14. januarja 2019

Devet dni in devet nasvetov za še eno hudo afriško avanturo. Cenejšo kot Cape Epic in zagotovo tudi bolj uživaško. Ali pa tudi ne. 910 kilometrov in skoraj 13500 višincev.

Old Mutual joBerg2c te popelje skozi Afriko, prav tako pa te zapelje v nove skrajnosti. Tu je nekaj nasvetov organizatorjev, kako skozi teh devet dni. Medtem ko se Old Mutual joBerg2c ne hvali, kako naporna dirka je, ali kako zahteven je teren in kako vesel in zadovoljen boš, ko jo boš končal, je to še vedno zelo zahtevna gorskokolesarska dirka.

Joberg2c se ne postavlja kot najtežja dirka, a vseeno potrebuješ veliko moči in spretnosti, da prevoziš pot od Heidelberga blizu Johanesburga vse do Scottburgha na obali Indijskega oceana. Z nekaj nasveti pa si lahko to pot malo olajšaš. Vedi pa, da te čaka 910 kilometrov in 13383 višinskih metrov vzponov.

Po vrsti, kot so hiše v Trsti

Prvi dan, ko se pot vije od Heidelberga do Frankfurta, je nevtralen dan. To pomeni, da ni rezultatov in vsakdo dobi enak čas. Trasa je razmeroma ravna, zato je trik v tem, da se počasi vpelješ v joBerg2c. Imaš še osem dni dirkanja, zato v prvem dnevu ne pretiravaj. Vzemi si čas, uživaj v kulisi in znamenitostih in se pusti razvajati na okrepni točki, ki jo vodi Bambi Nursery School. Bodi pozoren, prav zato, ker je dan “ravninski”, boš moral cel dan poganjati vse do Frankforta, saj vmes ni spustov, kjer bi počival.

Drugi dan je spet relativno raven, z okoli 1000 metrov vzpenjanja, zato bodo noge potrebovale nekaj časa za aklimatizacijo. Ponavadi je v tem letnem času zjutraj precej hladno. Vrhunci dneva so okrepna cona s pečenimi klobasami, spust Boerbull 10 kilometrov pred ciljem in zavetišče za volkove Husky Romi. Zadnjih nekaj kilometrov je lahko težavnih, saj gre trasa preko travnikov, ki so lahko zelo neravni. Za ta del prihrani nekaj moči!

Tretji dan je obdarjen z nežnimi enoslednicami po imenu Jabulani in z divjim spustom s planine Paul. To je dober del in sedaj … po treh dneh vožnje, ki jo že imaš v nogah, zna biti zadnjih 30 kilometrov zahtevnih. Vzpon na planino Paul je sicer enakomeren, a veter je precej nepredvidljiv in lahko povzroči težave. Prav tako zna veter delati težave preko jezu Sterkfontein, ki je dolg 5 kilometrov. Glede na smer vetra je lahko zabava ali pa muka. A razgled preko jezera v mizaste gore vse poplača.

Četrti dan se začne z lepimi 25 kilometri in nato je samo še lepše. Počutil se boš kot na robu sveta. 8 kilometrov vožnje po vrhu prelomnice in preko Velikega zidu “Moja Kitajska” na Veliko Prečnico in navzdol preko prelaza Bezuidenhout in razumel boš, zakaj si se odločili za gorsko kolo in zakaj te vožnja z njim tako privlači. Sprosti ramena in naj kolo opravi svoje delo. Najtežji del četrtega dne je vstajanje in zavedanje, da imaš še šest dni pred seboj. A ko se s tem sprijazniš, bosta tvoje telo in duh postala eno. Uživaj, a prihrani nekaj moči za zadnjih 20 kilometrov, da boš lahko uživali v čarobnem spustu v Emseni!

Peti dan je zaznamovan kot najtežji, a na koncu te bo nagradil z odličnim kampom. Ta dan je potrebno varčevati z močjo, ker te pot vodi preko čarobnega Zulujskega kraljestva in vršacev v megli, na koncu etape pa čaka še nekaj neprijetnih vzponov. Ta dan je s 123 kilometri tudi najdaljši, a do te etape si že našel maratonske noge.

Tudi na koncu šestega dne te čaka super kamp s pogledom na gore Drakensberg. Po tej etapi boš imel tudi etapne možgane. Po koncu, ko stopiš s kolesa, se bodo ti enostavno ugasnili. A vseeno potrebuješ koncentracijo za osnovne stvari, kot so hrana in osebna higiena, pa čeprav je to težko.

82 kilometrov sedmega dne je videti kot počitek pred napornim osmim dnevom. Ponuja veliko tekočih enoslednic in ne preveč vzpona. Zahteva pa koncentracijo, ko se pelješ preko band in ”tejblov”.. Torej oči uprte pred kolo!

Osmi dan je prava zverina. Obeta nekaj najboljših trejlov, ki jih boš izkusili v življenju. A po sedmih dneh in utrujenih nogah bo tudi nekaj težavnih delov, na primer vzpon iz doline Umkomaas. Močan zajtrk je predpogoj za ta dan. V prvi polovici te lahko premami spust, da ga vzameš preveč na lahko. Če bo vroče, se na okrepnih postajah še dodatno oskrbi z vodo.

Deveti dan. Praktično si že na koncu. Sedaj pa kar najhitreje do cilja, da prevzameš svojo medaljo (čeprav je tudi zadnja etapa nevtralna). In nato v topel Indijski ocean, da s sebe spereš ves prah in utrujenost devetih dni. Na koncu, pred potjo domov si privošči nekaj dni oddiha.

Cena polnega penziona z odlično hrano, ki je ne zmanjka, je 1800 evrov na osebo. Tekmuje se v parih ali solo.

10. izvedba je na sporedu od 26. aprila do 4. maja letos. Razprodana.

Več informacij na joberg2c.co.za

Videi etap lanskoletne izvedbe so na voljo na youtube.com

Foto organizator

Bobi in Pero sta bila pred tremi leti:
Spletna premiera: Joberg2c
joBerg2c: Osmi in deveti dan – plaža!

Preberi še:
Bobijev izbor etapnih dirk: Absa Cape Epic 2019
Bobijev izbor etapnih dirk: 23. Cyprus Sunshine Cup

Sledite nam