Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
10. marca 2020

Od mladeniča v krosu preko dvobojev na zemlji in na ulicah do graditelja in soustanovitelja novega novogoriškega društva TCS.

Veriga ostaja na Goriškem. Uroš Breški jo je zaupal someščanu Tadeju Štrancarju, ki ga poznamo že iz časa Živalskih dvobojev in Bike fightov, a pridno menjava vloge v kolesarstvu – nazadnje je udaril kot soustanovitelj novega društva TCS, ki ga zaenkrat spoznavamo predvsem po gradnji poti.

Tadej Štrancar

Vzdevek: Štranci

Kraj: Nova Gorica

Starost: 34

Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … :   Društvo TCS

Uroš Breški: Štranci! Poznam te že nekaj cajta … Ko si bil še mali lycra dečko, sva se borila skupaj v dresih Bišporta in sem bil tam že malo džomba … Vem, da si večkrat vključen tudi v raznorazne organizacije! Povej mi od kje volja, energija, veselje za vse to, ker polnozaposlenemu dedcu ponavadi vedno zmanjkuje časa?

Tadej: To zgodbo glede MTB-ja furam že od leta 1998, ko smo kot mulci v bližnjo Rožno dolino na “pišto” Šponda, ki jo je zgradil pokojni Matevž, hodili gledat rajderje, kako s kolesi izvajajo razne vragolije čez grbine in ostale objekte v paralelnem slalomu – takrat v seriji Živalski dvoboj. Nekako me je ta zvrst športa osvojila in sem nato nadaljeval v urbanem Bike fightu po slovenskih mestih in nato v 4x. Želel sem se poskusiti tudi v DH-ju, ampak žal se ni izšlo. Volja je ostala in čez čas sem ponovno sedel na kolo za enduro in zdaj se preganjamo s TC bando po raznoraznih trajlih. Voljo, energijo, veselje pridobivam predvsem s tem, da se na naši lokaciji v Novi Gorici gradijo oziroma urejajo trajli, ki so poznani po celotni državi in še izven nje, ter nekaj zelo spodbudnega je to, da vsak, ki pride k nam “furat”, nam izkaže spoštovanje za delo, ki je bilo narejeno. Glede zmanjkovanja časa je pa tako, da imam svoje podjetje in ga nikdar ni zadosti, enostavno si ga vzamem zase in ostalo pač počaka … 😉

 

Vidim, da ste zgledno uspeli povezat klapo bikerskih krtov z okoliških hribov in gričev v TCS. To marsikomu ne uspe! Kam misliš, da pelje ta pot? Kje so cilji, meje, pregrade in mogoče kakšne težave se pri takih delih pojavijo?

Moja ideja je, da se ljudje, ki smo ljubitelji in simpatizerji MTB-ja, ki smo čez dan v raznih poklicih in službah, ter se popoldne in za vikende radi vozimo po urejenih in dobrih “trejlih”. združimo, si izmenjamo izkušnje ter pomagamo eden drugemu pri izgradnji in vzdrževanju trejlov. Več kot nas bo, več bo dobrih in urejenih trajlov. Cilji kotirajo kar visoko, saj želimo za celotno področje trajlov v okolici Nove Gorice pridobiti uporabna dovoljenja in zadevo legalizirati, ker se zavedamo, da smo v Sloveniji nekakšna Kalifornija glede MTB-ja. Vremenske razmere nam omogočajo celoletno vožnjo. Težave, s katerimi se spopadamo so v veliki večini, kot drugod po Sloveniji, v lastništvih gozdov in s tem posledično tudi v soglasjih, kar pa je bistvena zadeva za izdelavo MTB trajlov.

 

Ker se pogosto srečujemo in ker dobro poznam nekatere TCS-jevce, opažam, da ste povečini že odrasli, vsak s svojimi obveznostmi, s svetlimi mladimi izjemami, in vseeno vaši projekti rastejo in nastajajo nove steze! Sprašujem te (se) … Ma kje je mularija za primt pikon?! Imam občutek, da bi vsi furali … Potem pa tema, ko je treba kaj naredit?

Živimo v dobi, ko prihaja generacija, ki žal ne pozna ročnega orodja in sploh ne ve, kaj je to. Če se že pojavijo novi kopači, ki nam v dobri veri želijo pomagat pri izgradnji novih MTB poti, pa žal s tem orodjem ne znajo rokovati. Zato upam in si srčno želim, da se bo v prihodnosti z raznoraznimi predstavitvami na področju vzgoje in izobraževanja nekako to ciljno skupino ljudi usmerilo in jih na praktičen način pokazalo, da se žal nič ne naredi samo od sebe. “Mulci” vsi dobro vejo, kako “prismodit” v bando, ma kako jo naredit, je pa tema za drugič …


Vse je v vizualizaciji, foto TCS @tcs.ng

mtb.si: Od krosa in dvobojev do … ? Kaj vse si že fural na dveh kolesih v življenju?

Tadej: Začelo se je leta 1998 v Bišportu v Novi Gorici s krosom, potem se je hitro prelevilo v dvoboj, Bike Fight in 4x. Obstajajo tudi zametki DH-ja, ampak samo na lokalnih progah. Žal se ni izšlo. Sedaj po cca 15 letih pa enduro.

 

Prosimo predstavi TCS v nekaj stavkih. Kaj se greste, koliko vas je?

Društvo TCS je novo ustanovljeno društvo, ki ima trenutno 48 članov in smo predvsem ljubitelji in simpatizerji MTB-ja, ki se radi vozimo po urejenih in vzdrževanih trajlih. Dejavnost, s katero se poglavitno ukvarjamo, je ta, da vzdržujemo obstoječe in gradimo nove trajle ter se potem tudi vozimo. Pri naših dejavnostih imamo popolno podporo Mestne Občine Nova Gorica in tudi v prihodnje se dogovarjamo, da bomo sodelovali tudi na drugi področjih (pumptrack …).

 

Kako ste pa kaj v skladu z zakoni? Vemo, da je na vašem koncu inšpekcija še posebej dejavna.

Glede zakonodaje je tako, da smo prav zaradi tega ustanovili društvo, saj želimo na tem področju premakniti zadeve iz točke nič naprej proti temu, da se stvari začnejo odvijati v prvo smer, tako kot imajo to urejeno v tujini. Obiski s strani inšpekcije so bili, tudi osebno sem se srečal z njimi na trajlu, in smo se pogovorili, kako in kaj moramo urediti, da stvari pridemo do konca. Urejanje smo vzeli resno in rezultati so že nakako vidni, kar se izkazuje na trajlih.

 

mtb.si (splošna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Tadej: S TCS bando lahko tudi na severnem delu Nove Gorice, kjer furamo nov odsek, ki smo ga pravkar uredili. Nato sledi Štranci špric pri lokalnem burek mejkerju.

 

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Nekje v miru, v naravi, kjer si “filam” baterije za nove podvige.

 

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Po vsej verjetnosti bi se ukvarjal z alpskim smučanjem, kar je pa za Primorca iz Nove Gorice zelo specifična zadeva.

 

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu

Trenutno zaradi pomanjkanja časa je to elektrificiran Specializedov Turbo levo Comp letnik 2019 z nataknjenim Fox Kashima 36 vzmetenjem spredaj in Fox DHX2 coil zadaj ter potopno sedežno oporo. Dobro služi in se tudi zelo suvereno pelje po trejlih.

 

Tvoje prvo kolo?

Kot že pri predhodnikih v rubriki Rogov Kekec zelene barve.

 

Tvoj vzornik?

Nekako sem že prerasel to dobo v življenju, ga nimam, ampak če mi kakšna starejša oseba pove kakšen “moder” stavek, ga z veseljem sprejmem.

 

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

V društvu imamo kar nekaj podmladka in upam, da se bo čez čas o njih pisalo na mtb.si.

 

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Vaja dela mojstra in mojster dela vajo.

 

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

4X Plave leta 2003, na tejblu pred bando je šlo nekaj narobe in nato na glavo preko balance. Spomin se nadaljuje od nosil reševalcev naprej. Epilog: pretres možganov, izpahnjena rama ter nekaj reber je bolelo še cca 4 mesece.

 

Preberi še

Na verigi: Uroš Breški

Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam