bojan ropret
Freestyle zaposli
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
22. novembra 2022

V čast nam je, da smo v serijo dobili tudi slovensko kolesarsko legendo, trikratnega olimpijca (7. na cestni dirki v Los Angelesu 1984!) in trenerja, ki kolesarstvo vidi z veliko širino.

Bojana je na verigo pripel Anže Bizjak, njegov varovanec pri BAM.bi teamu.

Bojan Ropret

  • Vzdevek: Ficko, še iz osnovne šole
  • Kraj: Hotemaže
  • Starost: 65

Anže: Večino življenja si preživel kot cestni kolesar, najprej kot zelo uspešen tekmovalec in nato tudi trener, potem pa smo te “potunkali” v gorsko kolesarstvo. Katerih specifičnih stvari našega plemena si se v tistem obdobju kot trener najtežje privadil?

Bojan: Najtežje sem se privadil razmišljanju gorskih kolesarjev, dirko so jemali kot umiranje od starta do cilja, brez taktike, prilagojene progi in tekmecem.

Elektrifikacija v kolesarstvu je v polnem razmahu. Glede na tvoja leta ti nihče ne bi očital uporabe e-mtb kolesa, a vem, da si zagovornik analognega pogona. So to načela, ali se ti zdi, da se ni bi dovolj zmigal? Obstaja možnost, da te kdaj v prihodnosti kljub vsemu vidimo na elektriki?

Podpiram vsak razvoj, električna kolesa so mnogim omogočila kolesariti. Sam se še dokazujem samemu sebi, koliko še zmorem, čez kaka tri leta bom verjetno presedlal na elektriko.

bojan ropret
Svetovni prvak med veterani, foto Uroš Švigelj/revija Bicikel

Včasih si bil aktiven tudi kot lovec. Kako gledaš na sobivanje obeh vrst divjadi (avtohtone in kolesarske) v gozdu?

Sem lovski mojster in čuvaj (trenutno neaktiven), sobivanje je povsem mogoče in nemoteče za prostoživeče živali, le ljudje moramo uporabljati le označene poti in ne povzročati nenadnega hrupa. V času, ko imajo živali mladiče, se moramo izogibati področjem, kjer so mladiči. Povsem dovolj je poti za vse koristnike naravnega okolja. Odnos ljudi do narave mora biti spoštljiv, naravo pustimo čim bolj pri miru in ne puščajmo nikakršnih odpadkov za sabo.

mtb.si: Marsikateremu dolgoletnemu cestnemu kolesarju na gorskem kolesu preprosto “premalo leti”. Kaj so zate najlepše stvari, ko zaviješ z asfalta?

Bojan: Izven urbanih naselij je najlepše, ko ni motoriziranega prometa, makadam, poljske poti, gozdne steze … A da premalo leti, ja pol pa bol prtisnte!!!!

bojan ropret, anže bizjak, mala nedelja
Arhivska #1: Anže Bizjak ni vzel bidona na DP 2006 v Mali Nedelji

Si se že poskusil na makadamskem kolesu? Če je odgovor DA, kaj si pa misliš o tem mešancu?

Makadamsko kolo je SVOBODA, zaradi kolesa ni omejitve, kje se peljem. Za mojo starost je to najboljša izbira. Za DH sem preslab, ni več pravočasne reakcije, pa tudi padcev se poizkušam izogibat.

Najbolj znan od tvojih MTB varovancev, ki se je poskusil (in uspel) na cesti, je gotovo Luka Mezgec. Kako se pa kot tekmovalca spomniš Anžeta Bizjaka?

Anže Bizjak me je ponovno potegnil v kolesarstvo. Je predan svoji smeri. Zame je velik uspeh, da je ostal v športu, osebno in poklicno. Kot tekmovalec po moje ni dosegel svoje meje, tudi zaradi mojega takrat pomanjkljivega znanja. Oba sva pa zrasla kot osebnosti.

luka mezgec, bojan ropret, anže bizjak, bam.bi team
BAM.bi MTB dream team 2006: Luka Mezgec, Bojan Ropret, Anže Bizjak

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Bojan: Z mojo bivšo MTB ekipo nekje v klanec ki ga ni konca …

Tvoj popoln dan brez kolesa?

V avtodomu, zunaj je nevihta, jutri bo lep dan za izlet.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil kolesa?

Jaz bi ga izumil.

Tvoje prvo kolo?

Pony 2, višnjevo rdeč, najden v bližnjem gozdu, mislim da poleti 1968, z njim sem prevozil veliko km, tudi do Brezij, na Bled …

S kom bi najraje kolesaril? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Nikoli nisem imel kakega vzornika, rad sem se zgledoval po uspešnih športnikih, mi je pa kot osebnost iz mladih dni najbolj všeč Jacky Stewart, 3x svetovni prvak v F1, tudi odličen strelec na glinaste golobe, Z njim bi se peljal po klancu navzdol, jaz na kolesu, on v avtu, recimo kak zavit spust, kratki ovinki, po možnosti slab asfalt, tako, za gušt.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Marca 1973, nekaj mesecev sem bil v KK Sava, na trening smo se peljali na Jezerski vrh. Na spustu sem po nekaj serpentinah vse prehitel, potem mi je tabular vrglo s feltne, ni bil nalepljen, nisem tega vedel. Ta dan mi je mama kupila novo rdečo adidas trenirko, vsa je bila strgana, hudo mi je bilo za trenirko, takrat ni bilo opreme kot danes. Še sedaj mi je hudo, ko pomislim na novo in takoj uničeno trenirko.

In še novost: Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si? (vgradimo youtube video)

Nimam posluha, rad imam glasbo za podlago, rok, pop, slovenske avtorje … Odvisno od razpoloženja, dajte kaj izbrat meni v veselje.

(pa smo mu izbrali ene Kranjčane z dvema downhillerjema na strunah)

Naslovna fotografija Uroš Švigelj/revija Bicikel

Preberi še

Na verigi: Anže Bizjak
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
Sledite nam