4 Islands
18. aprila 2024

Kraljevska etapa letošnje dirke 4 Islands ni bila nedolžna, a ni prinesla nobenih sprememb pri vrhu. Zagotovo pa je marsikateremu tekmovalcu povzročila manjši glavobol ali vsaj utrujene noge.

Ikonični start s trajekta v Meragu in po 84-kilometrski trasi in premagovanju 1880 višinskih metrov čez otok Cres vse do cilja v mestu Cres. Starodavne vasi, kozje stezice, ki so jih skozi stoletja “klesali” pastirji, ki so svoje črede preganjali med rodovitnimi travniki. Dih jemajoči razgledi – ne samo na morje, ampak tudi na Vransko jezero. Otok Cres si zasluži kraljevsko etapo!

Skoraj jubilejni 4 Islands in kategorija grand master

Petru Veselu in Marinu Dekoviću Cres očitno zelo ugaja, saj sta etapo po 4 urah in 59 sekundami zanesljivo zmagala in si pred prvima zasledovalcema, Italijanoma Lorisom Tomatom in Michelejem Gallino (Team FVG), privozila skoraj osem minut prednosti. Na tretje mesto sta se uvrstila Nemca Thorsten Damm in Bojan Bohorc (Scott Fahrradladen Gudensberg), ki sta zaostala še dobro minuto več. Peto mesto sta zasedla Iztok Kuret – Izo in Jadran Peran (Rab MTB Paradise 2). Dvojec mtb.si (Matej Hartman in Dejan Nemeček) je zopet osvojil osmo mesto.

V skupnem seštevku sta si pred tretjo etapo Vesel in Deković nabrala že skoraj 10 minut prednosti pred Italijanoma Tomatom in Gallino.

Naš reporter Mah s krajšim javljanjem:

“Ja, etapa je res kraljevska. Vsi kolesarji to cenimo, predvsem pa je sedaj prvi dolg klanec iz Meraga dodatno razširjen. Včasih smo morali mestoma pešačiti, sedaj je to avtocestni makadam. Na cesti nad Cresom naju je skoraj zbil avto, saj stara gospa ni upoštevala redarjev. Najbolj sem užival na spustu iz Lubenic v Miholaščico. To je zame eden najboljših spustov. Dejan pa je samo preklinjal. Očitno si s ta novim kolesom še nista na ti. Ko smo prišli v Miholaščico, smo opazili, da je nad Suskom močna nevihta, mi pa smo imeli celo etapo obsijano s soncem.”

“Je pa Dejan kot lani poln dobrih nasvetov zame. Nekatere ubogam, spet drugih ne. Naj dodam, da najbolj uživa na okrepnih conah, saj pravi, da je to kot bi bil na veselici. Pijača, geli, tudi pršut se najde. On si tam vzame čas in obeduje z užitkom, jaz samo zbašem vase in letim naprej, da imam kakšno minuto ali dve svoj tempo, preden me on spet ujame.”

“Zvečer obljubljajo močno burjo in vlada kar nekaj panike, saj ne vedo, kako bodo tistih šest ladij z udeleženci prepeljali do Lošinja. In najnovejša novica. Prav zaradi tega opozorila je jutrišnja etapa za pol ure zamaknjena.”

Afriški lev Peter s kamnitega Cresa tudi s kakšno insajdersko:

“Etapa končana. Res ne vem, kje so na Cresu našli toliko kamenja. Malce heca. No, danes brez defektov. Na spustih sem se večji del vozil za Marinom, ker se mi je zdelo, da je to bolj ‘defektovarno’! Ha, ha, dober izraz, a ne? Tempo je bil kar konstanten, čeprav sva imela nekaj nihanj. Enkrat je bil on nekoliko slabši, drugič sem bil jaz, ampak na koncu je bilo vse ok.”

“Pa še tole! Kot insajder lahko povem. Zame največje presenečenje na dirki je Hrvatica iz mešane dvojice Zadar Bike Magic Karmen Skiljić. Punca je res talent. Čisto malo zaostaja za nama in mislim, da je na vsaki etapi tam okoli časov kategorije ženske elite. Danes sem se pogovarjal z njenim očetom. Dekle študira v Švici. Tam se nekaj malega vozi s kolesom in mislim, da študira nekaj v zvezi s športom. V glavnem zame resnično presenečenje. Njen partner je ne na klance poriva skoraj nič, kar je pri mešanih parih dokaj nenavadno, saj so moški praviloma močnejši in pomagajo ženskam.”

Kako kaže v kategoriji master?

Pri masterjih sta Nemec Kar Platt in Španec Tomi Misser (Legends of Bulls and Mondraker) Špancema Joseju Hermidi in Antoniu Ortizu (Oldies and Goldies NoNiNa) odvzela še en skalp, a tokrat je boj potekal čisto do ciljne črte, saj sta Nemec in Španec po treh urah, 39 minutah in 53 sekundah za le sekundo prehitela Hermido in Ortiza. Tretja sta bila tako kot na Krku Finca Mikko Kupiaonen in Samuli Visuri (Evoc Finland). Za njima sta se na četrto mesto uvrstila Boštjan Hribovšek in Marko Fržop (Top Sport – Calcit Team).

V skupnem seštevku kategorije master sta še vedno na vrhu Misser in Platt, ki imata pred Hermido in Ortizom dve minuti prednosti. Hribovšek in Fržop sta četrta, za tretjim mestom, ki ga zasedata Finca, zaostajata minuto.

Elita na 4 Islands 2024

Italijana Nicola Taffarel in Massimo Rosa (Metallurgica Veneta MTB) sta prepričljiva zmagovalca kraljevske etape. S časom 3 ur, 16 minut in 37 sekund sta za skoraj minuto in pol prehitela špansko dvojico Klimatiza Toteemi Cabberty 2, ki jo sdestavljata Miguel Munoz in Lios Martinez. Tretja sta bila veterana dirk serije Epic, Nizozemec Hans Becking in Portugalec Jose Dias (Buff Megamo 2). Njun zaostanek pa je bil že tri minute in 40 sekund.

V skupnem seštevku sta Taffarel in Rosa svojo prednost pred Munozom in Martinezom povečala na 3 minute, 40 sekund. Na tretjem mestu sta Nemca Georg Egger in Lukas Baum (Orbea x Leatt x Speed Company), ki sta na Cresu zasedla četrto mesto.

Med ženskami je zopet slavila dvojica Buff Megamo Women, ki jo sestavljata Švicarka Janina Wust in Nizozemka Rosa Van Doorn.

Vsi vrstni redi, tudi uvrstitve ostalih Slovencev, na epic-series.com.

Tretja etapa, otok Lošinj

Slikovita obmorska dirka in 39 kilometrov s polnim plinom. Zabavna in skoraj vse ponovitve enaka etapa, ki na Lošinju postreže z 900 višinskimi metri vzponov. Čeprav je bila osem ponovitev na Lošinju zadnja etapa, se je izkazala za kar težko, saj so bili kolesarji po “plezanju” po Cresu že pošteno izmučeni. Tokrat je Lošinj predzadnji otok, saj se veliki finale seli na Rab!

4 Islands in video vrhunci s Krka

Fotografije prireditelj

Preberi še

4Islands
4 Islands in zgodba dneva: Robbie Powell
4 Islands in zgodba dneva: Jose Antonio Hermida

Sledite nam