3. maja 2011

Slovenska ekipa UCI s tremi možmi na štiridnevno etapno dirko, ki bo v Schladmingu potekala čez mesec dni. Pogovor s kapetanom Robertom Kordežem.

Po lanskem nastopu tričlanske ekipe MTB Koroška na gorskokolesarski etapni dirki Alpentour Trophy, ki poteka v okolici Schladminga na avstrijskem Štajerskem, bo imela Slovenija letos še močnejše zastopstvo. Na dirki bo med 2. in 5. junijem nastopila slovenska UCI ekipa Orbea Geax.

Kapetan pa bo vendarle Korošec – izkušeni Robi Kordež, ki naslednjo nedeljo dopolni 34 let. Ob boku bo imel Primorca Matjaža Budina, zmagovalca druge letošnje domače pokalne dirke v krosu, in Štajerca Blaža Pristovnika.

V članski konkurenci dirke kategorije UCI S1 bo konkurenca vsaj tako močna kot lani, ko je bilo na štartu nekaj vrhunskih domalčih in nemških ekip ter nizozemska olimpijskega šampiona Barta Brentjensa. Ekipa Orbea Geax, ki je mednarodno res bolj znana po svojih dveh damah kot po fantih, pa tja vendarle ne gre le na štart temveč dirkat na visoke uvrstitve. Čeprav so vsi trije brez izkušenj z etapnih dirk, če ne štejemo istrskega Toura in Parenzane.

“Nikdar še nisem vozil česa takšnega, a si predstavljam, v kaj gremo,” pravi Kordež. “Pričakujem malce drugačen tempo kot na enodnevnih krosih. Glede na konkurenco lanskega leta mislim, da bi se dalo priti v prvo peterico skupne razvrstitve. Če bomo vsi trije nastopili brez težav, pa smo tudi ekipno lahko med prvimi tremi,” Robi ocenjuje ekipno konkurenco, v kateri se seštevajo časi treh članov, ki jim ni treba kolesariti skupaj kot morajo to početi dvojice na nekaterih drugih etapnih preizkušnjah, recimo na Cape Epicu.

“Imamo kar pozitivna pričakovanja. Kolikor se poznam, ne bi smelo biti krize. Imam nekaj informacij od lanskih udeležencev, veliko sem se o tem pogovarjal z Andrejcem in tudi z Makanom. Tako da mi je približno jasno. Vzponi so dolgi in strmi, tega pa imamo na Koroškem dovolj za dober trening,” kot ponavadi v smehu razlaga Robi.

Je to morda zanj tudi osebni preskus pred naskokom na kakšno drugo etapno dirko?
“Grem pogledat, kaj se bo dogajalo z menoj. Etapnih dirk se mi ‘lušta’. Letos bo to gotovo edina zame, saj nastopam v krosu, v prihodnosti pa kaj se ve … Za maratone in etapne dirke sem pri teh letih skoraj še junior!”

Seznama prijavljenih na strani MTB festivala Schladming ne osvežujejo ravno dnevno, tako da je ta trenutek na njem kot edini Slovenec veteran Aleš Boben. Rok za prijave se izteče 15. maja. Sprejemajo posamične prijave v večih kategorijah od članic in članov elite do amaterjev in prvič celo udeležencev na električnih kolesih. Vodi se tudi razvrstitev tričlanskih ekip v treh kategorijah (elite, amaterji in mešane m/ž ekipe), razpisana pa je tudi kategorija Alpentour Adventure za dvojice ljubiteljskih kolesarjev.

www.mtbfestival.at

Na fotografiji Robi Kordež, foto Blaž Žnidaršič

Sledite nam