BMX Race Ljubljana
1. avgusta 2021

Letos kot tretja in četrta dirka regijskega pokala Alpe-Adria BMX in tudi kot dirka razreda C1 Mednarodne kolesarske zveze UCI. Že naslednji vikend!

Mednarodna dirka BMX Race Ljubljana bo potekala 7. in 8. avgusta. Kot vedno do sedaj pa bo združevala mednarodno člansko konkurenco ter mlade talente, ki se tudi sami že dokazujejo na mednarodni sceni in mislijo na dirkanje pod petimi olimpijskimi krogi.

Nedeljska dirka ima kategorijo UCI C1 in si jo boš lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu preko spleta. Sobotna in nedeljska dirka sicer štejeta za pokal Alpe Adria BMX in slovenski pokal.

Šestič zapored

BMX Race Ljubljana ima za seboj že pet zaporednih izvedb, tradicije dirkanja v BMX Parku Ljubljana ni ustavila niti pandemija. Šesta izvedba bo po dirki iz leta 2019 znova s statusom dirke 1. kategorije po Mednarodni kolesarski zvezi UCI. To daje dirki večji prestiž in večje zanimanje med tujimi tekmovalci, hkrati pa prinaša tudi odgovornost. Organizacija bo na enako visokem nivoju kot vsa leta, bogat je tudi nagradni sklad.

Ne le domači, tudi tuji tekmovalci!

Prijave za dirko še potekajo, zadnji dan za prijavo je ponedeljek, 2. avgust. Do zdaj so se prijavili tekmovalci iz Avstrije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Madžarske in Švice. Seveda bo na štartu v Savskem naselju največ slovenskih tekmovalk in tekmovalcev. Na preteklih izvedbah so smetano v članski konkurenci odnesli tekmovalci iz tujine, kjer je ta olimpijska disciplina še na višjem nivoju.

Uspehi preteklih dni so Slovenijo postavili tudi na olimpijski kolesarski vrh, kdo izmed zdajšnjih mladih kolesarjev pa bo morda krojil vrh BMX športa že v Parizu, bolj verjetno pa v Los Angelesu. Za zdaj najbolj vidne rezultate dosegata Jošt Ložar in Mak Breznik Falk – oba člana KD Rajd – in oba se lahko pohvalita z uvrstitvijo na zmagovalni oder dirke za evropski pokal.

BMX Race Ljubljana tudi z gledalci

Oba dni dirke ste dobrodošli tudi gledalci, pogoj za vstop na prizorišče je izpolnjevanje enega izmed pogojev PCT.

V soboto 7. avgusta bo start glavne dirke ob 16. uri in 30 minut, v nedeljo pa ob 13. uri, ko bo potekal tudi prenos v živo preko spleta.

Glavni pokrovitelj dirke je Mestna občina Ljubljana. Partnerji dirke so: Zavarovalnica Triglav, Unior, Sinter, Factory Store, medijski partner mtb.si in Kolesarska zveza Slovenije.

Nekaj zgodovine iz “Savca”

Na mestu BMX proge iz 80ih let prejšnjega stoletja je nastala sodobna BMX proga s profesionalnimi štartnimi vrati Pro-Gate, asfaltirano startno ravnino in bandami, dvema linijama (pro in sport) ter rednim izvajanjem programov: kolesarska šola, tečaji, treningi in seveda prireditve. BMX Park Ljubljana je del športnega parka Savsko naselje na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice. BMX Park Ljubljana upravlja Kolesarstvo društvo Rajd.

KD Rajd iz Ljubljane je eno izmed večjih kolesarskih društev v Sloveniji in deluje na različnih tekmovalnih in rekreativnih področjih: upravljanje kolesarske infrastrukture (Bike park Ljubljana, BMX park Ljubljana, KoloParki v Ljubljani), delo z mladimi (kolesarska šola, športni dnevi, treningi).

Spletna stran dirke: bmxraceljubljana.si. Dogodek najdeš na družbenem omrežju Facebook, video vrhunce lanske “kovid” dirke pa na tem mestu.

Fotografije so z BMX Race Ljubljana 2020. Foto Grega Stopar.

Preberi še

BMX Race Ljubljana: Video zadnje članske dirke prvega dne
Nemec Webster in Madžar Bujáki na BMX Race Ljubljana korak pred vsemi
BMX Race Ljubljana 2020 v fotografijah



Sledite nam