3. septembra 2017

Na četrti dirki Uniorjevega pokala v spustu član Črnega trna ponovil lansko zmago, ob njem na stopničkah domači mladinec Rudi Pintar in Miha Ivančič.

 

Četrto dirko pokala v spustu Unior Downhill Cup je gostila Soriška planina. V prvih treh izvedbah je imela dirka srečo z vremenom, tokrat je bilo malce bolj zapleteno. V soboto je progo ves dan močilo, po dnevu treninga v mokrem je deževalo tudi v noči na nedeljo. Na dan dirke pa je dopoldne močno pihalo, tako da sedežnica Lajnar ni obratovala. Trening se je začel šele opoldne, polfinale ob 14. in finale ob 16. uri.

 

1650 m dolga proga z 280 m višinske razlike se je v vetru lepo sušila in bila za finale mokra le še na nekaj mestih. Drseče korenine pa so v obeh vožnjah terjale kar nekaj padcev.

 

Polfinale

V združeni kategoriji članov in starejših mladincev, ki je bila tudi na lovu za točkami dirke druge kategorije UCI, je bil v polfinalu najhitrejši Miran Vauh (KK Črn trn), ki je imel v odsotnosti vodilnega v skupni razvrstitvi Jureta Žabjeka (Unior Tools Team) – z Moniko Hrastnik sta že na prizorišču svetovnega prvenstva v Avstraliji – možnost pred finalom 23. septembra v Mariboru prevzeti vodstvo. Sledila sta lanski zmagovalec, njegov klubski kolega Luka Berginc, in Miha Ivančič (ŠKTD Avče).

 

Finale

Ko je šla na progo najhitrejša peterica iz polfinala, je v sedežu vodilnega v navdušenje domačih navijačev sedel mladinski državni prvak, Rudi Pintar (Sinter Brakes Team), doma iz Sorice, ki mu je finalni nastop odlično uspel in je tako dobil dvoboj z Maticem Kokljem (Wolf Racing Team). A v razvrstitvi mladincev še vedno vodi Kokelj.


Rudi Pintar

Za Pintarjem sta najprej zaostala Jan Cimperman (MTB Trbovlje) in Žiga Pandur (Unior Tools Team), nato še Ivančič. S sedeža ga je dvignil šele neverjetni Berginc s prednostjo dveh sekund in 23 stotink. Na progi je bil le še Vauh, a je padel, končal v ozadju in ostal brez točk.

Končni vrstni red finala: 1. Luka Berginc (Črn trn) 2:43,81, 2. Rudi Pintar (Sinter) +2,23, 3. Miha Ivančič (Avče) +3,43, 4. Jan Cimperman (Trbovlje) +3,96, 5. Matic Kvas (Wolf) +4,25, 6. Matic Kokelj (Wolf) +6.96 …


Miha Ivančič

Izjavi

20-letni Luka Berginc iz Idrskega, ki ima zdaj dve članski zmagi, obe na DH Sorica in to s kolesom iz sezone 2013 s 26-palčnimi obročniki, ki ga je nasledil od brata Kevina, je povedal: “Na Lošinju sem bil peti od Slovencev, na Cerknem šesti … zdaj sem dva meseca resneje treniral. Tu na Soriški planini mi ustreza šprint, teren pa zaradi korenin tudi spominja na mojega domačega. Le še na Žabjeka čakam, da pride na Sorico (smeh) … Za finale je bila proga suha, le na koreninah je ponekod še drselo, a je bilo za gume za suho podlago. Naslednje leto želim resneje nastopati v evropskem in svetovnem pokalu.”

 

Domači heroj, 18-letni Rudi Pintar, ki je z drugim mestom med člani dosegel svojo najboljšo uvrstitev v domačem pokalnem tekmovanju, pa: “Včeraj sva z Žigom (Pandurjem) v dežju naredila šest ali sedem voženj, na sprani progi je bil oprijem dober. Danes pa je bila proga prav pasja … V polfinalu sem padel, za finale pa sem se odločil zadaj namestiti hitrejšo gumo za suhe razmere. Šlo je brez večjih napak. Proga je bila v mokrem počasna in še bolj fizična kot sicer. Imam mešane občutke – malo mi je sicer žal, da nisem na SP v Avstraliji, a tudi doma je bilo danes lepo.”


Najhitrejših pet, od leve: Cimperman, Pintar, Berginc, Ivančič in Kvas

Kategorije

Pintar je tako zmagovalec med starejšimi mladinci pred Kokljem, tretje mesto je zasedel Blaž Gerbec (ŠKTD Avče). Med mlajšimi mladinci do 17 let je še enkrat zmagal Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) pred Žakom Gomilščkom in Gašperjem Jurečičem (oba Rajd Funsports).

Žensk tokrat ni bilo na štartu. Med dečki do 15 let je zmagal Erazem Kos (Supersnurf) pred Tilnom Horženom (Rajd Funsports) in Aljažem Ipavcem (ŠKTD Avče), v veteranski kategoriji masters Gašper Jereb (ŠKTD Avče) pred klubskim kolegom Emanuelom Humarjem in Boštjanom Volfom (Wolf RT), v dirki kategorij amaterji in hobi pa Andreas Vidovič (Ganesha Team) pred Urbanom Napotnikom (KD Lignit) in klubskim kolegom Ninom Kokljem.

Žensk tokrat ni bilo na štartu.

 

Nastopilo je 88 tekmovalcev iz BiH, Hrvaške, Italije, Slovenije.

{loadposition inside}

Peta in zadnja dirka serije bo 23. in 24. septembra – DH Visit Pohorje v Mariboru.

Vrstni red polfinala

Vrstni red finala

www.uniordownhillcup.com

Oglej si še
DH Sorica: Fotogalerija
DH Sorica: Video, in to z intervjuji

Vse fotografije Klemen Humar, na uvodni fotografiji je Luka Berginc

Sledite nam