Danilo Frlež
Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
8. septembra 2020

Če lahko rečemo, da ga je cestno ultrakolesarjenje obsedlo, potem mu je gorsko zabava. Ultra MTB izziv pa še išče. Je pa res že sedmi Savinjčan zapored v seriji.

Danila je na verigo pripel Davor Vrečko.

Danilo Frlež

Vzdevek: /
Kraj: Šentjur
Starost: 49
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Šentjur Power, Randonneurs Slovenija

Davor: Danilo, kaj se mora zgoditi v glavi človeka, da si reče: “Nič, grem s kolesom v Bratislavo na kavico?” Kako premaguješ tako velike razdalje?

Danilo: Brevet Šalovci/Bratislava/Šalovci ni prišel čez noč. Ko začneš voziti malo daljše razdalje, se po vsaki taki furi vprašaš, kako bi bilo pa na malo daljši, predvsem te zanima, kako bi se telo odzvalo na dodatnih 50 ali 100 km. In poskusiš. Bratislava je bila moja prva 400-ka in moram reči, da ena najlažjih. V Sloveniji je nemogoče odpeljati tako ravninskih 400 km. Pa še do Bratislave je le 200 km – potem je samo še pot nazaj do izhodišča.

Kljub temu, da v prostem času voziš MTB, je očitno, da postajaš pravi cestni ultra kolesar. Na katere dosežke si do danes najbolj ponosen?

Prav gotovo je to lanski PBP, brevet vseh brevetov Paris-Brest-Paris v dolžini 1200 km in moj prvi 1000+ km brevet. 1000 km je vsaj po mojem neka razdalja, po kateri si lahko rečeš, zdaj sem pa vsaj pripravnik za ultra kolesarja. Tu ena preživeta noč na biciklu ni več dovolj, zgodi se druga, ki je čisto drugačen svet od prve.
Potem je tu opravljen Everesting, ki je odlična mentalna priprava za daljše razdalje na cesti. Čeprav je razdalja podobna, je 44-krat prefurati isti klanec povsem druga zgodba kot narediti en 200 km krog.

Postal si rekreativni športnik leta 2019 v občini Šentjur. Izpeljal si nekaj izjemnih projektov, kaj načrtuješ za naprej?

Iskanje limita (tako telesnega in mentalnega) je še vedno v teku. In idealni za to iskanje so ultra-breveti v tujini, ki upam, da bodo po letošnjem mrtvilu drugo leto spet zaštartali. 1001 Miglia Italia bi bila idealna za doseganje nove meje. Pa še prva bikepacking 1000 km dirka po Sloveniji, ki se obeta v letu 2021, se sliši odlično.

Danilo Frlež

mtb.si: Ti je MTB malo bolj za “na kratko” in cesta bolj “ultra”? Razmišljaš morda tudi o kakšnem MTB ultra izzivu?

Danilo: Ja, trenutno mi je MTB res samo za presekat cestni trening in kak kratek skok na makadam in v hribe. MTB ultra? Lahko, če ta ne vključuje skokov čez korenine in strmih singlc. Tukaj pa moj pogum odpove.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Danilo: Kje niti ni važno, sam da je dolg. In najraje sam, da je tempo res tak, kot si ga sam zastavim.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Regeneracijski dan po res dolgem brevetu, po možnosti popoldne prenos etape s kolesarske dirke. Sicer pa: dan brez kolesa?

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Vozil cestnega.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Pinarello dogma, ki zna biti kljub svoji aero postavi udobna in prijazna do telesa na daljših razdaljah.

Tvoje prvo kolo?

Uf, prvi, ki se ga spomnim, klasična Rogova petka iz 80-ih, kmalu za njo pa Rogov maraton, s katerim pa sva dala skozi tudi že mojo prvo Franjo.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Vsak mladi nadobudnež, ki vrti pedala. Čim več jih bo, večja je možnost, da bomo še vedno imeli vrhunske kolesarje.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Ne tekmuj z ostalimi, tekmuj s samim seboj. Le tako bo tvoj današnji jaz boljši od včerajšnjega.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Skupinski padec na eni od Franj. Takrat sem prvič slišal, kako glasno zna pokat karbon, in občutil, kako je, ko ti čelada drsa po asfaltu.

Fotografije so iz Danilovega osebnega arhiva

Preberi še

Na verigi: Davor Vrečko
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam