Biznis, SIGNA Sport
26. oktobra 2023

Čeprav športni del konglomerata SIGNA ne predstavlja levjega deleža podjetja, pa so finančne težave mnogo večje in vplivajo tudi na manjši del kolesarske industrije.

V tokratni rubriki Biznis se posvečamo le padcu oziroma plačilni nesposobnosti manjšega dela enega večjih holdingov, ki ima v svojem portfelju tudi del kolesarske industrije oziroma posluje v kolesarskem svetu.

Pojdimo lepo po vrsti. Kaj je SIGNA?

Podjetje je nastalo pred dobrima dvema desetletjema, najprej z imenom Immofina Holding, takrat edini posel pa so bile nepremičnine. Leta 2006 ga je ustanovitelj in lastnik Tirolec Rene Benko, danes šteje 46 pomladi, preimenoval v SIGNA Holding. Podjetje je sčasoma pridobilo primat na avstrijskem nepremičninskem trgu, vlagali pa so predvsem v nadstandardne nepremičnine. Kmalu je sledila širitev preko avstrijskih meja in Benko ter ekipa so imeli svoje pisarne in nepremičnine na najelitnejših lokacijah Dunaja, Innsbrucka, Münchna, Luksenburga, Bolzana, Berlina, Hamburga, Düsseldorfa, Züricha …

Leta 2013 so se pri SIGNA Holdingu s prevzemom nemškega specialista za šport Karlstad Sports, Karlstadt Warenhaus in The KaDeWe Group lotili še trgovskega posla, ki naj bi bil danes vreden okoli 3 milijarde evrov (nepremičninski del vrednotijo na okoli 6 milijard). Leta 2018 so zajadrali še v svet medijev in vstopili v lastniško strukturo avstrijskih časnikov Kurier in Kronen Zeitung. Hkrati so si odrezali še 49-odstotni lastniški del Funke Mediengruppe. Prisotni so tudi v svetu prehrane – v lasti imajo verigo restavracij (SIGNA Food & Restaurants Group).

Pred sedmimi leti tudi šport in splet

V športni segment so vstopili leta 2016 z nakupom večinskega deleža družbe Outfitter, enega večjih ponudnikov športnih digitalnih vsebin. Nato so preko nakupa modnega internetnega trgovca dress-for-less prišli še do večinskega lastniškega deleža pri kolesarskem trgovcu Internet Stores, ki je imel spletne trgovine v 14 evropskih državah. Nato je sledil nakup nemškega “outdoor” trgovca Campz, švedskega spletnega podjetja Addnature in spletnih trgovcev Fahrrad.de in Brügelmann. Vmes so se podali še v teniški svet in kupili Tennis-Point. Nato so kupili še francoskega trgovca Probikeshop.

SIGNA Holding je vse to in še več. Ustanovitelj Rene Benko se je umaknil v svetovalni odbor, kjer je predsednik, upravo celotnega Holdinga pa sestavlja pet članov.

SIGNA Sports United (SSU)

Del vseh poslov, povezanih s športnimi aktivnostmi oziroma s športom na sploh, je združenih pod imenom SIGNA Sports United (podjetje za e-trgovino). Tja spada tudi nekaj zelo zvenečih kolesarskih blagovnih znamk Wiggle, Chain Reaction Cycles, Brügelmann, fahrrad.de, Probikeshop, Nukeproof in Vitus. Prav ta del celotnega imperija SIGNA je sedaj najbolj na udaru.

Signa Sports United se sooča s finančnimi težavami, saj je v preteklem mesecu objavila prestrukturiranje, umik z newyorške borze in ustavila dotok lastniškega kapitala v višini 150 milijonov evrov s strani podružnice svojega največjega delničarja.

Finančne težave za Signa Sports United se nadaljujejo

Podružnica Internetstores GmbH, hčerinska družba Signa Sports United (SSU), je sprožila zahtevek za insolventnost (plačilno nesposobnost) in že vložila vlogo pri okrožnem sodišču v Stuttgartu. Enako vlogo je prejšnji teden oddala še ena izmed večjih podružnic SSU Tennis-Point GmbH, ki je prav tako razglasila insolventnost. Podobne vloge o insolventnosti pripravljajo tudi drugi finančni subjekti oziroma druge pravne osebe skupine SIGNA Sports United, vključno s SIGNA Sports United N.V. kot matično družbo SIGNA Sports United Group.

Podružnica SSU podjetja Internetstores GmbH je bila sestavljena iz zbirke predvsem kolesarskih blagovnih znamk s seznamom naslednjih spletnih trgovin: Addnature, Bikester, Brügelmann, CAMPZ, Fixie Inc., fahrrad.de, Ortler, Probikeshop, Red Cycling Products, Serious Cycles, Vermont Bikes in Votec.

Kaj bo z blagovnimi znamkami CRC, Nukeproof, Vitus in Wiggle?

Zadnje poročilo družbe Cycling Electric nakazuje, da bi lahko Chain Reaction Cycles in Wiggle želela vstopiti v samoupravljanje, situacijo, v kateri bi lahko trenutno vodstvo prestrukturiralo podjetje, ne da bi bilo treba poklicati zunanje skrbnike, v najslabšem primeru stečajne upravitelje. Podjetje te poteze še ni uradno objavilo.

Kdaj so se začele finančne težave SIGNA Sports United?

Če se vrnemo na začetek oktobra, je SSU vlagateljem napovedal, da bo pospešil svoj program strateške prilagoditve in izboljšanja uspešnosti v luči nenehnih makroekonomskih težav, presežne ponudbe na trgu in resnih izzivov družbe glede likvidnosti in dobičkonosnosti. SIGNA Sports United v svojem sporočilu za javnost za vlagatelje ugotavlja, da se je “nadaljevanje motenj” začelo v drugi polovici lanskega leta in je vplivalo na prvih devet mesecev poslovnega leta 2023.

Velike zaloge, manjše povpraševanje

Medtem ko poročilo za javnost pravi, da je podjetje v tem času opazilo nekaj izboljšav na trgu, a je ostalo povpraševanje po izdelkih znatno pod ravnmi iz leta 2022 in pred pandemijo koronavirusa. Ravni zalog so bile visoke, pri čemer so pri SSU izjavili, da je težava pri obračunu zalog “posledica škodljivega učinka na bruto marže podjetja in povečanje negativnih denarnih tokov”.

Strateško preoblikovanje

Za del načrtovanega strateškega preoblikovanja sta upravni odbor in vodstvo sklenila, da bodo prihodnji ukrepi vključevali racionalizacijo in ustrezno velikost poslovnih enot ter ukinitev ali likvidacijo nedonosnih delov skupine. Ni še jasno, na katere dele poslovanja bodo ti ukrepi vplivali, čeprav SSU izrecno omenja svoj segment koles, saj naj bi operativna uspešnost segmenta še naprej zaostajala za pričakovanji vodstva.

SIGNA Sport United in odpoved sodelovanja z nekaterimi športniki

Prvi, ki je naznanil odpoved sodelovanja z opremljevalcem, je bil DJ Brandt. Ta je na Instagramu delil sporočilo, da ne bo več vozili za znamko Nukeproof, saj so z njim prekinili pogodbo. Brandt je imel z Nukeproofom dogovor vse do konca leta 2024, bil pa je tudi tisti, ki je znamko Nukeproof pripeljal do slovitega Red Bull Rampage.

SIGNA Sports United – signa-sportsunited.com.

Naslovna fotografija SIGNA Sport

Preberi še

Biznis

Sledite nam