matej drnovšek
16. maja 2023

Kako je mogoče, da je šele kot 367. prišel na vrsto legendarni in neuničljivi spustaš iz Trbovelj, reprezentant, zmagovalec slovenskega pokala?!

Mateja je v verigo povabil Alan Sanguineo.

Matej Drnovšek

  • Vzdevek: Drch, Drakula
  • Kraj: Trbovlje
  • Starost: skor 37
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : MTB Trbowle du smrt!
  • @holzmaister.si
Pokrovitelj Na verigi

Alan: Lega Drč! Desetletje nazaj si krojil sam vrh spustaške scene v Sloveniji, prvi nasprotniki so bili prijatelji, sosedi, sošolci, prej kot klubski kameradi. Zanimivo je, da ste vsi redno pristajali v top ten na dirkah v časih, ko je bilo dosti prijavljenih na dirkah in velik hype okoli spustaške scene, prihajate pa iz relativno majhnega okolja. Bi to pripisal naključju ali druženju in treniranju ter potiskanju en drugega do meje ali malo čez?

Matej: Saus Leroy! Pod črto bi rekel, da smo bli tako dobri predvsem zato, ker nam je bila to v prvi vrsti zabava. Mulci, brezskrbnost, testosteron … v DH smo našli popoln ventil.

Matej Drnovšek
Drch v sedanjiku (ni samo specjalka)

Povezano s prejšnjim vprašanjem: Rachel Atherton so “očitali”, da je dobra, ker trenira z dobrimi. Vidiš v temu kakšen smisel ali je vsak sam odgovoren za svoje rezultate?

Osnova je odvisna od posameznika, za nadgradnjo pa to seveda drži, dokazano v vsakem profesionalnem športu. Poglej, kaj iz punc dela hitri Miri.

Trbovlje veljajo za meko spustaške scene v Sloveniji, uspel vam je tudi veliki met, organizacija dirke za svetovni pokal na Lošinju. Med drugim si trailbuilder, obdeluješ les in si s tem služiš kruh, spomnim se, da si bil tudi veliko dejaven z video vsebinami s svojo zgodbo Titanium Productions. Ogledali smo si celovečerec Five v Trbowlah, objavil si razne prispevke kot naprimer spust po bob stezi v Sarajevu ter veliko drugih, se s tem še kaj ukvarjaš?

Včasih sem veliko snemal in montiral, tudi študij je šel v to smer, potem sem pa dobil dve hčerki in enostavno ni več časa, sploh za montažo … Tu pa tam še naredim kakšen privat edit, da bo kaj za spomin. Kot si omenil, sem trenutno zelo aktiven, čeprav tega ravno ne kažem na socialnih omrežjih. Poleg familije, športanja, gradnje trailov, organizacije dirk in vsega, kar spada zraven, imam tudi biznis www.holzmaister.si, stisnite kak lajk! Tako da ja, dnevi imajo čisto premalo ur.

matej drnovšek

Če se vrnemo na Titanium, še kaj zbiraš spominke v telesu ali se je tudi zate življenje malo umirilo? Ko si bil mlajši, se te spominjamo kot “divjega” in brez strahu. Še zdaj ne vem, ali si jo ti slabše odnesel ali mogoče motorist, ki je trčil vate. Na kolo si se v novi sezoni vrnil bolj hiter in jezen kot prej, čeprav nesreča ni bila nedolžna. Deloval si neuničljiv tako na kolesu kot izven prog. Tekmovalci gledate na to drugače kot mi navadni smrtniki, mene je poškodba ali pa samo padec resetiral v glavi za kar nekaj časa. Z leti čutiš kaj od starih poškodb ali so to samo zgodbe za vnuke in te ne ovirajo pri vsakdanjem življenju?

Normalno, da se je malo umirilo, z leti se v sistem inštalirajo blokade – jutri imam šiht, pojutrišnjem sestanek, froce moram peljat v šolo, pokosit je treba okoli bajte, itd. včasih pač ni bilo toliko odgovornosti in je zato bolj letelo. Poškodbe sem pa nekako vzel kot nujno zlo in se pri rehabilitaciji motiviral s tem, da se čimprej vrnem delati to, kar me veseli in dela živega. Moram potrkati, zaenkrat še vse dela (čeprav material škripa), je pa treba veliko vložiti, da je mašina poservisirana, fit in zdrava. #nmuč

Športne aktivnosti z L & L

mtb.si: Kakšni so tvoji prvi MTB spomini? Trboveljska scena je konec devetdesetih eksplodirala, kaj vas je potegnilo, kdo je bil kolovodja?

Matej: Čisto prvi MTB spomin je scena tam nekje pri 10 letih, ko sva s sosedom svoje Rogece polepila s kartonom in furala kao “motoGP” po gozdni vlaki, takrat še nismo vedeli, kaj delamo. Vse skupaj pa je sprožilo eno naključje leta 1999, ko smo (takrat vsi skejterji) odšli na premiero nekega muvija v Ljubljano. Pred filmom so z odra metali merch iz Obsessna in Pingo (Žiga Živoder) je ulovil VHS kaseto Kranked2. Film smo skoraj skurli v videorekorderju in nekaj nas je začelo vse to probavati in seveda snemati v lokalnih hostah. Vzporedno sta bila tisto leto Seba in GG na svetovnem pokalu v Mariboru, kmalu naredila klub in organizirala prvi DH Javor. Po tistem smo se pravi kalibri nekako nabrali na kup in se povezali, ostalo je zgodovina.

Včasih se malo vrne, recimo med veterane na DH Lošinj 2016, foto bd studio

Kaj se pa danes fura? Ne reci, da specjalka …

Itak da specialka, že 10 let. V bistvu na cesti zelo uživam, gor skus za zdravje – dol čez za iskanje idelanih linij.
MTB je bil pa vedno pri bajti, trenutno Pivot Firebird, večinoma analogno – na noge, tu pa tam kakšen shuttle ali zajla.
Lani sem obrisal prah s starega dualca, da lahko mali dve treniram na pumptrackih.
Čez par let se bo v garaži našel tudi kakšen eBike.

Bliža se državno prvenstvo v enduru v Trbovljah, jeseni na Lošinju prirejate celo mednarodno dirko v krosu, kakšno vlogo boš imel pri teh dveh prireditvah?

Kot klub smo kar aktivni v organizaciji dirk, nonstop se razvijamo in iščemo nove izzive … Ubvladamo mk! Poleg grafike, tiskovin, weba … za kar sem zadolžen pri vsakem projektu, sem potem na dirkah ponavadi podpisan še kot direktor proge.
Za DP enduro pa so me fantje določili tudi za direktorja dirke.
Konec sezone se bomo preizkusili še v organizaciji XCO dirke na Lošinju, vabljeni furat – trasa v Čikatu bo res ena lepših.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Matej: Sončen vikend, hitra proga, močna konkurenca.
V finalu zadnji na štartu.
Linije so naštudirane, pulz na 120.
Zadnjih 5 sekund se odšteva, štartam.
Leti u podn, suvereno, folk se dere.
Pridem v cilj, na semaforju zelena.
Več pa ni!

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Že vsak dan, ko se ne zbudiš v kliničnem, je nadpovprečen. Verjemte mi.
Ampak recimo – vstanem ob petih, solo na Triglav. Na Planiki spijem kofe, sonce prbija, skrbi ni. Ob 14:00 sem že pri jezeru. Mali dve naložim na SUP, žena se sonči zgoraj brez. Proti večeru pridejo še frendi, vržemo mal na roštilj in spijemo par rosnih. Mmhm

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Včasih smo sanjali o kros motorjih, pa ni bilo dnarja. Zdej je to že mim.
Stvari in športov ki me zanimajo, je preveč za en life time.
Trudim se vsako leto probat kakšno novo stvar, upam da mi uspe obkljukat čim več, dokler telo še dopušča.
Fajn ga je karvat po rebrcih.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

2010 Specialized Demo 8 II
Tisto leto sem se vrnil po prometni nesreči, ko je pred operacijo kolena kazalo 50/50, če bom sploh lahko še vozil oz. normalno hodil. Dr. Kristan me je k sreči vrhunsko sešraufal skupaj in zaenkrat še drži, hahaa.
Ponujena mi je bila druga šansa, da sem spet lahko dirkal. Bike mi je sedel u nulo, vse se je poklopilo … Moj mindset, črno/rdeča kombinacija (bike + Royal kit). Fak, še zdej mi grejo dlake pokonc, res je bil jezn!

Tvoje prvo kolo?

Metal srebrn Kekec, kmalu za tem pa BMX z rumenimi gripi in zicem.
Trenutno sem na številki 28.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …
Definitivno je najbolj zabavno furat s Cecom (Jan Cestnik), ki je po poškodbi hrbtenice moral kolo na žalost parkirati. Se je pa pred kratkim spet usedel na eBike, tako da upam, da se mi ta želja uresniči. Maš tu Johnny!

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Trajbi, skus trajbi!!
Nasvet, ki se ga da aplicirat v vse situacije življenja. Epsko, hvala GG!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Uff dost jih je blo. Najbolj boleč je bil v Champeryu, OTB in strgane ramenske vezi. Najbolj spektakularen pa v Les Getsu, ko sem v stilu Herminatorja poletel čez smučarske mreže. Sekvenca je bila celo objavljena v Dirt mag-u (to je tist iz papirja, ku primeš u roke in listaš). Sicer mi ni bilo nič – se mi zdi, sem pa potem v isti furi zaplužil v cilj in si razparal desni komolec. Šivanje s smejalnim plinom v operacijski, kjer vsi govorijo samo francosko … Ampak to je že druga zgodba, ne nDee? hihihhi

In še novost: Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Eden od tistih dni s Hasanom … Pa še dobra muzka je spodi.

Preberi še

Na verigi: Alan Sanguineo
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam