gorska reševalna služba na e-kolesih
Furam zase
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
3. junija 2021

Če se od danes nad Ajdovščino trdo srečaš s tlemi, drevesom ali skalo, je precej verjetno, da ti na pomoč priskoči reševalec na e-kolesu.

Gorsko kolesarstvo ni tako nevaren šport, kot si kakšen nepoznavalec predstavlja. Ko se zgodi kaj nerodnega, pa je čisto možno, da je to na kakšnem odročnem, težje dostopnem kraju.

Pa so člani Kolesarskega kluba Črn trn iz Ajdovščine, ki so v maju s pomočjo skupine reševalcev, ki v Ajdovščini deluje pod okriljem Gorske reševalne službe, postaje Tolmin, poglabljali svoje znanje o varnosti. Reševalci so jim predstavili različne načine reševanja s poudarkom na nesrečah kolesarjev v naravi, ki se pogosto zgodijo na težko dostopnih področjih.

Pa so prišli na zamisel in dali pobudo za ustanovitev kolesarske reševalne enote Gorske reševalne službe.

gorska reševalna služba

Uradno od danes

Danes so v Ajdovščini uradno predstavili pilotni projekt reševanja na e-gorskem kolesu. Imajo eno kolo ter pripadajočo opremo in oblačila. Na kolesu se bodo na klice po potrebi odzvali člani skupine reševalcev.

Opremo so dobili s pomočjo dobrih odnosov v kolesarskem svetu, ki jih ima KK Črn trn s svojo več kot 15-letno tekmovalno in športno-vzgojno tradicijo. Enoto si želijo širiti, zato se trudijo zbrati dovolj donacij. Pri tem jim zaenkrat pomaga Kulturno športno društvo “Vrnivec” Cesta. Projekt podpira tudi Občina Ajdovščina.

gorska reševalna služba

Hitro in učinkovito

“Enota, opremljena z gorskimi kolesi na električni pogon, ima hitrejšo odzivnost in večjo zmožnost prenosa reševalne opreme. Ocenjeno je, da bo kar tretjina nesreč na težje dostopnih terenih hitreje obravnavana, kar je izjemnega pomena,” pravi predsednik KK Črn trn Sebastjan Kodele.

“Uporabnost takšne enote pa presega nujne intervencije, saj lahko nudi tudi varovanje različnih dogodkov, kot so na primer daljši pohodi in športne prireditve. Kmalu pričakujemo širitev tega koncepta na vsa področja, kjer je takšen pristop reševanja in nudenja varnosti izvedljiv in nudi prednosti. Pilotni pristop bo omogočil ustrezno oceno potreb kolesarske reševalne enote, kakšna je njena najboljša uporabnost in kaj vse še potrebujejo za čim večjo učinkovitost.”

gorska reševalna služba

Fotografije Klavdij Blažko

Casio GShock
Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam