Cape Epic, Martin Frey in Simon Stiebjahn
23. oktobra 2021

Predzadnja etapa Cape Epic je bila težka, blatna, spolzka, z dežjem na startu in s soncem obsijana v cilju. Peter Vesel in Bart Brentjens rutinirano.

Po devetdeset kilometrih blata, spolzkih poti in 2300 višinskih metrih vzponov tekmvalce in tekmovalke na letošnjem že 17. ABSA Cape Epic do cilja na posestvu Val de Vie loči še 68 kilometrov in 1850 višincev! V moški kategoriji dvojec Sarrou-Beers vozi rutinirano in ne tvega preveč. V kategoriji master sta južnoafričana Uria in Duvenage enostavno premočna za konkurenco. Pri grand masterjih se bije boj za zmago med slovensko-nizozemsko navezo in švicarskim duom in še nič ni odločenega. Med ženskami sta Frei in Stigger prvič prikazali šibkejšo in ne dominantno vožnjo, pri mešanih parih pa duo Stark leti veličastni zmagi naproti. A vse čaka še jutrišnje zadnje dejanje!

Moški: Cape Epic, za sekunde gre!

Nemca Martin Frey in Simon Stiebjahn (Bulls 2) sta le za sekundo prehitela Francoza Jordana Sarrouja in Južnoafričana Matthiewa Beersa (NinetyOne-songo-Specialized). Njun čas na deževni in blatni etapi je znašal 3 ure, 27 minut in 15 sekund. Na tretje mesto sta se z minuto in dvema sekundama zaostanka uvrstila zmagovalca zadnjih dveh etap, Nizozemec Hans Becking in Portugalec Jose Dias (Buff Scott MTB).

Pred zadnjo etapo s skupnim časom 22 ur, 27 minut in 55 sekund vodita Sarrou in Beers, ki imata pred drugouvrščenima Freyjem in Stiebjahnom še sekundo manj prednosti kot včeraj. Ta sedaj znaša 6 minut in 38 sekund. Na tretjem mestu je na današnji etapi četrtouvrščeni italijanski dvojec Samuele Porro in Fabian Rabensteiner (Trek-Pirelli), ki zaostaja že 13 minut in 15 sekund. Slednja imata le še 47 sekund prednosti pred Beckingom in Diasom!

Master: Južnoafričana tudi danes premočna

Na sedemnajsto mesto absolutno sta se na današnji etapi uvrstila veteranska zmagovalca etape Craig Uria in Andrew Duvenage (Restonic). Za etapo sta podrebovala minuto in 55 sekund več kot 4 ure. Včeraj tretja, danes druga. Španca Manuel Rojo Nieto in Jorge Lopez Janeiro (Gacsur/Symisur) sta za zmagovalcema zaostala 12 minut in 59 sekund. Tretja sta bila Švicarja Roland Müller in Andre Bachmann (skyPixX). Njun čas v cilju je znašal 4 ure, 15 minut in 30 sekund.

V skupnem seštevku s 25 urami, 59 minutami in 2 sekundama vodi dvojec Uria-Duvenage, ki imata pred Müllerjem in Bachmannom že uro in 10 minut prednosti. Na trejem mestu sta še vedno Estonca Rain Lond in Argo Rohtmets (Rattabass), ki sta današnjo etapo končala na četrtem mestu, skupno pa zaostajata uro, 27 minut in 29 sekund.

Grand master:

Slovensko-nizozemska naveza Peter Vesel in Bart Brentjens (CST PostNL Bafang) sta se veselila zmage v še eni etapi. Tokrat sta mojstrstvo dokazovala na blatnem afriškem terenu in po štirih urah, 11 minutah in 29 sekundah za minuto in 27 sekund prehitela najbližja zasledovalca, Švicarja Bartija Bucherja in Hansa Juergoa Gerberja (BiXS Bikeholiday). Tretje mesto je bilo zopet v domeni Namibijca Mannieja Heymansa in Nemca Carstena Bressera (ABSA Grand Masters), ki sta zaostala 9 minut in 28 sekund. Vesel in Brentjens sta izredno hitra! Če bi tekmovala v starostnem razredu nižje, bi se danes uvrstila na odlično drugo mesto.

V skupnem seštevku imata Peter in Bart po 26 urah 47 minutah in 5 sekundah pred Bartijem in Hans Juergom 4 minute in 41 sekund prednosti. Mannie in Carsten zaostajata uro, 9 minut in 41 sekund.

Peter po predzadnji etapi pove:

“Bil je kar naporen dan. Mislil sem, da bo vse skupaj krajše, a se je nabralo nekaj čez štiri ure. 1800 višincev, mokro, drseče, blatno. Kaj naj rečem? En odsek, okoli deset kilometrov smo se peljali po širokem makadamu, ampak ni bil makadam, bilo je blato, luže, poleg vsega je bilo tako, kot da bi se vozili po ‘lojtri’. Bili smo majhna skupina in smo kar sodelovali, predvsem sva vlekla jaz in Bart. Na spustih sem bil previden in sem bil zopet kregan, da sem prepočasen. Ne tvegam nič in se mi zdi bolje izgubiti pol minute na spustih in priti do konca cel in s celim kolesom, kot pa reskirati. Bart je danes padel in je imel kar srečo, saj bi lahko zletel z mosta in bi bilo kar hudo. Ko sem prišel do njega, je bil pokrit s kolesom. Sam bi se kar težko rešil. Tako sem mu jaz pomagal sneti kolo z njega. Hvala bogu, je vse v redu. To je to zaenkrat.”

Ženske: Sina in Laura skoraj poraženi

Z enakim časom, no, natančne štoparice so izmerile 6 desetink prednosti, sta predzadnjo etapo dobili Švicarka Sina Frei in Avstrijka Laura Stigger (91-Songo-Specialized), ki sta v cilj prišli skupaj z Južnoafričankama Candice Lill in Mariske Strauss (Faces CST). Podobna strnjena vožnja je potekala skozi celotno etap, le da sta na 48. in 68. kilometru Južnoafričanki vozili spredaj in imeli sekundo prednosti pred švicarsko-avstrijsko dvojico. Na tretje mesto sta se z ogromnim zaostankom 12 minut in 9 sekund na tretje mesto uvrstili Švicarka Ariane Lüthi in Južnoafričanka Robyn De Groot (Sallusmed).

Pred jutrišnjo etapo imata Sina in Laura skoraj neulovljivih 30 minut in 12 sekund prednosti pred Candice in Mariske. Na tretjem mestu sta z 41 minutami zaostanka Ariane in Robyn.

Mešani pari: Starka sta na na letošnjem Cape Epic razred zase

Nemški par Bauer-Werner Young Guns (Laura in Sebastian Stark) sta za današnji predzadnji izziv potrebovala 4 ure, 17 minut in 48 sekund in za 10 minut ter 32 sekund prehitela rojaka Benjamina Michaela in Janine Schneider (Bycicle Garage Mixed). Tretja je bila, tako kot vse etape do sedaj nemško-švicarska naveza Michael Trepte in Evelyne Trepte (Family Trepte), ki sta zaostala 17 minut in 7 sekund.

Laura in Sebastian (27 ur, 36 minut, 28 sekund) imata pred velikim finalom uro, 5 minut in 25 sekund prednosti pred Benjaminom in Janine. Michael in Evelyne zaostajata kar uro in 55 minut.

Vrstni redi

Absa Cape Epic in veliki finale

Zadnjih 68 kilometrov se vije med Wellingtonom in posestvom Val de Vie. Še zadnja ovira do velikega cilja je 1850 višinskih metrov. Kmalu po startu se zvrstijo vzponi Patatskloof, Beulah in Hawequa. Nekaj hitrih spustov in že je na vrsti vzpon Protea- Sledijo kolovozi in še zadnja dva vzpona: Freesom Strugle in Bone Rattler. Slednji se prevesi v tehnični odsek Land Rover in nato v najtežji prestavi do cilja!

Na naslovni fotografiji današnja zmagovalca etape Nemca Martin Frey in Simon Stiebjahn. Vse fotografije Cape Epic @capeepic

Preberi še

ABSA Cape Epic: Ni vsak dan s soncem obsijan

Petra na dirki podpirajo:

Sledite nam