Peter Vesel in Bart Brentjens
24. oktobra 2021

Končana je še ena južnoafriška preizkušnja in tokrat je neukročeno dirko Cape Epic v kategoriji grand master ukrotila slovensko-nizozemska naveza.

Zadnja etapa z 68 kilometri in 1850 višinskimi metri je bila ravno toliko naporna kot vse predhodne, pa čeprav na “papirju” ni bila videti pretirano težka. Tudi zadnji, več kot 10 kilometrov dolg ravninski del, je bil težak. Deloma je nagajal veter, predvsem pa so trpele noge, ki so morale obračati konkretno količino wattov, da so tekmovalce pripeljale do zasluženega cilja na posestvu Val de Vie, ki cilje etap gosti že od leta 2017, prej so imele etape cilj na znanem vinarskem posestvu Meerendal.

Zmagovalca etape Hans Becking in Jose Dias. V ozadju zmagovalca ABSA Cape Epic 2021 Jordan Sarrou in Matthew Beers.

Moški: Cape Epic sta si podredila Francoz in Južnoafričan

Z drugim mestom v etapi sta Francoz Jordan Sarrou in Južnoafričan Matthew Beers (NinetyOne-songo-Specialized) osvojila skupno zmago. Za zmagovalcema etape, Nizozemcem Hansom Beckingom in Josejem Diasom (Buff Scott MTB), sta zaostala 4 sekunde. Becking in Dias, ki sta tako osvojila svojo tretjo etapo letošnjega Epica, sta za pot do posestva Val de vie porabila 2 uri, 49 minut in 28 sekund. Tretje mesto je pripadlo Nemcema Martinu Freyju in Simonu Stiebjahnu (Bulls 2), ki sta zaostala 2 minuti in 25 sekund.

Za celotno preizkušnjo sta Sarrou in Beers porabila 25 ur, 17 minut in 28 sekund. Frey in Stiebjahn sta na drugem mestu zaostala 8 minut in 59 sekund. Tretjo stopničko pa sta z zaostankom 14 minut in 34 sekund osvojila Becking in Dias.

Craig Uria in Andrew Duvenage

Master: Uria in Duvenage suvereno

Južnoafričana Craig Uria in Andrew Duvenage (Restonic) sta 68 kilometrov dolgo etapo prevozila v 3 urah, 23 minutah in 12 sekundah in se v absolutnem vrstnem redu uvrstila na 24. mesto. Drugo mesto je pripadlo Estoncema Rainu Londu in Argu Rohtmetsu (Rattabass). Njun današnji zaostanek pa 3 minute in 51 sekund. Tretji je bil švicarski par Roland Müller in Andre Bachmann (skyPixX), štoparica jima je namerila 3 ure, 28 minut in 44 sekund.

V skupnem seštevku sta Craig in Andrew zasedla 20. mesto (29 ur, 22 minut in 14 sekund) ter za kar uro, 15 minut in 55 sekund prehitela drugouvrščena Rolanda in Andreja. Tretje mesto sta z zaostankom ure, 31 minut in 21 sekund osvojila Rain in Argo.

Grand Master: Peter in Bart z odliko

Peter Vesel in Nizozemec Bart Brentjens (CST PostNL Bafang) sta tekmecem pustila osvojiti le eno etapo, ostalih šest in prolog sta jih sama. Za nedeljsko vožnjo sta pozabila 3 ure, 28 minut in 30 sekund in etapo končala na 30. mestu. Drugouvrščena, Švicarja Barti Bucher in Hans Juerg Gerber (BiXS Bikeholiday) sta zaostala 58 sekund, na tretje mesto pa se z zaostankom minute in 7 sekund uvrstila Namibijec Mannie Heymans in Nemec Carsten Bresser (ABSA Grand Masters).

Peter in Bart sta se skupne zmage veselila po 30 urah, 15 minutah in 36 sekundah. S tem časom sta se uvrstila na 23. mesto med 247 pari, ki so končali letošnji ABSA Cape Epic. Drugo mesto sta si z eno zmago in sedmimi drugimi mesti zagotovila Barti in Hans Joerg. Za slovensko-nizozemskim duom sta zaostala 5 minut in 40 sekund. Mannie in Carsten sta na tretjem mestu zaostala že uro, 10 minut in 48 sekund.

Pot do zmage ni bila lahka! Peter in Bart na včerajšnji etapi.

Peter se razgovori po zadnji etapi Cape Epic:

“Težka je bila danes, mnogo bolj, kot sem si mislil. Vzponi niso bili lahki, saj če nisi vrtel s konstantno močjo, si lahko hitro sestopil s kolesa in potem si takoj izgubil kakšno minuto. Danes je Bart malo trpel, še vedno ima težave s hrbtom. Na spustih ga nisem razočaral in sem mu bil vedno za zadnjim obročnikom. Po zadnjem spustu je bila ravnina do cilja in šlo je do konca, kolikor se je dalo. Nekaj časa sva se vozila tudi ob vodilnem paru v mešani kategoriji in moram priznati, da je Sebastian Stark resnično močan. Kaj pa jaz? Poln emocij, ne morem še čisto dojeti, kaj nama je uspelo z Bartom!”

Še ena insajderska:

“Po prihodu v cilj sem se pogovarjal tudi s članom ekipe BORA hansgrohe, Nemcem Benom Zwiehoffom. S partnerjem Lennardom Kamno sta v skupnem seštevku zasedla mesto pred nama z Bartom. Ben je letos končal Vuelto na 47. mestu in po dobrem počitku se je odločil, da se preizkusi še na Epicu. No, povedal mi je, da si ni mislil, da je Epic takšno matranje. Večkrat pa je poudaril, da moraš biti čisto vsako sekundo skoncentriran in pazljiv na vsak premik kolesa. Zanimiv fant, pa še to mi je rekel, da bo tudi naslednjo sezono član Pro Tour ekipe BORA hansgrohe:”

Kaj pa ekipa?

“Veliko je pripomogla žena Nataša. Predvsem pa moram pohvaliti Erico Green, alfo in omego letošnje ekipe. Skrbela je za čisto vse. Za informacije, bila je v vlogi maserja, kuharja in še kaj. Za vse tiste, ki ne veste, Erica je nakdanja profesionalna gorska in cestna kolesarka, ki je na OI v Atlanti nastopila v cestni, v Sydneyu pa na gorskokolesarski preizkušnji. Ne morem mimo novega mehanika v Bartovi ekipi, mladega Hrvata Mateja Skuzina, ki se je resnično trudil in kolesa so bila vedno v top stanju!”

Na Cape Epic drugič na najvišji stopnički!

Peter Vesel je na svojem sedmem ABSA Cape Epic prišel do druge zmage, prvič mu je to uspelo v mešanem paru z Nemko Ivonne Kraft in pisalo se je leto 2015. Sedaj je Vesel v družbi tistih grand masterjev, ki so si elitno zmago priborili tudi v kategoriji nad 50 let, kjer je konkurenca tako močna kot v kategoriji nižje. To so fantje, ki po končani profesionalni karieri kolesa ne obesijo na klin, le druge cilje si izberejo, trenirajo pa še vedno tako, kot so trenirali v profesionalnem obdobju.

Morda je današnja Petrova zmaga vredna še nekaj več, saj jo je osvojil z Bartom Brentjensom, tistim Nizozemcem, ki je bil leta 1995 svetovni prvak v gorskokolesarskem krosu, leto kasneje pa je postal prvi olimpijski zmagovalec v zgodovini gorskega kolesarstva! Bart je tako kot Peter zmagovalec mnogih etapnih preizkušenj širom sveta! In? Bomo Petra videli še tekmovati z Legendo gorskega kolesarstva? “Bart je po prikazanem ponosen name, še posebej po tistem dnevu, ko sem imel krizo in je mislil, da se ne bom pobral, a sem mu dokazal, da lahko borbam na žive in na mrtve,” je povedal Peter, ostal pa skrivnosten, kdaj bo z Bartom zopet stal na startu!

Laura Stigger in Sina Frei

Ženske: Sina in Laura tudi na zadnji etapi “full gas”

Tako kot sta Laura Stigger in Sina Frei (91-Songo-Specialized) “leteli” v zadnji etapi, je bilo kar presenečenje, saj sta si skpupno zmago zagotovili že v prejšnjih etapah. Njun čas v cilju je znašal 3 ure, 21 minut in 50 sekund. To je bilo dovolj za 20. mesto absolutno. Najbližji zasledovalki, Južnoafričanki Candice Lill in Mariske Strauss (Faces CST), sta zaostali 10 minut in 46 sekund. Tretje mesto je zopet pripadlo Švicarki Ariane Lüthi in Južnoafričanki Robyn De Groot (Sallusmed). Slednji ta bili v cilju z zaostankom 11 minut in 44 sekund.

Sina in Laura sta osvojili 27. mesto, v svoji kategoriji pa sta za kar 40 minut in 58 sekund prehiteli Candice in Mariske. Tretje mesto je v vseh etapah, kot tudi na koncu, pripadlo Ariane in Robyn (zaostanek 52 minut in 45 sekund).

Laura in Sebastian Stark

Mešani pari: Starka sta bila resnično “stark*”

Nemški par Bauer-Werner Young Guns (Laura in Sebastian Stark) sta zadnjo etapo končala na 38. mestu absolutno in si s časom 3 ure, 32 minut in 40 sekund zanesljivo priborila še osmo zaporedno zmago na letošnjem Cape Epec. Rojaka Benjamin Michael in Janine Schneider (Bycicle Garage Mixed) sta zaostala 3 minute in 48 sekund. Nemško-švicarska naveza Michael Trepte in Evelyne Trepte (Family Trepte) sta z zaostankom 17 minut, 56 sekund osvojila tretje mesto.

Enak je tudi končni vrstni red. Sebastian in Laura sta za celotno preizkušnjo potrebovala 31 ur, 9 minut in 8 sekund ter se uvrstila na absolutno 29. mesto. Benjamin in Janine sta zaostala uro, 9 minut in 13 sekund, Michael in Evelyne pa 2 uri, 13 minut in 47 sekund.

*Stark = močan po nemško

Vrstni redi

Foto Cape Epic @capeepic

Preberi še

ABSA Cape Epic: Blatne solze sreče … in razočaranja

Petra na dirki podpirajo:

Sledite nam