Cape Epic
27. septembra 2022

Najprestižnejša etapna gorskokolesarska preizkušnja bo na sporedu med 19. in 26. marcem prihodnje leto. Bo Cape Epic tudi slovensko obarvan?

Manj kot pol leta nas loči od južnoafriške dirke, ki se je že zapisala v srca mnogih slovenskih gorskih kolesarjev. A kaj, ko je udeležba na tej dirki vsako leto dražja in vse bolj nedostopna. Je pa vseeno češnja na torti izzivov vsakega vzdržljivostnega gorskega kolesarja. Najlepši primer je seveda Peter Vesel, ki je v različnih kategorijah že dvakrat stal na najvišji stopnički. A če Petru Epic predstavlja izziv le, ko se spogleduje z zmago, za ostalih tisoč kolesarjev dirka predstavlja nepozabno avanturo.

ABSA Cape Epic 2023: 658 kilometrov in 15775 višinskih metrov vzponov

Sodelovanje z novim partnerjem

Dolgoletno sodelovanje z znamko vozil Land Rover je končano. Sedaj bodo spremljevalna vozila znamke Toyota! Tudi tehnični odseki na posameznih etapah se bodo imenovali “Toyota Tough Sections”. Toyota Land Cruiser pa bo uradno vozilo dirke. To pa še ni vse. Toyota South Africa je k partnerstvu pristopila s še enim namenom – kategorija mešanih parov, v tej kategoriji je enkrat slavil tudi afriški lev Peter Vesel, se bo imenoval Toyota Mixed in vodilni par bo nosil zeleno majico z emblemom blagovne znamke. Tako poleg dolgoletnega partnerja ABSA, južnoafriškega finančnega konglomerata, Toyota postaja zelo pomemben igralec v zgodbi gorskokolesarskega Tour de France. Pogodbo so podpisali za tri leta.

Takole si bodo sledile etape na ABSA Cape Epic 2023:

27-kilometrski prolog se bo začel na posestvu Meerendal, tam kjer se je Cape Epic nekajkrat tudi zaključil. Nato bo sledil transfer tekmovalcev v nekaj sto kilometrov oddaljeni Hermanus. Tam bo na sporedu krožna etapa, dolga 98 kilometrov, s kar 2550 višinskimi metri vzponov. Tudi druga etapa bo v Hermanusu. Še ena krožna etapa bo postregla s 116 kilometri in “skromnimi” 1850 višinci. Tretja etapa se bo vila med Hermanusom in vinskim posestvom Oak Valley. Dolga bo 108 kilometrov in bo imela 2600 višincev.

Posestvo Oak Valley bo gostilo krožno četrto etapo. Ta bo ena najkrajših v zgodovini Epica, saj bo dolga le 47 kilometrov, vmes pa bo le 875 višincev. Kraljeva etapa bo peta. Med posestvom Oak Valley in vinskim posestvom Lourensford bo potrebno premagati 102 kilometra in 2450 višinskih metrov vzponov. Tam, kjer bodo kolesarji končali kraljevo etapo, bodo začeli predzadnjo krožno, ki bo merila 82 kilometrov in 2300 višincev. Zadnja, sedma etapa ne bo nič kaj lahka, saj bodo morali kolesarji premagati 78 kilometrov in 2400 višincev vzponov, cilj pa bo kot že na štirih oziroma petih Epicih v Val de Vie, kraju, ki ga Južnoafričani ocenjujejo kot enega najbolj prestižnih krajev Republike Južne Afrike.

epic-series.com

Naslovna fotografija organizator

Preberi še

ABSA Cape Epic

Sledite nam