luka novak
23. maja 2023

Pravila za izbiro naslednjega člena so raztegljiva. Še en spustaš, ki je začel razgrajati že pred več kot četrt stoletja in nadaljeval z naslovi državnega in pokalnega prvaka in veliko dirkal v reprezentančnem dresu. Eden najuspešnejših doslej, tudi v 4krosu.

Luka je na verigo pripel Matej Drnovšek.

Luka Novak

  • Vzdevek: ga nimam več 😀
  • Kraj: Pernovo, Žalec
  • Starost: 39
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Novakbike
  • @luka.novakbike
Pokrovitelj Na verigi

Matej: Saus Luka! Končno sva tud midva prišla na ketno.
Prvo kot prvo: kdaj ti bo zmanjkalo zaloge plave in rumene farbe, ima to fotr še kje v Arji Vasi pod zemljo zakopan?

Luka: Seos Drč. Če bi se kej te dni peljal mimo naše trgovine v Žalcu, bi lahk vido, da smo fasado poštrihal na sivo, ker nam je zmankal plave in rumene. 😓

Poleg družinske kolesarske trgovine se zadnja leta se ukvarjaš tudi z rančarstvom … Koliko glav živine že imaš? Sej ne, povej, kaj delate na ranču?

Zaenkrat 11 krav, 4 koze, 8 bizone pa 9 nojev, hehe … Zares je pa to vikend plac, kjer se odklopimo od vsakdanjega stresa, spečemo pico, spijemo kak pir al pa 4 in se poveselimo, al pa za čisto čilanje na ležalniku z zvoki narave.

luka novak
Nedavno na G-spotu

Grema zdej mal bolj nazaj – ko smo Trbowci začeli dirkat, si ti veljal kar za profesionalca. Swatch Novice extreme, lastna zaloga Scott koles, resen trening … Kako je bilo tebi v tistih zlatih časih? Kaj te je vleklo na dirke, kaj te je motiviralo, kaj ti je pomenilo stati na stopničkah?

Ja, začeli smo z Novak-Scott teamom. Pado sm takoj not v ta šport. Nekaj talenta sem prepoznal v sebi, podporo staršev sem imel in sem potem to samo teral naprej. Kar hitro, že kot junior, sem začel delati dobre rezultate, tako v spustu kot tudi dualu (predhodnik 4X-a) in to me je gnalo naprej. Dober filing je bil zmagat. Med dirko itak nimaš cajta kaj dosti uživat, ker je pulz ves čas 200 in te je ves čas malo strah. Ko pa narediš rezultat, je pa res TOP filing. Glede treninga. Na začetku smo se samo furali. S kolegom Turbotom sma nabijala za bajto samo en jump cel popoldan, tk smo se tut veliko naučil. Sem čisti samouk. Nismo rabili veliko, da smo se imeli na kolesu fajn. “Resen” trening je prišel malo kasneje, ko sem prišel v kategorije elite. Zdej v teh cajtih po moje pobi 3x bolj trenirajo, kot smo mi takrat, sem prepričan v to.

Najboljša DH tekma v Sloveniji / najboljša DH proga, na kateri si kadarkoli dirkal in zakaj?

Sigurno Trbowle matkurba! Proga mi je vedno ležala, zmage so padale, skor domača dirka, organizacija vrhunska, veliko blazin na drevesih. TOP!

Najboljša DH proga. Ta je težka. Kr velik prog mi je blo všeč. Recimo da Mariborska, ko je bil cilj še v Areni.

Leta 2008 ste taktično stopili skupaj z Jamnikom, Paradižem, Hölclom in Logarjem v ekipo Enduro Mulisha, da ste nas končno premagali v prevladi klubskega pokala. Imaš še kej slabe vesti zaradi tega?

Še dans vas boli jle ? Bli sm res ornk team in bi blo žalostno, če vas ne bi dol udarl! 😜

Baje se voziš samo še na štrom, naštej 5 razlogov, zakaj to priporočaš tudi nam, starim dirkačem?

Že 3 sezono samo na štrom, res je, OK, furam še jump bicikl, ampak tist je itak druga zadeva. Zakaj štrom? Mam se tk fajn, ko se na kolesu še nikol nism imel. Čisti 100% užitek. Prej sm se meu sam dol fajn, zdej se mam še na gor. Furam še več, kot sem prej. V enakem cajtu nardim več spustov kot prej. “Bike park” mam na vsakem hribu. Bolj varnega se počutim pri večji brzini. Evo ti jih 5, 6.

luka novak

mtb.si: Drč te je že skoraj vse vprašal … Dirkanje v spustu spremljaš, za domačega te verjetno malo skrbi, kaj pa za svetovni pokal? Saj letos bomo šele videli, kam gredo novosti od pravil do televizije, ampak kako se ti je zdelo lani? Proge, ekipe, poškodbe …?

Luka: Svetovni pokal redno spremljam. Nekaj ostalih dirk pa tudi, ker sem fen Kalinška. V Sloveniji imamo talenta, ki ga še nismo imeli. Mulc je odpalen. Stil ma vrhunski, da o filingu za kolo ne govorim.

Glede novosti v svetovnem pokalu – bomo videli, kako bo to letos zgledalo. Upajmo na najboljše. Proge so mi bile včasih bolj všeč, ker so bile bolj naravne. Dans je bolj ko ne sam top speed od štarta do cilja in v smrt. Pogrešam res tehnične off camber in podobne odseke. Nor tempo furajo, me je strah, ko gledam preko tv-ja. Krejzi! Furajo ornk na limitu, sploh nori Francozi. Pa rabimo še nove lokacije in več dirk bi moralo biti. Vsaj 10. Kar se tiče ekip, je pa fajn videt, da so boksi že kar dost na nivoju. Ekipe s tovornjaki, velikimi tendami. Že malo podobno MXGP sceni. Enmal, hehe.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Luka: Furat s prijatli lokalne hribe v sp. Savinjski, pol pa na ranč na pico in pir!

Tvoj popoln dan brez kolesa?

V živo pogledat MXGP dirko.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Verjetno bi dirkal motokros.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Scott Ransom eride. Eno kolo za vse terene. Zasvojen!

Tvoje prvo kolo?

Se ne spomnim. Prvi spomin z dveh koles je motokros motorček Benelli 35cc. V zgodnjih otroških letih sem bil več na bencinu kot na pedalih.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Ka pa vem?? S prijatli najraje furam, ker je zelo sproščeno in je dobra zajebancija. Neke druge želje nimam, nisem nikoli razmišljal o tem.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Moj nasvet je, da ima vsak nek skriti talent v sebi … Najdi ga in ga izkoristi!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Golte, pozimi po snegu in ledu, smo šli z družbo furat DH. Od zgornje do spodnje postaje gondole. Na enem ledenem travniku me je odneslo in sem zaspal za neki cajta. Šele nekaj ur kasneje sem se začel zavedat, da dejansko živim, ko so mi v mavčarni deval gips na roko. Hvala vsem, ki so mi takrat pomagal. Sej vete kiri ste.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Na naslovni fotografiji: veseli fan številke 243 na MXGP

Preberi še

Na verigi: Matej Drnovšek
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam