12. julija 2016

Med 17. in 23. julijem bo na stotine ekip v sedmih etapah prečilo glavni greben v Alpah. Ena in pol slovenska dvojica, prvič tudi naš afriški lev Pero.

Med 17. in 23. julijem bo na stotine ekip v sedmih etapah prečilo glavni greben v Alpah. Težak etapni izziv sredi tekmovalne sezone je več kot primeren za vse tiste, ki obožujejo gorskokolesarske maratone in so se pripravljeni soočiti z brutalnimi 519,3 kilometri proge ter skupno premagati 17736 višinskih metrov vzponov. Start dirke je rezerviran za 600 dvojic, med katerimi bo zaenkrat tudi trojica Slovencev.


Razgledi zagotovljeni!

Top ekipe

Zopet kaže na razburljivo bitko za Transalp krono. Poleg nemških branilcev naslova Jochena Käßa in Markusa Kaufmanna (Centurion VAUDE) se je prijavilo več močnih mednarodnih ekip za najbolj znano etapno dirko na svetu. Pričakovati je mogoče enega najbolj razburljivih bojev za naslov v zadnjih letih.

Med najhujše konkurente zmagovalcev 2013, 2014 in 2015 štejeta ekipi Bulls in Topeak Ergon. Medtem ko zmagovalca Cape Epica Švicar Urs Huber in Nemec Karl Platt ter nemški dvojec Tim Böhme in Simon Stiebjahn pripravljajo nov naskok na vrh, sta dve ekipi Topeak pripravljeni za velik met. Avstrijec Alban Lakata, sam že zmagovalec 2012, gre na dirko z izkušenim češkim kolegom Kristianom Hynekom. Podpirala ju bosta Američan Jeremiah Bishop in Južnoafričan Erik Kleinhans, ki sta nov Topeakov par.

Poleg znanih kandidatov za stopničke je potrebno računati na še nekaj drugih ambicioznih parov. Ekipi Trek-Selle San Marco, ki ju tvorita par Samuele Porro in Damiano Ferraro, kot tudi špansko italijanski par Ivan Alvarez Gutierrez in Fabian Rabensteiner, sta novi vroči železi v ognju. Prav tako lahko v boj za najvišja mesta posežeta Južnoafričana iz ekipe USN Purefit, Darren Lil in Waylon Woolcock. Podobno lahko zapišemo tudi za ekipo Scott, ki dirka z Italijanom Franzom Hoferjem in nekdanjim cestnim kolesarjem Cristianom Salernom. Zelo močna zasedba v moški kategoriji pa ne skrbi trikratnih zmagovalcev, ki sta po težavah v začetku sezone že v polni formi. Avstrijca Daniel Geismayr in Hermann Pernsteiner pa bosta zelo močna podpora za prvi par Centurion VAUDE in v primeru njunih težav tudi kandidata za vrh.


Dirka je velik izziv tudi za tiste najbolj pripravljene.

Proga

Še nikoli se dirka ni začela izven Nemčije. Imst v Avstriji bo presekal 18-letno zgodovino nemških startnih krajev.

Od Imsta vodi pot preko Tirolske do Naudersa, od tam pa ne več na Južno Tirolsko, ampak v Švico. Po postanku v Scuolu udeleženci nato dosežejo Italijo. Iz Livigna gre prvič v zgodovini Transalp v Bormio in Mezzano v pokrajino Trento. Tako bo tudi v zadnjih etapah napeto, saj nihče ne, ve kaj lahko pričakuje.

Po devetih letih zapored cilj BIKE Transalpa ni več v Rivi del Garda ampak bližnji Arco, ki je obenem tudi prvič etapni cilj dirke.


Utrinki z lanskoletnega Transalpa.

In naši?

Peter Vesel bo nastopil v kategoriji grand masters, družbo mu bo delal Thorsten Damm iz Nemčije. Poleg Petra pa bosta na startu tudi Primož Lindič in Matej Kainz (Bicikl.com prek Alp), ki bosta skušala popraviti svojo uvrstitev izped dveh let – 29. mesto v kategoriji. Med prijavljenimi zaenkrat ni ostalih Slovencev.


Pero se je čez vikend preganjal še na dirki pokala AXA v Kanegri. Foto Loris Bilić

Peter o dirki: “Že desetletje se trudim z iskanjem partnerja za nastop v paru v moji kategoriji na kateri koli močni etapni dirki. To mi nikoli ni uspelo, saj so bili tekmovalci moje kvalitete ponavadi že v bolj ali manj stalnih parih ali pa podporniki niso bili kompatibilni.
Zato sem se pač potem odločal za mešane dvojice. A želja po nastopu v moški konkurenci je tlela še naprej. Preko prijatelja, ki živi v Nemčiji, je z menoj navezal stik Thorsten. Po začetnem otipavanju sva spoznala, da sva združljiva, in po primerjavi solo rezultatov tudi približno enako močna, da bi lahko uspešno nastopala skupaj.”

“Tako sva se prijavila na Transalp, ki ga bova skušala izkoristiti kot priložnost za vstop med elito v kategoriji grand master. V primeru dobrega rezultata si obetava tudi lažje nastopanje v vseh ostalih primerljivih dirkah kjerkoli na svetu,” pravi Pero.

In še: “Nastop na Transalpu sicer ni bil skrivnost, a logistika je bila končana šele te dni in zato tega nisem hotel preveč razglašati. Je pa bila prijava na Transalp razlog za moj še bolj nepopustljiv trening v zadnjih šestih mesecih. Vse kar sem naredil do sedaj, pa naj bo to trening ali dirka, tudi Joberg2c, je bilo podrejeno temu nastopu. Moram reči, da sem tokrat vrgel vse hruške v eno košaro in da šparanja ne bo niti za trenutek. Predolgo sem čakal na to priložnost in hočem jo dobro izkoristiti.”

www.bike-transalp.de

Fotografije organizator

Sledite nam