Davor Vrečko
Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
1. septembra 2020

Še vedno smo v Savinjski dolini, tokrat v Šmarju pri Jelšah pri možu, ki po strasti do kolesarjenja, po asfaltu ali izven njega, ni kaj dosti manj znan kot po podžupanovanju.

Davorja je na verigo pripel Gregor Krajnc.

Davor Vrečko

Vzdevek: Colombia Boy (očitno sem prevečkrat oblekel dres kolumbijske ekipe)
Kraj: Šmarje pri Jelšah
Starost: 35
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Šentjur Power

Grega: Glede na to, da si že več let glavni božiček na tradicionalni božičkovi rundi, me zanima kakšna zanimiva anekdota, ki se ti je zgodila med pozdravljanjem otrok in starostnikov?

Davor: Huh, zgodb, povezanih z našo božično rundo, je ogromno. Moramo biti precej iznajdljivi in prepričljivi, da otroci kljub temu, da se naenkrat pojavi 50 božičkov na kolesu, še vedno 100 % verjamejo v božička.
Mislim, da nam to odlično uspeva, namreč ko nagovarjam otroke, sta mi najboljši pokazatelj sin Sven (6) in hčerka Lorena (8), ki še vedno ne vesta, da je tisti pravi božiček z najbolj košato brado njun oče.
Ni jima sicer jasno, kako lahko ima božiček isto kolo kot ati. 😊
V spominu pa mi bo za vedno ostala gospa iz doma starejših Šmarje pri Jelšah, ki je trdno verjela, da sem pravi božiček. Ko sva zapela Sveto noč, je od sreče zajokala.

Kdaj si na kolesu najbolj trpel? in kdaj najbolj užival?

Trpljenja je bilo kar nekaj, pri mojih 100 kilah se pekel začne vedno, ko se naklon dvigne nad 10 %. Izreden napor predstavljajo tudi naše redne torkove runde (Šentjurska runda), kjer večkrat vidim ‘belo’.
Nikoli pa ne bom pozabil MTB dirke 4Islands, kjer mi je kolega Urban Ferenčak dal nasvet, da naj grem kar s hardtailom, in sem šel. Tistega kamenja in vratolomnih spustov ne bom nikoli pozabil, vsako noč dirke sem s strahom zatisnil oko. Ko sem se vrnil domov in šel z MTB v domače gozdove, se mi je zdelo, da se vozim po tepihu. 😊
Najbolj pa uživam na sproščenem dogodku MTB Boč, ki ga organizira kolesarsko društvo Atom. To je jesenski čas, s kolesom po gozdovih na vrh Boča, dobra družba, dobra hrana, kostanj in mošt.

Davor Vrečko

Si kdaj razmišljal, da bi se poskusil na tekmi slovenskega pokala v gorskem kolesarstvu?

Nikoli, žal sem začel kolesarit precej pozno. Pa tudi precej hitro sem spoznal dejstvo, kako težko je doseči kakršenkoli dober rezultat. Konkurenca je res izjemna, poklopit sem more precej stvari -> geni / čas / pravilni trening / talent. Skratka, res uživam v življenju “povprečnega” kolesarja, ki hodi v službo in preživlja večino svojega časa z družino in prijatelji.
Je pa definitivno potrebno imeti vsako sezono nek cilj. Zato so mi runde, vaški maratoni in interne tekme zelo pomembni dogodki, saj me prijazno silijo na kolo tudi takrat, ko mi ni. 😊

mtb.si: V Šmarju pri Jelšah imate cestni kolesarski maraton – kako pa bi občino tudi kot bivši podžupan predstavil kolesarskemu gostu, ki bi želel tudi kam izven asfalta?

Davor: Tako je, Šmarski maraton (prva nedelja v avgustu) je za cestne kolesarje zares lep dogodek, ki vodi kolesarje po naši občini in širše po Kozjanskem. Sam sem v svojem obdobju na občini bil velik zagovornik kolesarjev, uspelo nam je narediti lepe kolesarske steze in krasen pumptrack. Navdušil bo vsakega gorskega kolesarja, ki bo prišel v našo občino.
Najbolj bi priporočal kolesarjem, da pridejo v Šmarje s svojimi otroki, parkirajo pri parkirišču za avtodome (pri stadionu) in krenejo po označeni kolesarski stezi skozi center mesta proti Podčetrtku. Ko se vrnejo nazaj, bodo naredili prijetnih 30 km, za nagrado pa si privoščijo še kroženje na pumptracku, ki je zraven prej omenjenega parkirišča.
Imamo pa v občini kup drugih znamenitosti, kot so turizem v zidanicah, Kalvarija s cerkvijo Sv. Roka, Muzej Baroka, stari trg Lemberg, Tinsko. Vabljeni v Šmarje. 😊

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Davor: Po službi v zimskem času, z lučkami na kolesu, MTB raziskovanja s kolegi iz ŠP. Ni ga lepšega, ko ne veš, kam greš in kdaj boš prišel domov. 😊 Poleg tega se pa tako odkrivajo novi traili.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Golf z ženo. Sonce, popolna travica, tišina, koncentracija, petje ptičkov.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Uhh, žalostno bi bilo. Verjetno bi bil bolj zagrenjen človek, precej bolj debel. 😊 Recimo, da bi več časa preživel na svojem motorju.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Najljubše je trenutno naročeno in na poti, da se pridruži ostalim “ljubicam”. To je Scott Spark (2021), upgraded by Robert Vrečer: Shimano XT, 1×12, zavore XT, Fox potopna, vzmetenje komfortno 130 spredaj in 120 zadaj. Takšen za uživače.
Sem pa precejšen zbiratelj raznolikih znamk koles, tako vozim še Ghost HTX 29, pa cestno Specialized Venge, Ghost Nivolet 8.8 in kronometer Aistreeem TT.

Tvoje prvo kolo?

Čisto novo Focus Trekking (takšno s tačko, gel sedežem in polno cestno signalizacijo), ki sem ga po 10 dneh prodal. Zahvala gre kolegu Gregorju Marotu, ki mi je odprl obzorja sveta kolesarstva in organiziral “prvo ŠP rundo”.
Nato se je vse odvilo, v Šentjur Power smo naredili še MTB sekcijo in stvari so šle samo še na lepše. In tukaj smo, 10 let. Ne najhitrejša, ampak zelo atraktivna skupina kolesarjev. 😊

Tvoj vzornik?

Vinko Gobec in Rado Marot – kolesarja z dušo in telesom. Gre za edina člana ŠP, ki sta do sedaj prejela legendarni status. Na žalost Vinka ni več med nami, lani je umrl tam kjer je najbolj užival, na kolesu.
Je pa še vedno med nami, v naših srcih in potrjuje da ljudje umirajo, ampak legende živijo večno.

Davor Vrečko

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Mogoče moj sin Sven, zelo rad kolesari in me vedno znova sprašuje: “Ati, kdaj greva s kolesom v gozd?”

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Vsakdo, ki boste v življenju spoznali na novo, ve nekaj, česar vi ne veste.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Padec leto nazaj, ko sem se spuščal po cesti s Svetine. Zlom stegnenice v predelu kolka. Precej resna zadeva, ki mi ni vzela volje do kolesarjenja. Gremo naprej!

Fotografije so iz Davorjevega arhiva.

Preberi še

Na verigi: Gregor Krajnc
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam