskim kolesom. Ajdovščina, Trnovski gozd, traili nad Solkanom, Kras … vse je pri roki.

Zdaj bodo imeli furanje tudi na lastnem dvorišču. Gospodar Aleksander Mladovan si je namreč zamislil, da bo pumptrack odličen dodatek k ponudbi. In to ne kakršen koli temveč: a) velik, b) iz zemlje, ne asfaltiran, in c) s križanjem z mostom na sredini, kar omogoči tudi napeto dirkanje “mož na moža”. O tem podrobneje spodaj.

park lijak pumptrack

Pumptrack odprejo ta četrtek ob 17. uri

Seveda bo malo zabavice, tudi z glasbo z “mtb.si vana“. Pa furanje do bolečin. Vabljeni!

Lokalnih klubov in kolesarjev, ki takšno zabavo na kolesu dobro razumejo, je med Ajdovščino in Novo Gorico kar nekaj, tako da ne bo dolgčas.

Tudi sicer imajo v Parku Lijak interes sodelovati s klubi, saj je pumptrack idealen za treninge in dirkanje.

Tekmovalni pumptrack?

Te besedne zveze doslej nekako nismo poznali. V bistvu se da dirkati na vsakem pumptracku, to smo dokazovali že od začetka grbinastih poligonov pri nas in še bolj s serijo Pumpaj Slovenija.

A večinoma gre za merjenje časa ob posamičnih vožnjah po poligonu. Enako je tudi na dirkah na najvišji mednarodni ravni. Kar je super, a je še nekaj rezerve v atraktivnosti. Na nekaterih dirkah naprimer poskrbijo za dva zrcalna pumptracka, torej dejansko paralelno dirkanje, le da tekmeca s starta zavijeta vsak v svojo smer.

Druga možnost pa je recimo temu dirkanje v slogu avtomobilskih dirk “Race of Champions” ali nekaterih paralelnih reli krosov. Tekmovalca startata vsaj na svoj del proge, s križanjem na mostu pa si nato sledita na drugi del proge in na koncu po opravljeni isti progi (le v drugačnem zaporedju) zopet prideta na startno/ciljno ravnino. Bum! Hitrejši čez črto je zmagovalec.

park lijak pumptrack

Ker morda še vedno ni čisto razumljivo, smo bolj po otroško linijo obeh tekmovalcev načečkali na fotografijo sveže proge v Parku Lijak iz zraka.

Pa nenazadnje, “tekmovalni pumptrack” sploh ne pomeni, da se na njem ne bi mogli zbolj zabavati.

parklijak.com

www.facebook.com/parklijak
www.instagram.com/parklijak

Fotografiji Soni Makarovič

Sledite nam