Appenninica
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
8. septembra 2022

Težka etapna dirka v Italiji se preveša v drugo polovico, Peter Vesel in Aleš Boben pa stopnjujeta tempo.

Četrta izvedba etapne dirke Appenninica je resnično težka. Že na “papirju” s 450 kilometri dolžine in s 16000 višinskimi metri vzponov deluje brutalno. Kako zelo je težka, ti po vsaki etapi v izjavi pove Peter Vesel. Do konca še tri etape.

Appenninica, tretja etapa: Ta je bila kraljevska

Diego Arias (Hubbers-Polimedical) zopet z absolutno zmago, a v kraljevi etapi, ki jo je prevozil v 5 urah, 22 minutah in 46 sekundah, le z 59 sekundami prednosti pred Felixom Fritzschom. Tretji je bil Francisco Filipe (DMT Racing Team). Peter Vesel (ProAdventure PH) tokrat prepričljivo in v pravem ritmu kar do 16. mesta v absolutni razvrstitvi. S tem je Peter prevzel majico vodilnega v kategoriji grand master. Drugi Slovenec Aleš Boben (MTB Trbovlje) je v kategoriji great grand master zasedel prvo mesto (63. mesto absolutno) in tudi on ima majico vodilnega v skupnem seštevku. Pri ženskah Naima Diesner (Buff-Megamo) ne pozna poraza! V cilj je prišla več kot 20 minut pred prvo zasledovalko Camillo Marinelli (ASD Bike and Fun Team).

High Mountain Queen: 103 kilometre in 3600 višinskih metrov vzponov

Peter Vesel tokrat z dobro vilo:

“Danes ni bilo malega škrata, danes so bile dobre vile, ki so mi dale hitre noge. Dolg dan. Organizatorji so se nam malo zlagali, saj ni bilo predvidenih in uradnih 3600 višincev, ampak jih je bilo 3900! In tistih tristo dodatnih višincev je bilo resnično težkih. Strmi vzponi, dolgi vzponi. In ko imaš po pet in pol urah vsega zadosti, te spustijo na asfalt in si rečeš, da si s ‘ta hudga ven’, ampak ne. Po kilometru asfalta te vržejo nazaj na enoslednice in potem zopet ‘na glavo’. Težavnost spustov bi označil kar s petimi puščicami in ne samo tremi. Od te etape naprej imam majico vodilnega, saj sem najbližjega konkurenta prehitel za okoli 40 minut.”

Appenninica, četrta etapa: Kratka, ampak težka!

V absolutni konkurenci je zmagovalca prvih treh etap Diega Ariasa (Hubbers – Polimedical) prehitel Miguel Munoz Moreno (DMT Racing Team). Po 3 urah, dveh minutah in 27 sekundah je bil za minuto in 48 sekund hitrejši od Ariasa, ki je še vedno v trdnem skupnem vodstvu.

Peter Vesel (ProAdventure) je v cilj prišel kot 20. absolutno in kot prvi v kategoriji grand master. Vodstvo v skupnem seštevku kategorije je pred prvim zasledovalcem povečal za dodatne tri minute. V kategoriji great grand master (nad 60 let) je Aleš Boben (MTB Trbovlje) četrto etapo končal na absolutno 74. mestu in na drugem v kategorij.i V skupni razvrstitvi kategorije je še vedno prvi. Med ženskami Naima Diesner tudi po četrti etapi ne pozna poraza. Tokrat je najbližjo zasledovalko ugnala za 9 minut.

Pippo Yeah 2.0: 67 kilometrov in 2200 višinskih metrov vzponov

Peter Vesel po četrti etapi razkrije par skrivnosti:

“Že včeraj so nam na predstavitvi etape povedali, da je zadnji del poti trasiral isti model, ki je trasiral progo svetovnega pokala v spustu v Val di Sole. Že to nekako ni zvenelo lepo, saj ti fantje, ki se ukvarjajo s spustom, sigurno nimajo občutka, kako se tem stvarem streže. Od starta je šlo normalno, trasa lepa in mislil sem si, ta bo lahka. Potem smo začeli hoditi v hrib, ker so bile na poti takšne skale, da sem na trenutke pomislil, da bi moral imeti v obvezni opremi še cepin in dereze. Potem sem videl še, da so gamsi pokličali gorsko reševalno službo, in sem vedel, da je konec heca. Od tam naprej je šlo ‘na glavo’. Še več skal in dropi. Tako je bilo potrebno še malo pešačenja, saj ni šlo drugače. Je bilo pa danes še nekaj zanimivega pri moji vožnji. Na kolesu sem imel prednji obroč širine 35 milimetrov. Kolo se je obnašalo popolnoma drugače. Mnogo bolj stabilno je bilo na spustih in v zavojih.”

Fotografije, vrstne rede in podrobnejše opise etap najdeš na appenninica-mtb.com.

Naslovna fotografijo smo si sposodili na facebooku Appenninica MTB Stage Race

Preberi še

Appenninica 2022: Začela se je etapna preizkušnja pri zahodnih sosedih

Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam