Bence Bujaki, BMX Race Ljubljana
6. avgusta 2021

V prestolnico se vračajo tekmovalci, ki so že pisali zgodovino dirke BMX Race Ljubljana. Pričakujemo lahko italijansko prvenstvo v malem, odlične boje v mlajših kategorijah in preko 100 tekmovalcev iz sedmih evropskih držav.

BMX Race Ljubljana

V soboto bo v BMX Parku Ljubljana ob Linhartovi cesti potekala šesta ponovitev BMX Race Ljubljana. Dirka bo tako kot leta 2019 tudi del regijskega pokala Alpe-Adria BMX, nedeljska preizkušnja pa bo imela znak C1, kar pomeni visoko mesto tudi pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI. Seveda sta prvi dirki letos tudi pod okriljem slovenskega pokala v disciplini BMX race.

Preko 100 prijavljenih tekmovalcev, največ v starostnih kategorijah med 9 in 15 let. Tam se predvsem v kategoriji 11 in 12 let obeta resnično hud boj za zmago. Na startu bodo:

  • Švicar Timon Köhler, zmagovalec prve dirke pokala Alpe-Adria v Šopronu in zmagovalec dirke izpred tedna dni v češkem Benatkyju.
  • Marco Del Tongo, drugouvrščeni iz prve dirke evropskega pokala v Veroni in nesrečnik brez naslova italijanskega prvaka, saj je v finalu, ko je prepričljivo vodil, padel.
  • Italijan William Gaule, tretjeuvrščeni iz državnega prvenstva in trenutno drugi v italijanskem pokalu.
  • Po poškodbi se vrača Mak Breznik Falk, ki je letos navdušil s tremi stopničkami v evropskem pokalu (dvakrat tretji in enkrat drugi).
  • Tukaj je še Jošt Ložar, zmagovalec vseh dirk BMX Race Ljubljana v zadnjih treh letih in tretji z evropskega pokala v Sarriansu.
  • Ne gre niti mimo Pie Palčnik, ki sicer, kot je značilno za dekleta, tekmuje v kategoriji nižje, a njene letošnje predstave so na zavidljivi ravni.
Mak Breznik Falk

Kategorija nižje, 9 in 10 let tudi obeta:

  • Liam Tomizioli je vodilni v italijanskem pokalu in drugi iz državnega prvenstva v Padovi.
  • Švicar Nathaniel Köhler, tretje uvrščeni na prvi dirki evropskega pokala v Veroni.
  • Ne gre mimo domačih tekmovalcev, kjer lahko računamo na Maja Nanuta, ki je dobre vožnje letos prikazal v Italiji, in na Tineta Gostenčnika ter Maxa Sliška. Slednji je bil četrti na evropskem pokalu v Veroni.

Tudi kategorija 13 in 14 let bo zanimiva na BMX Race Ljubljana:

  • Madžar Farkas Bendegúz prihaja kot zmagovalec prve dirke pokala Alpe-Adria, prav tako je nedavno zmagal na dirki češke lige v Benatkyju in pa na dirki štajerskega pokala v avstrijskem Baierdorfu.
  • Val Trinle Lampič je letos že stopnjeval formo in izboljševal predstave. Morda se mu vse poklopi tudi na ljubljanski progi.
  • Morda bo ob boku Lampiča uspešen tudi letos zelo hitri Gaj Palčnik.

Zelo skromna je udeležba v kategoriji 15 in 16 let, saj se je tik pred dirko poškodoval Beno Batič (KK Črn trn). Prvi kandidat za zmago je tako prekaljeni mladec z največ izkušnjami Tim Rovtar (prav tako KK Črn trn).

Med elito se v nedeljo obeta pravo italijansko državno prvenstvo. “Azzurom” bo skušal skalp vzeti Madžar:

  • Madžar Bence Bujáki je zmagovalec in drugouvrščeni z lanske dirke.
  • Italijan Mattia Furlan je že trikratni zmagovalec Race Ljubljana, zagotovo pa največje ime ljubljanske dirke. Je osemnajsti na lestvici UCI in aktualni italijanski prvak v elitnem razredu.
  • Martti Scortino je drugouvrščeni iz letošnjega državnega prvenstva in glede na to, da prihaja iz najbolj profesionalnega moštva v Italiji Maikun Thrill, je pričakovati, da bo skušal premagati Furlana, ki zastopa barve kluba Carisma. Scortino je tudi v odilni v italijanskem pokalu.
  • Tretjeuvrščeni iz letošnjega DP je Michele Tomizoli, klubski kolega Furlana in udeleženec nekaterih dirk v disciplini superkros.
  • Vsem zgoraj naštetim favoritom se bo na startu pridružil še en Italijan Leonardo Cassanta (Ciclomania Racing), edini prijavljeni v kategoriji junior in trenutno 11. v italijanskem elitnem pokalu.

Kategorija 17+ bo letos brez našega najboljšega predstavnika zadnjega desetletja Tilna Franka, ki še vedno okreva po hudi poškodbi, ki jo je staknil na EP v Zolderju. Za zmago se bodo potegovali Avstrijca Andeas in Fabian Kogler ter Madžar Vinze Gergely, večkratni udeleženec slovenskih dirk. Načrte jim bo skušal prekrižati prekaljeni veteran Peter Caf, ki doživlja drugo dirkaško pomlad.

V soboto in nedeljo se bodo tako pomerili tekmovalci iz Avstrije, Italije, Madžarske, Nizozemske, Slovaške, Švice in Slovenije. Dirko si boš lahko ogledal v živo, saj so dobrodošli tudi gledalci. Seveda je pogoj za vstop na prizoriščeizpolnjevanje enega izmed pogojev PCT. Nedeljsko dirko, ki bo razreda UCI C1, bo mogoče gledati tudi v živo na bmxraceljubljana.si!

Več informacij najdeš na uradnem facebook profilu BMX Race Ljubljana 2021.

Na naslovni fotografiji enkrat prvi in enkrat drugi, Madžar Bence Bujáki. Foto Grega Stopar.

Preberi še

BMX Race Ljubljana odpira domačo sezono in vabi mednarodno konkurenco

Sledite nam