ABSA Cape Epic
21. oktobra 2021

Danes je bil morda zadnji dan začetka vročega afriškega poletja, saj za jutri napovedujejo močno poslabšanje vremena. Peter in Bart z nekaj “težavicami,” a uspešno preko ovir četrte etape ABSA Cape Epica.

S 73 kilometri letos ena najkrajših etap, a kljub temu nič kaj lahka. Kamenje, prah in vročina so današnjo etapo naredili kar težko. Zdravstvene in tehnične težave tekmovalcev in tekmovalk se vrstijo in ne prizanašajo niti najhitrejšim. Do konca neukročene afrške preizkušnje so še tri etape in karte se lahko še konkretno premešajo.

Moški: Cape Epic je nepredvidljiva dirka

Čeh Martin Stošek, polovica para Canyon Northwave MTB, danes ni startal. Razlog? Želodčne težave! Tako je moral aktualni svetovni prvak Nemec Andreas Seewald na četrto etapo sam. Včeraj sta se Stošek in Seewald s prvo etapno zmago trdno zasidrala na drugem mestu, danes pa je šel Seewald na etapo le zato, da bo dirko zaključil kot “finisher”. Kot zanimivost: Nemec je etapo prevozil s časom 2 uri, 50 minut in 11 sekund!

Do prve etapne zmage sta prišla Nizozemec Hans Becking in Portugalec Jose Dias (Buff Scott MTB). S časom 2 uri, 42 minut in 5 sekund in za 43 sekund prehitela Francoza Jordana Sarrouja in Južnoafričana Matthewa Beersa (NinetyOne-songo-Specialized). Tretje mesto je osvojil dvojec Bulls 2, ki ga sestavljata Nemca Martin Frey in Simon Stiebjahn. Zaostala sta minuto in 50 sekund.

Slab dan “v sedlu” sta imela Švicar Urs Huber in Nemec Simon Schneller (Bulls 1), ki sta z zaostankom 21 minut in 12 sekund osvojila osemnajsto mesto ter v skupni razvrstitvi zdrsnila na šestega.

V skupnem seštevku sta na prvem mestu še vedno Sarrou in Beers, ki imata pred Freyjem in Stiebjahnom 6 minut in 42 sekund prednosti. Na tretje mesto sta se prebila danes četrtouvrščena Italijana Samuele Porro in Fabian Rebensteiner (Trek-Pirelli), ki zaostajata 10 minut in 50 sekund.

Hans Becking in Jose Dias

Master: Borba za drugo mesto bo še zanimiva

Južnoafričana Craig Uria in Andrew Duvenage (Restonic) sta s še eno etapo opravila suvereno in s časom 3 ur, 8 minut in 46 sekund zanesljivo slavila v kategoriji nad 40 let. Drugo mesto je bilo zopet rezervirano za Estonca Raina Londa in Arga Rohtmetsa (Rattabaas). Njun zaostanek je 5 minut in 46 sekund. Tretja v današnji etapi in z zaostankom 6 minut, 50 sekund sta bila Švicarja Roland Müller in Andre Bachmann (skyPixX).

V skupnem seštevku imata Uria in Duvenage po 17 urah, 18 minutah in 39 sekundah že 45 minut in 55 sekund prednosti pred Müllerjem in Bachmannom. Tretja sta Lond in Rothmets, ki za švicarskim parom zaostajata le 2 minuti in 13 sekund. Vodilni veteranski par je trenutno na 21. mestu v absolutni razvrstitvi dirke.

Grand master: Velika izenačenost vodilnih dvojic

Peter Vesel in Nizozemec Bart Brentjens (CST PostNL Bafang) sta stvari zopet postavila na svoje mesto in osvojila še eno etapo. Njun čas v celju je znašal 3 ure, 14 minut in 14 sekund. V prvi polovici dirke je kazalo še bolje, saj sta imela pred Švicarjema Bartijem Buecherjem in Hans Juergom Gerberjem (BiXS Bikeholiday) že več kot minuto in pol prednosti, a je ta na koncu izpuhtela in je v cilju znašala 20 sekund. Na tretje mesto sta se danes uvrstila Italijana Michele Gallina in Loris Tomat (FVG). Zaostala sta 9 minut in 28 sekund. Na letošnjem Epicu večno tretja Namibijec Mannie Heymans in Carsten Bresser (Absa Grand Masters) sta imela težak dan in sta končala na šestem mestu. Zaostala sta 15 minut in 36 sekund.

V skupnem seštevku Peter in Bart sedaj vodita minuto in 24 sekund pred Hans Juergom in Bartijem. Na tretjem mestu sta še vedno Mannie in Carsten. Njun zaostanek znaša že 44 minut in 44 sekund.

Še ena zanimivost etape. Peter in Bart sta se danes uvrstila na drugo mesto v kategoriji master, saj sta bila 19 sekund hitrejša od estonskega para! Vesel in Brentjens sta v absolutnem seštevku na 26. mestu.

Peter Vesel po četrti etapi strne misli:

“Danes sva se odločila, da bova že od začetka ob najinih najbližjih konkurentih. To nama je tudi uspelo in sva se jim tudi odpeljala. Imela sva ‘dobre’ noge, ujela sva vodilne masterje in si rekla super, bova imela fajn vlak do konca. Potem pa … jaz sem na zadnji pnevmatiki naredil ‘snake bite’ in sva se morala ustaviti. Bart mi je pomagal z vsadkom Dynaplug in sva lahko kmalu nadaljevala. Potem sem moral dvakrat še dodati nekaj zraka v pnevmatiko in vmes sta naju Švicarja ujela. Po zadnji okrepni coni, bilo je še dobrih deset kilometrov do cilja, sta naju napadla. Nato je Bart silovito potegnil na klanec in sva se jima odpeljala, tako da sva do cilja naredila nekaj razlike. Na zadnjem spustu pred ciljem sem tudi padel, a sem se takoj pobral in nisva izgubila dragocenih sekund.”

Peter pravi vreme bo:

“Pa še nekaj. Za jutri in za pojutrišnjem napovedujejo dež in veter pa 17 stopinj, tako da pričakujemo pravo dramo na dirki.”

Ženske: Sina in Laura slavili še petič!

Na sedemintrideseto mesto absolutno in na prvo mesto v kategoriji sta se v četrti etapi uvrstili Švicarka Sina Frei in Avstrijka Laura Stigger (91-Songo-Specialized). Na drugo mesto sta se z zaostankom 4 minut in 9 sekund uvrstili Južnoafričanki Candice Lill in Mariske Straus (Faces CST). Tretje mesto je pripadlo Švicarki Lüthi in Južnoafričanki Robyn De Groot (Sallusmed). Slednji sta zaostali 6 minut in 8 sekund.

V skupnem seštevku premočno vodi dvojica Frei – Stigger (31. mesto absolutno), ki ima že 17 minut in 23 sekund prednosti pred dvojico Lüthi – De Groot. Slednji sta po današnjem tretjem mestu izgubili nekaj prednosti pred tretjeuvrščenima v skupnem seštevku Lill – Straus, ki za vodilnima zaostajata 28 minut in 28 sekund.

Sina Frei in Laura Stigger

Mešani pari: Starka na ABSA Cape Epic še brez poraza

Laura in Sebastian Stark (Bauer-Werner Young Guns) na današnji etapi s še nekaj manj prednosti kot včeraj, a vseeno zmaga je zmaga. Za četrto etapo sta potrebovala 3 ure, 21 minut in 6 sekund. To je 5 minut in 29 sekund manj kot Benjamin Michael in Janine Schneider (Bycicle Garage Mixed). Tretje mesto je bilo zopet rezervirano za švicarsko-nemški par Michael Trepte in Evelyne Trepte (Family Trepte). Zaostala sta kar 11 minut in 57 sekund.

V skupnem seštevku Starkova prepričljivo vodita, saj imata pred Janine in Benjaminom 46 minut in 12 sekund prednosti. Na tretjem mestu sta še vedno Evelyne in Michael, ki pa zaostajata uro in 25 minut. Laura in Sebastian sta v absolutnem seštevku na trenutnem 32. mestu, le mesto za najhitrejšo žensko dvojico.

Vrstni redi

Absa Cape Epic in 5. etapa

Petkova nekoliko krajša, a brutalno strma etapa bo pravi preizkus za dodobra načete noge, hkrati pa bo veliko vlogo igrala psihična pripravljenost. Po tej etapi bo padla še ena ovira do cilja na posestvu Val de Vie.

Fotografije Cape Epic @capeepic

Preberi še

ABSA Cape Epic: Ko gre vse po načrtih ali pa tudi ne

Petra na dirki podpirajo:

Sledite nam