Cape Epic
22. oktobra 2021

Pri moških odlična taktika dvojca Buff Scott MTB, Peter Vesel in Bart Brentjens pa previdno in brez tveganja. Cape Epic se namreč konča šele v nedeljo!

Današnjo 84 kilometrov dolgo etapo, ki je postregla s kar 2900 višinskimi metri vzponov, sta krojila veter in dež. Da je bilo trpljenje toliko večje, je poskrbela podlaga, ki je bila daleč od “speglanega” makadama. Start in cilj sta bila pred tehniško Univerzo v Wellingtonu, ki velja za eno najstarejših v Republiki Južni Afriki.

Moški: Še ena zmaga Beckinga in Diasa

Nemec Hans Becking in Portugalec Jose Dias (Buff Scott MTB) sta se s silovitim napadom na zadnjem daljšem vzponu otresla zasledovalcev in s časom 3 ur, 56 minut in 4 sekund slavila drugo zaporedno zmago. Na drugo mesto sta se z minuto in 32 sekunami uvrstila Nemca Martin Frey in Simon Stiebjahn (Bulls 2). Tretja sta bila z dodatnima dvema sekundama zaostanka Francoz Jordan Sarrou in Južnoafričan Matthew Beers (NinetyOne-songo-Specialized).

V skupnem seštevku še še vedno vodita Sarrou in Beers, ki imata po 19 urah in 39 sekundah v sedlu 6 minut in 39 sekund prednosti pred Dreyjem in Stiebjahnom. Na tretjem mestu sta z 10 minutami in 54 sekundami zaostanka Italijana Samuele Poro in Fabian Rabensteiner (Trek-Pirelli), ki sta danes osvojila četrto mesto. Le nekaj slabše kot vodilni dvojec NinetyOne-songo-Specialized.

Master: Južnoafričana vozita svojo dirko

Po odstopu Nemca Karla Platta in Avstrijca Albana Lakate (Bulls Legends) sta Južnoafričana Craig Uria in Andrew Duvenage (Restonic) brez prave konkurence. Današnjo etapo sta prekolesarila v 4 urah, 38 minutah in 27 sekundah ter za 10 minut in 52 sekund ugnala Švicarja Rolanda Müllerja in Andreja Bachmanna (skyPixX). Tretje mesto sta osvojila Španca Manuel Rojo Nieto in Jorge Lopez Janeiro (Gacsur/Symisur). Njun zaostanek v cilju je znašal že 22 minut in 26 sekund.

Uria in Duvenage sedaj vodita s skoraj 57 minutami pred Müllerjem in Bachmannom. Na tretjem mestu sta še vedno Estonca Rain Lond in Argo Rohtmets (Rattabass), ki pa po današnji slabi etapi in tehničnih težavah, osvojila sta četrto mesto, zaostajata že uro in 11 minut.

Grand master: Na Cape Epic šteje vsaka sekunda

Zagotovo najbolj zanimiva kategorija, saj ta si vodilna para izredno blizu in dirka še zdaleč ni odločena. Tudi danes sta slavila Peter Vesel in Nizozemec Bart Brentjens (CST PostNL Bafang). Njuna prednost med etapo je znašala med pol in dvema minutama. Na koncu sta v cilj prišla z minuto in 48 sekundami prednosti pred Švicarjema Bartijem Bucherjem in Hansom Juergom Gerberjem (BiXS Bikeholiday). Na tretje mesto sta s 14 minutami in pol zaostanka uvrstila Namibijec Mannie Heymans in Nemec Carsten Bresser (ABSA Grand Masters).

Peter in Bart sta za današnjo etapo porabila 4 ure, 50 minut in 7 sekund. V skupnem seštevku (22 ur, 35 minut in 36 sekund) sedaj vodita 3 minute in 13 sekund pred Švicarjema. Na tretjem mestu sta še vedno Heymans in Bresser, ki pa zaostajata skoraj uro!

Peter po šestih dnevih na kolesu pove:

“Evo, mene spet. Kar dolg dan je bil danes. Pisalo je 2900 višincev, ko smo startali, pa sem mislil ok, mogoče jih pa ne bo 2900, pa se jih je na koncu nabralo le nekaj metrov manj. Je bilo kar pestro. Bilo je ogromno stezic in to stezic, po katerih se običajno vozijo navzdol, mi pa smo se navzgor. Bilo je ogromno vetra in še dež nas je dobil vmes. Z Bartom sva ‘fajtala’ in sva šla na ‘vse pomagaj’, bi rekli. Danes on ni imel najboljšega dneva. Bolel ga je hrbet. A k sreči je tako, da ko imam jaz slab dan, pomaga on, ko ima slab dan on, mu pomagam jaz. Vse se je dobro izteklo, imela sva malo manj kot dve minuti fore na cilju in sva zadovoljna. Res je, da nisva nič tvegala pri vožnji navzdol. Celo Bart mi je rekel, da sva šla res nekoliko prepočasi na spustih. Veliko jih je bilo ‘off camber’ in rekel sem si, da je boljše, da ne narediva napake, da ostaneva cela, da ne poškodujeva opreme in ne greva z glavo skozi zid. To je to za danes.”

Še o članskem zmagovalcu etape:

“Pa Becking je zmagal še eno etapo. Danes zjutraj smo se pred startom malo pogovarjali. Je zelo zadovoljen in prav fejst fant je, pravi pozitivec. Že, če si ogledaš njegove videe na Instagramu, ti te res nasmejejo in vidiš, da je tak realen in dober človek.”

Ženske: Cape Epic je v domeni Avstrijke in Švicarke

Laura Stigger in Sina Frei (91-Songo-Specialized) sta slavili tudi v peti etapi. Tekmice sta deklasirali po šestdesetem kilometru etape, ko sta spremenili ritem in se drugouvrščeni dvojici, ki jo sestavljata Južnoafričanki Candice Lill in Mariske Strauss (Faces CST), v nadaljnjih kilometrih oddaljili za več kot minuto. V cilj sta prispeli s časom 4 ure, 51 minut in 16 sekund. Pred Južnoafričankama sta si privozili minuto in 43 sekund prednosti. Tretje mesto sta osvojili Švicarka Ariane Lüthi in Južnoafričanka Robyn De Groot (Sallusmed), ki sta pridelali 11 minut in 27 sekund zaostanka.

V skupnem seštevku imata Stigger in Frei že 28 minut in 51 sekund prednosti pred navezo Lüthi-De Groot. Drugo mesto pospešeno napadata Lill in Strauss, ki zaostajata 30 minut in 12 sekund.

Mešani pari:

Na današnji etapi so vodilni mešani pari vozili bolj strnjeno in Nemca Sebastian in Laura Stark (Bauer-Werner Young Guns) sta šele v drugem delu etape pridobila odločilno prednost ter se s časom 4 ure, 56 minut in 47 sekund, za dodatnih 8 minut in 39 sekund oddaljila od rojakov Benjamina Michaela in Jenine Schneider (Bycicle Garage Mixed). Tretje mesto je osvojil švicarsko-nemški par Michael Trepte in Evelyne Trepte (Family Trepte).

Laura in Sebastian po peti etapi vodita s 54 miutami in 52 sekundami pred dvojico Michael-Schneider. Trepte in Trepte zaostajata skoraj uro in 40 minut.

Vrstni redi

Absa Cape Epic in 6. etapa

Strmi in kratki vzponi po vinogradih, enoslednice, makadamske lokalne ceste, za posladek pa vzpon Python, ki bo zadnji resen preizkus fizične moči pred nedeljsko zaključno etapo. Če ne drugega, bodo na šesti etapi kolesarji uživali v vožnji po enem najbolj znanih vinogradniških predelov Republike Južne Afrike.

Naslovna fotografija Cape Epic @capeepic

Preberi še

ABSA Cape Epic: Včasih je minuta prednosti dovolj, drugič je 10 minut premalo

Petra na dirki podpirajo:

Sledite nam