26. januarja 2020

Bartlomiej Wawak in Chiara Teocchi sta zmagovalca prve etape, od Slovencev na stopničkah Iztok Kuret v kategoriji master 50.

S prvo etapo na vulkanskem otoku Lanzarote se je začela dirka kategorije UCI S2 4Stage Mountain Bike Race Lanzarote. Tokrat s tremi Slovenci in tremi Hrvati na startu. Etapa je postregla z 42,1 kilometri kamnitega in prašnega terena, vmes pa je bilo potrebno premagati še 678 višinskih metrov vzponov.

Moški

V elitni moški kategoriji je zmago slavil Poljak Bartlomiej Wawak (KROSS Racing Team), ki je ciljno črto prečkal v uri, 29 minutah in 42 sekundah. Za sekundo je za seboj pustil klubskega kolego Španca Sergia Mantecona, na tretje mesto se je z enakim zaostankom uvrstil Italijan Luca Braidot (CS Carabinieri).

Ženske

Na koncu prve, izredno izenačene etape, je prve tri ločila le sekunda! Zmago je po uri, 45 minutah in 43 sekundah slavila Italijanka Chiara Teocchi (Santa Cruz FSA MTB Pro), drugo mesto je pripadlo Kanadčanki Emily Batty (Trek Factory Racing), tretja je bila Danka Caroline Bohe (Ghost Factory Racing).

Slovenci

V elitni ženski kategoriji je lanska zmagovalka dirke Blaža Pintarič (Pintatim) z zaostankom 49 sekund za Teocchijevo osvojila 5. mestoIztok Kuret – Izo (KD Alpe SiS) je v kategoriji master 50, s preko 70 tekmovalci na startu, osvojil odlično 3. mesto. Njegov zaostanek za zmagovalcem etape Nizozemcem Erikom Dekkerjem pa je znašal 4 minute in 29 sekund. Izidor Cindrič (KD Zverinice) je v kategoriji elite osvojil 65. mesto. Za Bartlomiejem Wawakom je zaostal 27 minut in 23 sekund.

Hrvatje

Najhitrejši Hrvat, Marko Fržop (Topsport), ki nastopa v kategoriji master 40, najštevilčnejši kategoriji, s prek 160 tekmovalci na startu, je osvojil 11. mesto. Roberto Vukmir je v isti kategoriji etapo končal na 108. mestu, Filip Sobot (oba KBBXS Adrenalina) pa je ciljno črto prečkal kot 131. .

Vrstni redi

Prva etapa v videu

Izo poroča

“Prva etapa je za mano in v cilju sem bil več kot zadovoljen! Trasa je bila po moji meri in sem dobro unovčil trening z rabskega terena. Gume so upravičile mojo samozavest in kolo se je z menoj dobesedno zlilo. Noge me niso izdale, čeprav sem proti koncu že malce škilil. Skratka, poklopilo se mi je vse in upam, da bom lahko v naslednjih dneh držal ta ritem.

Največji stres je štart, saj vsi masterji krenemo skupaj in je pogon s črte težko opisati. Dolgo časa sem držal prvo grupo, dokler se nisem slep od prahu, ko smo zavili na mivko, nekomu zaletel v zadek. Sledil je tek dobrih 100 metrov, to pa je bila tudi edina neumnost, ki sem jo naredil v etapi.

Težava so kratki, strmi in razbiti klanci, vendar mi zaenkrat na vetru in ravnini kar solidno uspeva kompenzirati moje slabosti. Ko sem pregledal rezultate, je bilo veselje še toliko večje, saj sem končal na tretjem mestu. Vodeči si je naredil lepo prednost, a pogoltnost ni moja ‘vrlina’ in sem tudi z rezultatom pravzaprav daleč nad mojimi pričakovanji!”

Danes je na sporedu druga etapa z dolžino 59,7 kilometra, na kateri bodo morali tekmovalci premagati skoraj 1000 višinskih metrov vzponov.

Spletna stran dirke

Naslovna fotografija organizator, fotogalerija pa je z Izovega osebnega arhiva.

Preberi še
Na Lanzarote 4Stage tudi Slovenci in Hrvatje

Sledite nam