Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
16. aprila 2016

Zadnja etapa najkrajša, a zaradi skalnatih spustov in strmih vzponov vse prej kot nedolžna.

Druga etapna dirka po Krku, Rabu, Cresu in Lošinju se je danes zaključila z dobrih 43 km etapo s štartom in ciljem v Malem Lošinju, ki je zbrala nekaj manj kot 1000 “višincev”.

Zmagovalca etape in skupne razvrstitve sta postala Čeha Pavel Boudny in Matouš Ulman (Česka Sporitelna). Danes sta bila v cilju po uri in 55 minutah, manj kot dve minuti pred drugouvrščenima iz ekipe Freerider-RAM-BMC, Belgijcem Wouterjem Cleppejem in Madžarom Martonom Blazsom, ki sta druga tudi skupno. Tretja danes: Avstrijca Manuel Pliem in David Schöggl (KTM Rad.Sport.Szene), manj kot 4 minute za zmagovalcema.

Skupno tretje mesto pa sta klub smoli ubranila Boštjan Hribovšek in Luka Tavčar (Calcit team). Po Lukovem defektu in kasneje neprostovoljni predelavi Boštjanovega kolesa na singlespeed – to sta bili njuni prvi težavi na dirki – sta v cilj prišla kot osma. Pred izzivalcema za stopničke, Gregorjem Dimicem in Mitjem Tancikom (Energijateam.com Cube), ki sta bila danes četrta, sta ohranila več kot 17 minut prednosti.

“Imela sva izračunano, da imava fore za dva defekta,” se šali Boštjan, ki potrjuje, da jima je šlo do tam tri dni vse po načrtih. “Luka je imel defekt po drugem spustu, pozneje se je meni zlomil nosilec menjalnika. Imel sem celo dva rezervna, a sem prvič videl nosilec, pritrjen z vijakom za ključ torx namesto imbusa … V klance sem šel brez prestal na polno, po ravnini pa me je Luka vlekel.”

Pred Calcitovcema sta bila danes v cilju od Slovencev poleg Energije še Matjaž Budin in Aleš Boškin (MBK SportR.si) na 6. ter Aljoša Martinjaš in Gregor Miklič (Calcit Scott veterana).

Pri starejših od 45 let sta bila Koka Kuzmin in Iztok Robič (Bike team 45+) tokrat 6., skupno sta druga za Rusoma Jurijem Isajevim in Eduardom Šagejevim (Serpentin), ki sta jima prepustila le drugo etapo.

Med ženskimi dvojicami, kjer ni bilo slovenskih predstavnic, sta s še eno etapno zmago skupno krono potrdili puljska dvojčici Gorana in Zorana Težak (Adrenalina Giant).

Med mašanimi dvojicami je podobno, le konkurenca je številčnejša: Južnoafričana Martin in Jeannie Dreyer sta dobila etapo in skupno razvrstitev, v kateri sta druga Nemca Markus Pielenz in Katja Walz (Medsport MTB Reisen), tretja pa domačina Pavao Roset in Andrea Kiršić (Keindl sport).

Primož Lindič in Natalija Anderluh (Bicikel.com) sta danes in skupno zasedla 9. mesto.

Najkrajša etapa še zdaleč ni bila lahka. Po prvem asfaltnem vzponu je sledil težak skalnat spust, na katerem so razen vodilnih v koloni hodili tudi tisti, ki bi ga vozili. Skakanje na kolesa in z njega je bilo še posebej zoprno in morda je prav to stalo padca Aleksandra Lupšo (Ganesha team), ki si je zlomil roko.

Sicer pa o progi več spodaj.

Fotografije Robert Ciglar/Proadventure ZipVitSport

Mah izza krmila

Fant iz ekipe mtb.ba (Bosna) je rekel: “Teško je, al preživjet čemo i danas.” To je bila tudi misel večine tekmovalcev. Odpeljati še zadnjo etapo brez poškodb in prevelikih tehničnih težav.

Eni smo vedeli, kaj nas čaka zadnji dan, drugi ne. Za mnoge predvsem preveč pešačenja. Na Svetega Ivana je večina še pribrcala, nazaj dol po zahtevni planinski poti pa je večina pešačila kar 2 kilometra.

Takoj za tem se je svet obrnil in postavil preveč pokonci, da bi šlo s kolesi. Pohodna obutev je bila zato prava izbira. Planinarjenja je bilo pod vrhom konec in sedli smo na kolesa. Tehnični spust proti morju je šel deloma tudi čez povsem nove “northshore” objekte, a seveda le za tiste, ki so že prej ujeli pravi ritem.

Ko smo enkrat dosegli morje, je bilo težav konec. Trasa je potem speljana ob morju, nekaj po betonskih sprehajalnih poteh, po razbitem makadamu in delno tudi po glavni cesti. Kljub redarjem je bila potrebna precejšnja previdnost in zbranost. Trasa se je kar nekajkrat ponovila v eni in drugi smeri in kaj lahko si spregledal oznako.

Kilometri so se odštevali, višinci nabirali, mi pa smo še kar krožili po borovih gmajnah za Malim Lošinjem. Na teh lepih, mehkih stezah smo pozabili na jutranje pešačenje. In kar naenkrat smo spet prileteli na asfalt, močno zavirali, zavili ostro levo (nekateri šli tudi naravnost), obkrožili hotel in se znašli na obali pred ciljno črto.

Takrat je vsak popravil dres, prijel partnerja za roki in zapeljal skozi slavolok zmage.

Vrstni redi in končna razvrstitev na adriabike.hr

Preberi še
4 Islands: Češka naveza najhitreje prek Cresa
4 Islands: Drugi dan, Rab je pod streho
4 Islands: Krk je za nami

Na uvodni fotografiji štart iz Malega Lošinja, spredaj vodilni v kategorijah. Foto Robert Ciglar/Proadventure ZipVitSport.

Še Mahova galerija
{gallery}2016/160416_4islandsmah{/gallery}

Freestyle zaposluje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam