18. maja 2014

Prva dirka evropske serije v spustu za las ušla dežju, Pandur najhitrejši Slovenec na 13. mestu, Otoničar 2. mladinec.

Kranjčanka Zarja Černilogar (Blackthorn GT) in Avstrijec David Trummer (RRP Ghost) sta zmagovalca letošnje prve dirke evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup na Mariborskem Pohorju.

Oba sta bila najhitrejša že v sobotnem razvrstitvenem nastopu in sta šla danes na progo kot zadnja v svoji kategoriji. Zarja je kljub dvema padcema zmagala s 7 sekundami prednosti pred drugouvrščeno Mariano Salazar iz Salvadorja in 10 pred tretjeuvrščeno Čehinjo Jano Bartovo. Špela Horvat (Energijateam.com) je zasedla 13. mesto (+29,92).

Tudi 19-letni Trummer je zmagal z lepo prednostjo 3,8 sekunde pred poljskim prvakom Slawomirjem Lukašikom, Šved Robin Wallner je na tretjem mestu zaostal za 4 sekunde. Žigu Pandurju (Unior Tools Team), ki je bil v soboto 4. nahitrejši, je finalni nastop slabše uspel, kot najvišje uvrščeni Slovenec je dirko zaključil na 13. mestu. Jan Cimperman (MTB Trbovlje/Specialized) je bil 24., Nal Otoničar (Unior Tools Team) pa na 29. mestu drugi najhitrejši mladinec.

Tako Zarja kot David sta pred tednom dni na isti progi pred tednom dni dobila že dirko slovenskega pokala. Na lanskem finalu evropskega pokala na Pohorju je Zarja zmagala, Trummer pa je bil drugi, kar je bila doslej njegova najboljša uvrstitev.

“Drselo je in dvakrat sem končala na tleh, pa še čez skalnati odsek sem šla z eno nogo odpeto iz pedala,” je povedala Zarja, lani skupna zmagovalka serije. “Glede na takšen nastop sem vesela, da sem zmagala!”

Pri fantih je odločala tudi vidljivost, pri najboljših se je v gozdnih odsekih precej stemnilo.

“Na štartu sem se malo bal za vreme, a mi je uspel odličen nastop. Poznam razmere, saj sem blizu doma in sem veliko na Pohorju,” je povedal David, Štajerec iz Gnasa in leta 2011 mladinski svetovni podprvak.

Žiga pa: “Vidljivost je bila slaba in kljub dobremu oprijemu sem naredil tri, štiri večje napake, izgubil hitrost in precej časa. Slaba dirka, gremo naprej.”

V kategoriji mlajših mladincev do 17 let je zmagal Nemec Till Ulmschneider, Mariborčan Matic Kvas (Specialized Bike Park Pohorje) je bil 7. V veteranski kategoriji masters je zmagal Čeh Rostislav Štencel.

Proga se je čez dan lepo sušila, a se je večina do konca odločala za gume za mehko podlago. Zopet se je ulilo tako rekoč tisti trenutek, ko se je Trummer ustavil v cilju …

Naslednja dirka serije bo od 20. do 22. junija v Schladmingu, številne udeležence pa bomo že naslednji konec videli na dirki slovenskega in hrvaškega pokala v Buzetu (UCI C2).

www.ixsdownhillcup.com

Preberi še:
iXS DH Maribor: V “seedingu” spet Zarja in David 17. 5.
iXS DH Maribor: Joe Connell s kamero na progi 16. 5.

Na uvodni fotografiji Trummer, vse foto Vanja Kodermac.

iXS Euro DH Cup Maribor 2014 – vrstni red finala

Sledite nam