Appenninica
10. septembra 2022

Le še ena etapa kolesarje loči od zaključka četrte izvedbe dirke Appenninica Stage Race. Ciljno črto že vidita slovenska veterana Peter Vesel in Aleš Boben.

Appenninica je ena težjih etapnih gorskokolesarskih dirk v Evropi, saj je v sedmih etapah potrebno premagati kar 16000 višinskih metrov vzponov in to le v 450 kilometrih. Letos imamo na dirki dva predstavnika, oba v veteranskih kategorijah, v grand master (do 60 let) in great grand master (nad 60 let). Kratko poročilo s pete in šeste etape, danes sledi še zadnja, sedma.

Appenninica, peta etapa: Pretežno po asfaltu, a nič zato

Nič novega na vrhu. Diego Arias in Naima Diesner sta zmagovalca še ene etape. Arias jih je osvojil štiri, Diesner pa kar vseh pet. Tako je ostalo tudi v skupnem vrstnem redu. Na vrhu sta Nemka in Brazilec. Peter Vesel je v kategoriji grand master pridobil še nekaj minut v primerjavi s konkurenti, enako je uspelo tudi Alešu Bobnu v kategoriji great grand master.

Gothic Line: 59 kilometrov in 1710 višinskih metrov vzponov

Peter Vesel po etapi:

“Evo, peta etapa končana. Zopet sem zmagal in bil dvajseti generalno, kar se mi zdi ok. Danes pa bolj cestarska etapa s skalnimi vložki in z blatom. Vmes je bilo še nekaj makadamov. Etapo so rahlo spremenili, ker se je napovedovalo velike količine dežja. Zato zopet nekoliko napačni podatki glede višincev. Meni jih je uspelo narediti 1900. Kot sem rekel, danes je bilo skoraj osemdeset odstotkov asfalta.”

Appenninica, šesta etapa: Peter in Aleš ubranila majici

Miguel Munoz Moreno (DMT Racing Team) je bil treh urah in petnajstih minutah v ciljnem sprintu 4 sekunde hitrejši od Diega Ariasa (Hubbers – Polimedical) in moštvenega kolega Francisca Felipeja. Tako je Arias v skupnem seštevku izgubil nekaj sekund, a še vedno vodi s skoraj 28 sekundami prednosti pred Felipejem. Peter Vesel (ProAdventure PH) je še enkrat dokazal, da mu v kategoriji grand master lahko parira malo tekmovalcev. Pred najbližjim zasledovalcem Paolom Viglionejem (Magi Cuneo) ima pred zadnjo etapo skoraj 45 minut prednosti. Aleš Boben (MTB Trbovlje) ima pred drugouvrščenim v kategoriji Evženom Reitschlagerjem (Nutred Specialized) skoraj neulovljivo prednost. Pri ženskah Naima Diesner (Tuspo Weende) tudi po šestih etapah ostaja neporažena in ima pred zadnjo etapo skoraj dve uri prednosti pred prvo zasledovalko Deboro Lana (Bici Scoot).

Kako težka je dirka Appenninica MTB Stage Race, pove to, da je od 123 tekmovalcev na startu šest etap končalo le šestindevetdeset.

Il Corno:: 59,5 kilometrov in 2480 višinskih metrov vzponov

Peter po predzadnji etapi:

“Štiri ure na kolesu in 2600 višincev je za menoj. Etapo so nam zaradi vetra skrajšali za štiri kilometre. Zanimivo, da se je zgodilo kaj taknega. Pod vrhom klanca je bil namreč močan veter in mi bi morali voziti skozi nek oblak, tako pa so nas tik pred vrhom usmerili nazaj v dolino. Tam so nas čakali tehnični spusti. Bilo je mokro in kamenje je bilo na nekaterih delih prav drseče. Je pa zanimivo, da je bilo kamenje nekje popolnoma drseče, spet drugje pa je imela guma odličen oprijem. Moj cilj je bil, da pridem v cilj cel in s celim kolesom ter seveda izgubim čim manj časa.. Etapo sem zmagal, generalno sem bil enaindvajseti, skupno pa sem na sedemnajstem mestu in sem z vsem skupaj zelo zadovoljen.”

Fotografije, vrstne rede in podrobnejše opise etap najdeš na appenninica-mtb.com.

Etapna dirka na facebooku: AppenninicaMTBStageRace

Naslovna fotografija organizator

Preberi še

Appenninica 2022: Začela se je etapna preizkušnja pri zahodnih sosedih

Sledite nam