Freestyle zaposluje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
15. aprila 2016

Na dirki po kvarnerskih otokih so za prečenje drugega najdaljšega jadranskega otoka z obilico višincev najhitrejši porabili manj kot tri ure.

Tretja in predzadnja etapa dirke 4 Islands – dolgi, hriboviti, skalnati in vsaj na trasi grmičasti Cres! Tu je zbirno poročilo našega tekmovalca (Mah), poročevalca na terenu (Andrej) in domače podgane, ki v centrali spremlja čase v živo, vrstne rede in razvrstitve (Uroš).

Povzetek etape

Matouš Ulman in Pavel Boudny iz ekipe Češka Sporitelna – Accolade ničesar ne prepustita naključju. Tudi tokrat sta zmagala suvereno, dobre štiri minute pred Manuelom Pliem in Davidom Schögglom iz ekipe KTM Rad Sport, le minuto za njima in tik pod tremi urami pa ekipa Freerider-RAM-BMC (Wouter Cleppe in Marton Blazso).

Na četrtem mestu je končala prva izmed slovenskih ekip – Calcit Team (Boštjan Hribovšek in Luka Tavčar) . Na šesto mesto je priletela ekipa Energijateam.com – CUBE (Mitja TancikGregor Dimic), ki ji je peto mesto v zaključku ušlo le za sekundo. Na sedmem mestu je etapo končal dvojec B&B (Matjaž Budin in Aleš Boškin – MBK SPORTR.SI).

“Trenirala sva takšno dolžino etap, zato imava tudi nekaj težav na krajših krosih,” je v cilju povedal Hribovšek. “Danes nama je šlo najbolje od vseh etap, zlasti zadnjih 20 km. Še bolje bi bilo na polnovzmetenih kolesih. Sva že lovila tretjo ekipo, pa nama je na spustu po Lubenicah na polnozvemetenih kolesih ušla. Deli spustov so kar težki.”

Podobno se je godilo tudi Dimicu in Tanciku, ki sta navzgor lepo lovila dvojico pred seboj, nato pa zaostala navzdol.

Pri veteranih  (nad 45 let) ruska naveza Serpantin cycling team ne popušča in je suvereno slavila s skoraj devetimi minutami prednosti pred Bike Team 45+ Koke Kuzmina in Iztoka Robiča.

“Naredila sva napako in izgubila stik z Rusoma,” priznava Koka, potem ko sta si po uspehu na Rabu z Iztokom že obetala, da ju lahko v skupni razvrstitvi ujameta. Zaostanek sta si nabrala z defektom v prvi etapi, a je danes zaopet narasel. “A če bi na vsak način poskušala ostati z njima, bi morda pregorela,” je iskren pionir slovenskega krosa.

Med damami suvereno sestri Gorana in Zorana Težak (Adrenalina Giant Woman Team), med mešanimi dvojicami pa tokrat zmaga ekipi Medsport Mtb Reisen (Markus Pielenz in Katja Walz), ki je v drugem delu etape prehitela južnoafriški dvojec HI-TEC/USN (Martin in Jeannine Dreyer)

Razvrstitve pred zadnjo etapo

Med dvojicami do 45 let na samem vrhu ni prišlo do sprememb. Čeha vodita dobrih sedemnajst minut pred madžarsko-belgijskim parom in dvajset minut in pol pred Hribovškom in Tavčarjem. Na četrtem mestu je italijanska ekipa GECO MTB Team 1, ki pa ima manj kot minuto in pol prednosti pred ekipo Energijateam.com CUBE. Na skupno šestem mestu je še ena slovenska ekipa – MBK SPORTR.SI, ki za petim mestom zaostaja 13 minut.

Pri starejših gospodih, tistih nad 45 let, pa Juri Isajev in Eduard Shagejev bežita pred Koko Kuzminom in Iztokom Robičem in imata pred zadnjo etapo dobrih 16 minut naskoka. Na tretjem mestu skupno je hrvaško-slovenska naveza Milan Roško Vrban in Denis Dodič (ABM 2015 Winners Team).

Zelo tesen obračun, po vsej verjetnosti brez taktiziranja, čaka mešane pare. Južnoafričana imata v skupnem seštevku pred hrvaško navezo Pavao Roset in Andrea Kiršić (Keindl Sport) le dve minuti in pol prednosti, še manjša pa je razlika med hrvaškim dvojcem in današnjima zmagovalcema – ekipo Medsport Mtb Reisen, le ta znaša pičlih 8 sekund!

Pri damah imata “adrenalinki” skoraj neulovljivo prednost, saj znaša zaostanek drugouvrščene ekipe Tomotion Racing by Black Tusk Team, ki jo sestavljata Gwenda Rusling in Judith Mallmann, skoraj uro in pol!

Kuko je out, z njim tudi Nočko

Na najslabši možen način je nastop danes končala dvojica Proadventure ZipVitSport. Jure Kukovič je na ulici v mestu Cres trčil v avtomobil in po neuradnih informacijah utrpel težjo poškodbo noge. Na dirki namreč cesto zapirajo le ob prečkanjih, sicer pa se morajo udeleženci ravnati po cestoprometnih predpisih, kot je tudi jasno zapisano v pravilih. Če to deluje za “civilno” večino, pa za najhitrejše, ki se s tekmeci vsak meter dobesedno borijo za sekunde, dosti slabše, zlasti v naseljih.

Juretov partner Lenart Noč se je do cilja privlekel z zlomljenim sedežem.

“Organizacija je odlična, a glede na to, da se dirka profesionalizira in da se dirka na rezultat, bi bilo pametno, da se zapore povečajo, meni tudi Gregor Dimic. Z Mitjem Tancikom sta imela podobno situacijo na Krku, kar sta omenila tudi v videu.

Fotogalerija Matej Hartman / MahMTB

Mah poroča: Tretja, dobrodelna etapa

Zjutraj sem Janezu posodil očala, ker je svoja izgubil na Rabu. Na trajektu, tik pred štartom, sem Avstrijcu dal zavorne ploščice. No, malo rabljene, a so mu prišle prav. V prvi, nori klanec, je Belgijec A rinil navzgor Romuna B. Kukoviča je v Cresu pobral rešilec.

Tretje etape so se mnogi bali. Tretji tekmovalni dan so se pri marsikomu že pokazale posledice pretiravanja. Prvi klanec je mnoge kolesarje spremenil v pešce. Spust in prečenje oljčnih nasadov pa so poplačali napore. Vsaj tistim, ki so to lepoto okrog sebe opazili. Cres je bil edino mesto, na naši poti. Naprej proti Valunu je vodila visoka pot. Na desni morje, na levi še več hriba, mi pa nekje vmes, malo gor in dol.

V Valun smo se spustili po asfaltu, tam pa se je takoj za okrepčevalnico začel drugi veliki vzpon dneva na Lubenice. Lubenic nam edina deklica na vrhu ni ponudila, zato smo šli kar naprej. Večino višincev je bilo že za nami, pred nami pa precej tehničnih spustov, ki so bili enim všeč, drugim pa ne. Zaključek skozi magični gozd je bil čaroben, zadnji spust v Osor pa asfalten.

Današnje kosilo je bilo najboljše do sedaj. Makaroni z morskimi sadeži, sir in pršut, veliko peciva in za izbrance pivo Reservoir Dogs, ki ga je s seboj pripeljal Deklevc.

Rezultati

www.adriabike.hr

Preberi še:
4 Islands: Krk je za nami
4 Islands: Drugi dan, Rab je pod streho

Fotogalerija AD
{gallery}2016/160415_4islandsad{/gallery}

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam