Garda Bike Festival
4. maja 2023

Garda nikoli ne razočara. Spet je bilo luštno. Čeprav so stalno obljubljali dež, je vreme zdržalo do ponedeljka zvečer.

Deževati je začelo šele na poti domov. V štirih dneh sem naredil štiri nove zahtevne ture. Na maraton nisem niti pomislil, a so me o njem spraševali drugi. Po nekaj letih sem si v Arcu spet privoščil veliki kapučin. In v soboto sem spet stal pred vrati pravljične dežele, Bike festivala v Rivi del Garda.

Rekordna Garda

Prvega je nemška revija Bike pripravila maja 1994. Če ne bi bilo korone (kdo se je sploh še spomni?), bi legendarni Bike festival na Gardi letos proznoval trideseto ponovitev. A tudi brez slavja je bil rekorden. Od 28. aprila do 1. maja so na njem našteli kar 70.000 obiskovalcev! Kako so lahko vse prešteli? Letos si s spletno registracijo dobil brezplačno vstopnico. Brez nje nisi mogel na sejem. Naši spletni naslovi so postali zakonito plačilno sredstvo.

A Bike festival ni samo sejem, festival naredijo dogodki. V petek, na dan otvoritve, so na trejlih Mt. Altissima vozili FunDuro – enduro z manj tekmovalnega stresa in večjim faktorjem zabave. Sobota je bila dan za maraton. 1400 tekmovalcev je štartalo na treh različnih razdaljah. V nedeljo je elektrika tresla e-bajkerje, prvič pa so se po pravilih nepodprtih avantur na pot podali grevlerji. Prvomajski koledar je letošnji festival podaljšal za en dan. V ponedeljek so se po parku ob jezeru v krogih podili najmlajši. Dovolj o tekmovanjih.

Pivo, šov in …

Za večino je bil bolj zanimiv netekmovalni del festivala: vodene ture, delavnice in praktično delo, joga, testiranja koles in opreme, šovi kolesarskih mojstrov, koncerti in seveda znameniti sobotni Open Night Party, ko na kolesarskih stojnicah namesto koles ponujajo – zastonj pivo. Ljubitelji koles so ga hvaležno sprejeli, minister za zdravje pa je tokrat modro molčal. Sem in tja je opojno zadišala sorodnica detelje.

… sejem

Medtem, ko mnogi sejmi ugašajo, je ta letos še zrasel. Očitno si v dobi internetnih nakupov še vedno želimo fizičnega stika z izdelkom, izdelovalcem in prodajalcem. Hkrati se je na sejmu pojavilo nekaj velikih imen, ki jih še nikoli ni bilo ne tem sejmu. Verjetno so spoznali, da je obdobje stihijskih koronskih nakupov končano in se jim bliža nekaj suhih let, ko se bodo na trgu prodajala (skoraj nova) rabljena kolesa. Manj težav bodo verjetno imeli proizvajalci komponent, potrebne in nepotrebne opreme za kolo in kolesarja, oblačil in obutve ter turistične destinacije.

Sejem so že lani prestavili z asfaltnega parkirišča ob kongresnem centru na veliko makadamsko parkirišče pod glavno ulico in njegovo okolico, letos pa se je razširil še na park proti jezeru. Na začetku se sploh nisem znašel. Potem sem ugotovil, da je zemljevid prizorišča obrnjen na glavo (severni del je bil spodaj), je šlo lažje. Edino, kar me je res zanimalo, je bil novi Sramov pogonski sklop Eagle Transmission. Za vse ostalo se bom prepustil navdihu. Pri tistih, ki mi bodo simpatični, se bom ustavil.

Kaj je novega pri Sramu?

Simpatični Mike iz Srama mi je takoj povedal, da je vozil nekaj dirk serije SloEnduro in me prosil, naj pozdravim Vida Peršaka, zato: ”Zdravo, Vid, Mike te pozdravlja!” Seveda me je zanimalo, katere so poleg večje togosti največje prednosti novega prestavnega sistema, in Mike je pojasnil:

  • Večja togost menjalnika brez nosilca in z dvojnim vpetjem poveča zanesljivost in natančnost prestavljanja.
  • Menjalnik brez težav prestavlja tudi pod veliko obremenitvijo, saj mikroprocesor v menjalniku na vsakem verižniku določi (najde) idealno mesto za prestavljanje. To je še posebej pomembno pri tekmovalcih in pri električnih kolesih.
  • Veriga ”flat top” je močnejša, ima daljšo življensko dobo in bolj atraktiven videz.
  • Nova prestavna skupina Eagle Transmission predstavlja zaprt sistem in ni združljiva z drugimi komponentami Sram. Izjema je le prestavna ročica. Tudi prednji verižnik mora biti iz družine Transmission, zato za gonilke drugih proizvajalcev ponujajo svoje nadomestne verižnike.
  • Menjalnik Eagle Transmission z lastnim vpetjem je primeren le za tista kolesa, katerih okvirji so prirejeni za standard UDH nosilca menjalnika. Menjalnik Transmission seveda ne potrebuje dodatnega nosilca menjalnika.
  • Menjalniki serije Transmission so modularni in jim v primeru poškodbe lahko zamenjamo le poškodovani del.
  • Sram bo še vedno izdeloval AXS in klasične menjalnike za namestitev na UDH ali katerikoli drug nosilec menjalnika.
    Menjalnik na prvi pogled deluje precej robustno. Všeč mi je, ker se ne ponaša s super nizko težo, dejansko so vse komponente Transmission malenkost težje od prejšnjih AXS. Morda so si tu pustili malo rezerve za nižanje teže pri novih serijah.

Za lepše vrtenje – CeramicSpeed

Logično nadaljevanje je bila stojnica CeramicSpeed. Z mazivi, ležaji in na novo razvitimi sestavnimi deli skrbijo, da se na kolesu vse vrti lažje in hitreje. Gorskim kolesarjem so namenjeni izdelki z oznako X. Morda so še najbolj prepoznavni po neserijskih kletkah za menjalnike. Njihova posebnost je, da sta kolesci (pulley wheels) večji od običajnih. Večji kolesci z več zobci pomenita manjše trenje verige na njeni poti skozi kletko menjalnika.

Presenetil sem jih z vprašanjem, kdaj bomo naša kolesa poganjali brez verige. Nekaj časa že testirajo kardanski prenos poganjanja pedal na zadnje kolo. Mike (pa ne tisti iz Srama) je povedal, da se z alterantivnimi možnostmi pogona ukvarja posebni oddelek podjetja, nove rešitve pa bodo verjetno najprej uvedli v e-kolesa. Potem me je povabil za zaveso in tam odprl škatlo z napisom UFO. Njeno vsebino bodo uradno predstavili 9. maja, zato o njej še ne smem pisati.

Za zaviranje skrbi Sinter

”Kar se vrti, se mora tudi ustaviti”, je dejal Marin Jareb iz Sinter Brakes. Na letošnjem sejmu so bili edini slovenski razstavljalci. Podjetje s petdesetletno tradicijo je zadnja leta postalo prepoznavno tudi v svetu kolesarskih zavor. V lastnem laboratoriju testirajo in sami pripravljajo organsko maso za izdelavo slovenskih zavornih ploščic. V veliko pomoč jim je tekmovalna ekipa Unior Sinter Factory Team, saj preko tekmovalcev najhitreje pridejo do realnih povratnih informacij.

Na sejmu so kolesarjem brezplačno menjali zavorne ploščice, te pa so potem na prototipu stroja za utekavanješe pravilno ”ogreli” za uporabo. Pogovor z njimi je bil precej daljši in kar kliče po obisku njihove proizvodnje in daljšem članku o slovenski zgodbi o uspehu.

VPACE Bikes

Zakaj so otroška kolesa tako težka?” sem vprašal bradatega Phila iz nemškega podjetja VPACE. ”Naša niso,” je odvrnil. Sedem let se že resno ukvarjajo z izdelavo resnih otroških gorskih koles. Njihovi cilji pri izdelavi so nizka teža, dobre komponente za dobro ceno in moderna geometrija. Po vzoru 29-palčnih koles za odrasle tudi otroška kolesa gradijo na večjih obročnikih, kot to počne konkurenca.

BIKE AHEAD Composites

Atraktivne karbonske obročnike BITURBO RS s šestimi prečkami smo v uredništvu mtb.si testirali pred dvema letoma. Lahki in togi obročniki kar kličejo po dirkah, a sogovornik Martin je priznal, da večino obročnikov kupijo tisti, ki si jih želijo (in si jih lahko privoščijo) zaradi njihovega drugačnega izgleda. V nemškem podjetju imajo lasten razvoj in proizvodnjo karbonskih izdelkov. Poleg obročnikov, krmil in sedežnih opor izdelujejo tudi vrhunske maloserijske karbonske okvirje za nekaj evropskih znamk.

Cult Bike Route

Naslednja stojnica je bila bolj skromna, a fantje iz Beograda so bili zelo simpatični. Predstavljali so projekt krožne kolesarske poti, ki poteka po goratem območju ob meji Srbije s Črno goro in povezuje obe državi. Trasa je primerna za gorska in gravel kolesa. Izdelano imajo brošuro z natančnimi opisi etap in zanimivostmi na njih (dobil sem nekaj izvodov), konec maja, ko bo zaživela še spletna stran, pa bom o Danijelu in njegovih prijateljih, ki jim pri oživljanju poti pomaga tudi Evropska skupnost, napisal še kaj več.

Northwave

Za obisk stojnice italijanskega proizvajalca kolesrskih čevljev (in oblačil) me je prosila hrvaška prijateljica, cestna kolesarka Mia Radotić, ki je svoje največje uspehe dosegla v dresu ljubljanske ekipe BTC City. Potrebovala je novo zaponko BOA za čevlje, tam pa mi je Mauro predstavil njihov najnovejši čevelj za tekmovalce v XCju. Ni poceni, mi pa lepo sede na nogo. Northwave je eden od partnerjev serije Epic in v ponudbi imajo tudi čevelj s to oznako. Del serije Epic je tudi dirka 4 Islands in prav tam sva se leta 2021 z Mio tudi spoznala.

Garda in skoraj magična številka razstavljalcev

Na sejmu se je predstavilo skoraj 200 razstavljalcev in vsak je lahko našel nekaj zase. Podobna festivala v organizaciji revije Bike bosta še od 26. do 29. maja v nemškem Willingenu in od 15. do 17. septembra v avstrijskem Leogangu. Garda pa bo jubilejni 30. Bike festival naslednje leto gostila od 2. do 5. maja 2024. Poglej v koledar, zakaj so izbrali ta datum!

Fotografije Matej Hartman @matej.mahmtb

Preberi še

Spoštovana gospa Garda

Sledite nam