12. junija 2019

Popularnost olimpijske discipline BMX race zadnjih nekaj let raste tudi v Sloveniji. Vabljeni na ogled dirk na progo ob Linhartovi cesti, akcija je zagotovljena!

Popularnost olimpijske discipline BMX race zadnjih nekaj let raste tudi v Sloveniji in čas je bil za naslednji korak – organizacijo kategorizirane dirke pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI. To se bo zgodilo 15. in 16. junija v Ljubljani, tekmovanje bo hkrati štelo za regijski pokal Alpe-Adria BMX in pokal Slovenije.

Samo dve progi, a veliko srce!

V Sloveniji imamo dve pravi BMX progi, eno v Mariboru in eno v Ljubljani, na obeh pa je že leta zelo živahno. Največje zanimanje za to zvrst kolesarstva je seveda med mladimi, ki jim BMX kolesa tudi po velikosti najbolj ustrezajo, hkrati pa je disciplina atraktivna in zabavna. Nikakor ne smemo pozabiti, da je BMX tudi olimpijska disciplina in dolgoročni cilj je seveda nastop slovenskega tekmovalca na največjem športnem tekmovanju. Leta 2020 se to še ne bo zgodilo, a pot v Tokio za katerega izmed tujih tekmovalcev vodi tudi preko Ljubljane, saj se bodo za kvalifikacijsko lestvico tudi tu delile točke UCI.

BMX Race Ljubljana

… je največje BMX tekmovanje, ki mu bomo letos priča v BMX Parku Ljubljana ob Linhartovi cesti. Kot je to običaj v dirkanju BMX, bosta na sporedu dve dirki v dveh dneh. Dirki štejeta za regijski pokal Alpe-Adria BMX, ki združuje tekmovanja v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in v Sloveniji, nedeljska dirka pa ima še kategorijo UCI Class I, kar pomeni višji rang in točke UCI za najboljše. Obe dirki bosta šteli tudi za slovenski pokal. Najboljše čaka tudi lepa finančna nagrada, skupna vrednost nagradnega sklada je namreč skoraj 5.000 evrov!

Nastop na dirki je že potrdil Italijan Mattia Furlan, ki je v Ljubljani zmagal na lanski nedeljski dirki, v sezoni 2017 pa je dosegel kar dvojno zmago. Zagotovo se mu bo pridružilo še več tekmovalcev iz naše zahodne sosede, pričakuje se vsaj še tekmovalce iz Avstrije in Madžarske ter tudi drugih evropskih držav. Slovenski tekmovalci bodo po pričakovanjih močnejši v mladinskih kategorijah, v članski pa bo najboljšim tujcem štrene mešal Tilen Frank.

V soboto in nedeljo bodo tekmovalci najprej dirkali v t. i. motih in nato vožnjah na izločanje, v vsakem primeru to pomeni 8 tekmovalcev z ramo ob rami na štartni rampi, ter silovito pospeševanje in atraktivne vožnje v trenutku, ko bodo vrata udarila ob tla. Napetih akcijskih prizorov ne bo manjkalo, tudi pri mlajših kategorijah ne.

Urnik

Sobota:
– prijave med 12. in 13. uro
– prosti trening za kategorije do vključno 12 let med 13.00 in 13:30
– prosti trening za kategorije nad 13 let med 13:30 in 14. uro
– uradni trening (tudi s startnimi vrati) med 14.00 in 14:30 za kategorije do vključno 12 let
– uradni trening za kategorije nad 13 let med 14:30 in 15. uro
– dirka ob 15:30

Nedelja:
– prijave med 9. in 10. uro
– prosti trening za kategorije do vključno 12 let med 10.00 in 10:30
– prosti trening za kategorije nad 13 let med 10:30 in 11. uro
– uradni trening (tudi s startnimi vrati) med 11.00 in 11:30 za kategorije do vključno 12 let
– uradni trening za kategorije nad 13 let med 11:30 in 12. uro
– dirka ob 12:30


Zemljevid prizorišča – bodi pozoren predvsem na položaj ekip (letos na ograjenem parkirišču severno od Stolpniške ulice), ter parkirišča v okolici.

Ostale pomembne informacije so na voljo na www.bmxraceljubljana.si, dogodek najdeš tudi na facebooku

Foto Klemen Humar

Sledite nam