Appenninica
6. septembra 2022

Četrta izvedba tudi z dvema Slovencema. Peter Vesel in Aleš Boben vrtita pedale, premagujeta višince in se soočata z neznanim terenom.

Apenini so gorska veriga, ki poteka vzdolž Apeninskega polotoka v Italiji v dolžini 1200 kilometrov. Na severozahodu se naslanjajo na Ligurske Alpe. Na jugozahodu se končajo pri obalnem mestu Reggio di Calabria, na konici polotoka. Etapna dirka seveda ne poteka po celotni dolžini Apeninskega polotoka, ampak le po zgornjem severnem delu. Med 4. in 10. septembrom tam poteka 450 kilometrov dolga etapna dirka, ki postreže s kar 16.000 višinskimi metri vzponov. Letos imamo Slovenci na dirki dva predstavnika. Aleš Boben tekmuje v kategoriji great grand master (nad 60 let), afriški lev Peter Vesel pa v kategoriji grand master (do 60 let).

Appenninica, prva etapa:

Kolumbijec Diego Arias (Hubbers-Polimedical) in Nemka Naima Diesner (Buff-Megamo) sta zmagovalca prve krožne etape s startom in ciljem na trgu Piazza Gramsci v Castelnovu ne Monti. Tako Arias kot Diesner sta vodstvo prevzela v prvih kilometrihin in nadaljevala s samostojno vožnjo ter zanesljivo prevzela vodstvo v absolutni kategoriji. Prvo etapo je odlično zaključil Aleš Boben (MTB Trbovlje), ki je slavil zmago med najstarejšimi veterani, Peter Vesel (Proadventure-PH) je bil v svoji kategoriji drugi.

La Matildica: 49 kilometrov in 1700 višinskih metrov vzponov

Peter Vesel po prvih treh urah na kolesu:

“Situacija je sledeča. Start prve etape je bil šele ob 13. uri, ker je bilo zjutraj še nekakšno tekaško tekmovanje in so nam start prestavili za nekaj ur. Etapo so nam zaradi blata in neprevoznosti skrajšali za 100 višinskih metrov. Dežja med etapo sicer ni bilo, bil pa je včeraj. Zjutraj sem bil kar nervozen. Prva dirka po dveh mesecih. Mislim, da sem nazadnje tekmoval julija na maratonu Soča.”

“Ni šlo slabo, rabim pa priti nazaj v tekmovalni ritem. Danes sem bil drugi v kategoriji in petnajsti generalno, kar ni slabo. Težava je je v tem, da nisem vedel, kdo dirka proti komu, saj imamo vsi enake barve startnih številk. Potem pač greš svoj tempo in šele v cilju veš, kje oziroma pred ali za kom si uvrščen. Teren je zahteven, blaten, kamenje, skale, zelo strmi spusti. Bi rekel kar ‘na glavo’. Bilo je tudi nekaj pešačenja. Organizacija je na nivoju.”

Appenninica, druga etapa:

Zdi se, da so bila razmerja moči v prvi etapi kar nekako porazdeljena, saj sta tudi v drugi etapi slavila Kolumbijec Diego Arias in Nemka Naima Diesner. Tokrat je Arias slavil pred Italijanom Franciscom Filipejem (DMT Racing Team) in Nemcem Felixom Fritzschem (R2 MTN CREW). Naima Diesner vozi svojo dirko. Na drugo in tretje mesto sta se z velikim zaostankom uvrstili Italijanka Camilla Marinelli (ASD Bike and Fun Team) in Ukrajinka Elena Novikova. Aleš Boben in Peter Vesel sta drugo etapo končala na drugem mestu, vsak v svoji kategoriji, seveda.

Peter Vesel po drugi etapi za vodilnim Italijanom Paolom Viglionejem (Magi Cuneo) zaostaja nekaj sekund manj kot 4 minute. Tudi Aleš Boben je s prvega mesta po prvi etapi sedaj zdrsnil na drugo mesto in za vodilnim v kategoriji zaostaja 16 minut. V drugi etapi je imel Bo Falck Hansen (Holte MTB Club) prestavo več.

The Rock: 62 kilometrov in 2350 višinskih metrov vzponov

Peter, Appenninica in mali škrat:

“Bomo malo na hec obrnili. Danes mi je tisti ta navihani škrat po desetih kilometrih iz zadnje zavorne čeljusti ukradel ploščice, tako da sem bil skoraj celo etapo brez zadnje zavore. Predvideval sem, da bo škrat toliko usmiljen do mene in mi bo kakšne ploščice pustil na okrepni in servisni postaj. In glej ga vraga, tudi tam jih niso imeli. Ni mi preostalo drugega, kot da sem do konca etape vozil samo s prednjo zavoro.”

“Drugače je šlo kar ok. Le strmih spustov se ni dalo odpeljati, saj sem nekajkrat iskal izletne cone, kjer sem lahko zapeljal izven trase in se malo povaljal, da sem se sploh ustavil. Imam nekaj prask in bušk. Do polovice dirke sem bil vodilni, potem pa sem zaradi težav na spustih izgubil prvo pozicijo in etapo zopet končal kot drugi. Sem pa dokazal, da se da tudi brez zavore uspešno končati etapo. In še enkrat hvala navihanemu škratu!”

Fotografije, vrstne rede in podrobnejše opise etap najdeš na appenninica-mtb.com.

Etapna dirka na facebooku: Appenninica MTB Stage Race

Naslovna fotografija The Outdoor Lab @theoutdoorlab

Preberi še

Brasil Ride: Po Afriki Peter Vesel do zmage še v Braziliji

Sledite nam