Appenninica, Aleš Boben in Peter vESEL
11. septembra 2022

Na Appenninica MTB Stage Race imamo Slovenci kar dva zmagovalca – v kategorijah grand master in great grand master. Ves teden je bila Fortuna na njuni strani.

Kot smo že zapisali, Appenninica spada med najtežje etapne dirke v Evropi. Ne samo zaradi višinskih metrov vzponov in spremenljivega terena, ampak tudi zaradi vremena, ki letos ekmovalcem ni bilo najbolj naklonjeno. 450 kilometrov in 16000 višinskih metrov vzponov ni mačji kašelj in dirka ima še eno posebnost – na startu je lahko le 150 tekmovalk in tekmovalk, ki se pomerijo v kategorijah moški in ženske ter v veteranskih master, grand master in great grand master.

Appenninica, sedma etapa: Strmi in tehnični spusti

Naima Diesner (Tuspo Weende) tekmicam ni prepustila niti ene etapne zmage. Cellotno preikušnjo je prevozila v 30 urah, 48 minutah in 27 sekundah. Najbližjo zasledovalko Deboro Lana je prehitela kar za 2 uri in 4 minute!

Pri najstarejših veteranih (great grand master) je Aleš Boben (MTB Trbovlje) zabeležil še eno etapno zmago in se veselil tudi skupne. Za dirko je potreboval 36 ur, 30 minut in sekundo.

Afriški lev Peter Vesel (ProAdventure PH) je s tretjim mestom v zadnji etapi dobil celotno bitko in z 28 urami, 22 minutami in 49 sekundami, kolikor je porabil za sedem etap, za 37 minut premagal najbližjega zasledovalca Paola Viglioneja (Magi Cuneo). V moški kategoriji, tisti najhitrejši, je tudi v zadnji etapi stvari na svoje mesto postavil Diego Arias (Hubbers – Polimedical). Njegov končni rezultat: 22 ur, 5 minut in 11 sekund. S tem je drugouvrščenega Francisca Filipeja (DMT Racing) prehitel za skoraj 35 minut, tretjeuvrščenega Miguela Munoza (DMT Racing) pa za uro in 8 minut.

Monte Pizzo: 37 kilometrov in 1550 višinskih metrov vzponov

Peter Vesel najprej “na glavo”, potem pa po pameti:

“Zadnja etapa je za mano. Približno sem pazil nase in nisem šel ‘na glavo’. Čeprav sem enkrat res šel dobesedno na glavo. Tehnična trasa. Začeli smo v hitrem ritmu, bil sem bolj spredaj, po približno uri dirke pa mi je na enem izmed spustov, ko sem prečil korenine, zdrsnilo in naredil sem salto preko krmila. Vse se je srečno končalo. V bližini je bil fotograf, ki mi je pomagal. Vprašal sem ga, zakaj sem padel, in mi je odvrnil, da zaradi spolzkih korenin na dropu. Po padcu sem si rekel, da je heca dovolj in da grem bolj počasi na spustih. V bistvu sem se naprej vozil kot stara mama. Glede na to, da sem imel dovolj prednosti pred zasledovalci, sem proti cilju vozil mnogo bolj preudarno in nič na silo. Še ena velika etapna dirka je za menoj. Še ena zmaga več. Naslednja dirka, ki se je bom udeležil, pa bo Brasil Ride.”

Fotografije, vrstne rede in podrobnejše opise etap najdeš na appenninica-mtb.com.

Etapna dirka na facebooku

Naslovno fotografijo smo si sposodili na facebook profilu Aleša Bobna

Preberi še

Appenninica 2022: Tudi zaradi vetra lahko skrajšajo etapo
Appenninica 2022: Naša veterana z odliko
Appenninica 2022: Začela se je etapna preizkušnja pri zahodnih sosedih

Sledite nam